Trwa ładowanie...

Błędy popełniane przy podawaniu insuliny

Avatar placeholder
26.04.2019 12:11
Błędy popełniane przy podawaniu insuliny
Błędy popełniane przy podawaniu insuliny (123rf)

Większość chorych cierpiących na cukrzycę musi przyjmować insulinę. Wiadomo, że jej wstrzykiwanie, choć konieczne, nie należy do przyjemności. Chorzy, którzy z cukrzycą zmagają się przez pewien czas, wiedzą, jak przyjmować insulinę, aby nie było to bolesne. Jest jednak sporo osób, które popełniają pewne błędy przy jej stosowaniu. Pomyłki te mogą być bolesne, dlatego warto je wyeliminować. Trzeba też pamiętać, że w początkowej fazie cukrzycy typu 2 najlepsze efekty daje dieta. Cukrzyca tego typu, w tej fazie, nie wymaga podawania insuliny.

spis treści

1. Odpowiednia dezynfekcja

Nie ma zgodności wśród ekspertów na temat tego, czy miejsce, w którym dojdzie do wkłucia, powinno być dezynfekowane. Jedni twierdzą, że tak, inni – że nie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w miarę możliwości, przed iniekcją, przemyć miejsce wkłucia wodą lub wacikiem nasączonym spirytusem. Podczas pobytu w szpitalu należy zatroszczyć się o to, aby przed każdym podaniem insuliny skóra była dezynfekowana. Jest tam naprawdę sporo zarazków. Przed przystąpieniem do podawania insuliny należy zawsze umyć ręce. To powinien być nawyk.

2. Igły jednorazowe

Do podawania insuliny stosuje się igły jednorazowe. Niestety, większość pacjentów stosuje tę samą igłę przy kilku, a nawet kilkunastu kolejnych wkłuciach. Nie jest to zalecane i nie jest to korzystne dla pacjenta.

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"
Od tego, co jemy, zależy ilość insuliny, jaką należy przyjąć oraz czas jej podania
Od tego, co jemy, zależy ilość insuliny, jaką należy przyjąć oraz czas jej podania

Stosując igłę jednorazową kilka razy, narażamy się na:

  • większy ból przy podawaniu kolejnych dawek insuliny. Igła się tępi i wykrzywia przy każdym jej użyciu;
  • w miejscu wkłucia mogą się pojawić siniaki, a nawet głębokie rany. Tępa igła znacznie mocniej działa na skórę i zamiast delikatnie ją przebijać, może ją rozrywać. Takie rany trudno się goją;
  • bakterie. Na igle zbiera się tkanka skórna, bród i bakterie, gdyż przyrząd ten ma kontakt ze skórą – wszak przebija się przez nią. Jeśli nie wymienimy igły, tylko będziemy nią kilkukrotnie wykonywali iniekcję, bakterię będą się namnażały i mogą spowodować zakażenia bakteryjne, owrzodzenia itd.

To też warto wiedzieć

Igła po każdym użyciu powinna być wyrzucona. Kiedy zajdzie konieczność ponownego podania insuliny, należy użyć nową igłę.

3. Gdzie wstrzykiwać insulinę?

Miejsce, w którym dokonamy iniekcji, jest bardzo ważne. W zależności od tego, gdzie zostanie wstrzyknięta insulina, może się ona wchłaniać łatwiej lub trudniej. Insulinę można wstrzykiwać w tkankę podskórną na:

  • brzuchu,
  • udach,
  • ramionach,
  • pośladkach.

Miejsce wkłucia zależy też od tego, jaki rodzaj insuliny stosujemy. Jeśli jest to insulina, która działa szybko, najlepiej podawać ją w tkankę podskórną brzucha. Jeśli natomiast insulina działa długo, iniekcja powinna mieć miejsce na udzie. Zawsze należy pamiętać o tym, aby insulinę podawać podskórnie, a nie w mięśnie. Nie należy też wstrzykiwać jej ciągle w to samo miejsce, gdyż będą się tworzyły podskórne zgrubienia, a także zmniejszy się jej poziom wchłaniania. Dlatego należy systematycznie zmieniać miejsca wkłucia.

4. Kiedy podawać insulinę?

To od tego, co jemy, zależy ilość insuliny, jaką należy przyjąć oraz czas jej podania. Ważna jest więc odpowiednia dieta. Cukrzyca wymaga od pacjenta tego, aby wiedział, kiedy zacznie ona działać i kiedy będzie działała najmocniej. Dlatego też zarówno pora posiłku, jak i jego obfitość musi być dopasowana do rodzaju insuliny.

Wymagana jest odpowiednia dieta. Cukrzyca da się opanować. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby na bieżąco sprawdzać poziom glukozy we krwi. Powinien być on utrzymywany na ustalonym wcześniej poziomie, gdyż to pozwoli na uniknięcie powikłań. Pacjenci, którzy zaczynają podawać sobie insulinę, na początku czują strach. Jednak już po kilku iniekcjach nabierają niezbędnej wprawy. Kluczem do opanowania cukrzycy jest przestrzeganie zasad ustalonych przez lekarza i unikanie błędów przy podawaniu insuliny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze