Nadkwasota żoładka - dieta
Zgaga, wzdęcia, nudności, zaparcia, odbijanie kwaśnej treści żołądka, pieczenie za mostkiem to wszystko może być powiązane z nadkwasotą. Tak nasz układ trawienny daje nam znać, że coś jest nie w porządku. Kiedy do tego dodamy refluks żołądkowo-przełykowy – objawy są jednoznaczne i wskazują właśnie na nadkwasotę. To ostatni dzwonek, aby skutecznie zacząć walczyć z dolegliwością. Jeśli do niezdrowego trybu życia dodamy nieregularnie spożywane posiłki, życie w stresie i ciągłym pośpiechu, palenie papierosów i alkohol, możemy być pewni, że nasz żołądek zmaga się z nadkwasotą. To nic innego, jak nadmiar wydzielanych soków żołądkowych, w skład których wchodzi także kwas solny w żołądku pełniący bardzo ważne funkcje podczas procesu trawienia. Jednak należy pamiętać o tym, że jest niezwykle silnie żrący.
1. Jak działa nasz żołądek?
Jeśli nasz żołądek jest zdrowy i funkcjonuje prawidłowo, nie musimy się go obawiać. Jak wiadomo, zdrowy żołądek pokryty jest grubą warstwą śluzu, który neutralizuje działanie kwasów. W momencie, kiedy ta naturalna bariera ochronna zostanie uszkodzona i żołądek zacznie wytwarzać zbyt dużo soków trawiennych, pojawiają się objawy nadkwasoty.
Objawy nadkwasoty:
Kiedy zauważymy nadkwasotę żołądka, stosujemy najczęściej środki zobojętniające kwasy w żołądku lub hamujące ich wydzielanie. Jednak jest to działanie doraźne, a najważniejsza w procesie leczenia tych objawów jest odpowiednia dieta na nadkwasotę żołądka.
Powinna ona być tak ułożona, aby dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych przy jednoczesnym ograniczeniu wydzielania kwasu solnego. Dzięki temu żołądek nie będzie podrażniany.
2. Odpowiednie odżywianie
Dieta to nie tylko rodzaj spożywanych pokarmów. To także zmiana w formie ich przyjmowania. Aby refluks nas nie męczył, posiłki powinny być spożywane regularnie.
Należy zjadać przynajmniej pięć posiłków dziennie, a na dodatek pilnować, aby były spożywane w tych samych godzinach. Potrawy muszą być przygotowane ze świeżych produktów, muszą mieć też odpowiednią konsystencję i temperaturę.
Porcje powinny być mniejsze. Dzięki temu jedzenie nie zalega w żołądku, co sprzyja wydzielaniu mniejszej ilości kwasu solnego.
Musisz to wiedzieć
Trzeba zrezygnować z ostrych przypraw, a posiłki doprawiać łagodnymi ziołami wspomagającymi trawienie. Wskazany jest koperek, natka pietruszki, melisa. Zupy powinny być łagodne, najlepiej bez tłuszczu.
W żadnym wypadku nie wolno używać zasmażki. Można zabielić zupę mlekiem lub śmietaną. Nie należy się przejadać, gdyż zbyt obfity posiłek powoduje, że żołądek zostaje bardzo rozciągnięty, co pobudza wydzielanie gastryny.
Jest to hormon, który odpowiada za produkcję kwasu solnego. Kiedy jego wydzielanie jest większe, w żołądku pojawia się więcej kwasu.
3. Co neutralizuje kwas żołądkowy?
Dieta na nadkwasotę żołądka musi być odpowiednio przygotowana. Powinna hamować wydzielanie soków żołądkowych i zobojętniać kwasy żołądkowe. Jeśli cierpisz na refluks żołądkowo-przełykowy, objawy przy stosowaniu takiej diety będą mniej dokuczliwe. Planując jadłospis, warto przestrzegać kilku zasad.
Dieta powinna być bogata w białko, gdyż wiąże ono nadmiar kwasu solnego. Pokarmy bogate w białko to najczęściej: chude mięso, chude ryby, nabiał i jaja. Dzienne zapotrzebowanie białka powinno być rozłożone na kilka produktów i na kilka posiłków. Nie zaleca się spożywania całej zalecanej ilości białka podczas jednego posiłku.
Zawartość tłuszczu w przyjmowanym pożywieniu musi być dokładnie kontrolowana. Nie można wykluczyć z diety tłuszczy, gdyż odpowiadają one m.in. za przyswajanie witamin. Najlepszym źródłem tłuszczu w diecie na nadkwasotę są oleje sojowe, słonecznikowe, rzepakowe, oliwa z oliwek. Można też stosować masło, ale w niewielkich ilościach.
Należy zrezygnować ze słodyczy. Oczywiście można uwzględnić niewielkie ilości cukru, ale najlepiej zastąpić go miodem. Słabe roztwory cukru hamują wydzielanie soków trawiennych. Jednak pieczone ciasta, batony, słodzone napoje, soki nie są wskazane, gdyż mogą nasilać objawy.
Nie należy przesadzać z ilością błonnika. Posiłki bogate w błonnik zalegają długo w żołądku. Przez to żołądek wydziela dużo kwasów trawiennych, co podrażnia śluzówkę. Trzeba ograniczyć pieczywo razowe i pełnoziarniste oraz wszelkie produkty bogate w błonnik.