7 produktów żywnościowych, które zapobiegają oparzeniom słonecznym
Pogoda sprzyja wycieczkom pieszym i rowerowym. Letnie słońce jest jednak zdradliwe. Nawet nie wiesz, kiedy zdążysz się opalić, albo... spalić. O oparzenia słoneczne o tej porze roku nietrudno. Krem z filtrem to obowiązkowy asortyment do zabrania ze sobą na spacer.
Udowodniono, że nie tylko balsamy chronią naszą skórę przed zgubnym wpływem słońca. Możemy o nią zadbać także od środka. W jaki sposób? Jedząc produkty, których składniki utworzą naturalną barierę przeciw promieniom.
Co powinniśmy jeść i pić, żeby dbać o zdrowie wiosną i latem?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: 11 naturalnych sposobów na złagodzenie oparzeń słonecznych u dzieci
Słodkie ziemniaki
Czy wiesz, że kiedy jesteś odwodniony, masz ochotę na słodycze? Zamiast batonika zdecyduj się na słodkie ziemniaki. Zaspokoisz apetyt, jednocześnie budując swoją naturalną osłonę przed promieniowaniem UV. Co więcej słodkie ziemniaki są zazwyczaj uwielbiane przez dzieci.
Bataty są źródłem beta-karotenu, znanego przeciwutleniacza. ''American Journal of Clinical Journal'', opierając się na badaniach, pisze, że antyoksydanty mają zdolność ''odbijania'' promieniowania, chroniąc skórę przed oparzeniami i nowotworem.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Produkty, które mają najwięcej potasu
Oliwa z oliwek
Wiosenną sałatkę skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a uzyskasz naturalny bloker przeciwsłoneczny.
Badania wykazały, że wysoki poziom peptydu roślinnego znajdującego się w oliwie z oliwek, zwany skwalanem, chroni wrażliwe lipidy i tłuszcze skóry.
Postaw na zdrową dietę i dodawaj oliwę do posiłków.
Zobacz też: Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek
Truskawki
Jedna porcja truskawek ma więcej witaminy C niż średnia pomarańcza. Witamina ta nie tylko podnosi odporność, ale może być bronią w walce z promieniami słońca.
Według badań przeprowadzonych przez naukowc.ow w Instytucie Rolnictwa Vanavarayar w Pollachi w Indiach, witamina C odgrywa główną rolę w walce z wolnymi rodnikami, które są główną przyczyną licznych negatywnych zmian skórnych.
Włóż truskawki do piknikowego koszyka i ciesz się słońcem bez obaw.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Przepisy na wiosenne koktajle dla dzieci
Awokado
Podobnie jak witamina C witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników... a awokado są jej pełne!
Witamina E jest również kluczowym graczem w przeciwdziałaniu starzeniu się organizmu. Spożywając awokado, nie tylko zapobiegasz marszczeniu się skóry powodowanego przez promienie UV, ale także zwalczasz efekty starzenia biologicznego.
Zobacz też: Frytki z awokado - zdrowa alternatywa
Łosoś
Łosoś jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Delikatne różowe mięso jest bogate w witaminy i kwasy omega-3, które odgrywają kluczową rolę w zabezpieczaniu skóry przed nowotworem skóry.
Niedawne brytyjskie badanie wykazało, że kwasy te mają zdolność do ochrony skóry przed słońcem i zmianami kancerogennymi w strukturze DNA.
Chcesz zdrowo się odżywiać? Postaw na łososia!
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Co jest zdrowsze: łosoś czy pstrąg łososiowy?
Czerwone wino
Czerwone wino jest pełne prozdrowotnych flawonoidów, które chronią skórę przed oparzeniami.
Flawonoidy zapobiegają tworzeniu się reaktywnych form tlenu. Według ''Journal of Agricultural and Food Chemistry'', te cząsteczki wywierają szkodliwy skutek na skórę, powodując starzenie się komórek i ich śmierć. Oczywiście z winem, jak z każdym alkoholem, nie należy przesadzać. Jednak kieliszek wypity do kolacji okazjonalnie podczas urlopu nie powinien nam zaszkodzić.
Już jedna lampka wina dziennie ochroni cię więc przed oparzeniami skóry, będąc jednocześnie doskonałym uzupełnieniem niedzielnego obiadu na tarasie.
Zobacz też: Czy można pić wino w ciąży?
Nasiona granatu
Czerwone nasiona granatu to bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu powodowanemu przez wolne rodniki, uszkadzające skórę.
Choć sezon na granat zaczyna się jesienią, w niektórych sklepach owoc można dostać przez cały rok.
Badanie przeprowadzone przez Texas A&M (Uniwersytet Agrokultury) wykazało, że nasiona granatu chronią komórki przed zniszczeniem powierzchni skóry przez promienie UV.
Chcesz się opalać? Jedz granaty!
Zobacz też: Sok z granatu - właściwości
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl