Koktajl na zaparcia dla kobiet w ciąży. Przepis Anny Lewandowskiej
Z zaparciami podczas ciąży boryka się co druga kobieta. Ta kłopotliwa przypadłość to rezultat m.in. spowolnionego procesu trawienia i słabej pracy jelit. Jednym ze sposobów na zaparcia w ciąży jest picie koktajlu z kaszy jaglanej. Recepturę poleca Anna Lewandowska.
1. Zaparcia w ciąży — przyczyny
Za występowanie zaparć w trakcie ciąży jest odpowiedzialny wysoki poziom progesteronu w organizmie kobiety. Hormon ten rozluźnia jelita i sprawia, że treść żołądkowa przechodzi przez układ trawienny wolniej. Co więcej, za taki stan rzeczy odpowiada nieustannie powiększająca się macica — organ ten napiera na jelita.
Nie bez znaczenia jest również sposób odżywiania się ciężarnej i tryb życia. Czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia zaparć jest dieta bogata w tłuszcze, mięso i nabiał, a uboga w błonnik pokarmowy (to on wchłania wodę w jelitach, co rozluźnia masy kałowe i ułatwia wydalanie), jak również brak aktywności fizycznej. Skutkiem zaparć jest nie tylko pogorszenie się samopoczucia, ale i zdrowia (mogą powstać żylaki odbytu). Dlatego też kroki w celu wyeliminowania tej dolegliwości powinnyśmy podjąć niezwłocznie.
Przeczytaj koniecznie
2. Zaparcia w ciąży — leczenie
Kobieta ciężarna, która boryka się z zaparciami, powinna przede wszystkim wprowadzić do harmonogramu dnia aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu. Wystarczy, że będzie spacerować codziennie przez 20 minut. Ponadto powinna pić wodę z sokiem z cytryny lub z dodatkiem miodu (na czczo; wówczas w jelitach rozpocznie się proces fermentacyjny, który ułatwi wypróżnienie), ziołowe herbaty i soki owocowo-warzywne.
W skład posiłków (ciężarna powinna jeść często, ale nieduże porcje) powinny wchodzić zaś: produkty bogate w błonnik (owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo), jogurty i kefiry. Zaleca się unikać produktów o właściwościach przeczyszczających. Nagłe ruchy jelit mogą wywołać bowiem skurcze macicy, a w konsekwencji przedwczesny poród.
3. Zaparcia w ciąży — koktajl Lewandowskiej
Lista składników:
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- gruszka lub jabłko (dwa z wielu owoców polecanych przy zaparciach, pozostałe to: świeże jagody, truskawki, maliny, jeżyny),
- łyżka siemienia lnianego (zmielone ziarna chłoną wodę i tworzą luźną masę, docierają do jelita grubego i ułatwiają przemieszczanie się kału; siemię lniane pomaga zarówno w zaparciach, jak i w biegunce; poprawia perystaltykę jelit; jest bogate m.in. w błonnik),
- kawałek startego imbiru,
- szklanka wody mineralnej lub mleka roślinnego,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki oleju lnianego (zmniejsza zagęszczenie stolca, zapobiega jego odwodnieniu, co z kolei przeciwdziała zaleganiu treści w okrężnicy).
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę jaglaną na wodzie lub mleku. Dodajemy siemię lniane i odstawiamy (czekamy, aż kasza wystygnie). Wrzucamy pokrojony owoc (obrany ze skórki, pozbawiony pestek) i imbir. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Przelewamy do szklanki, skrapiamy olejem lnianym i posypujemy cynamonem. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, Anna Lewandowska radzi dolać odrobinę wody.
Przeczytaj koniecznie
Główny składnik koktajlu, czyli kasza jaglana, to produkt spożywczy wspomagający walkę z zaparciami. Jest polecany osobom z innymi problemami ze strony układu pokarmowego — łagodzi też wzdęcia i wymioty. To lekkostrawny produkt, który mogą jeść pacjenci z chorą wątrobą, jelitami i trzustką.
Kasza jaglana oczyszcza jelita, dzięki czemu organy te pracują prawidłowo. Ponadto dostarcza pełnowartościowego białka i szeregu składników mineralnych: krzemu, cynku, żelaza, wapnia, potasu, miedzi, fosforu, a także witamin (z grupy B i E). To źródło błonnika, który usuwa resztki pokarmowe (zawiera 3,2 gramy tego składnika pokarmowego w 100 gramach).