Dziecko chore na celiakię – dieta
Mamy dzieci, u których zdiagnozowano celiakię bądź alergię na gluten, zachodzą w głowę, jak będzie wyglądało przygotowywanie posiłków. Na początku często nie wiedzą, jakie potrawy dla dzieci mogą przyrządzać. Niezbędne jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Gluten jest białkiem roślinnym obecnym w ziarnach zbóż (pszenica, jęczmień, owies, żyto). U jednych dzieci złe reakcje na ich spożywanie są przejawem alergii, najczęściej po kilku latach ustępującej. Zdarza się jednak, że problem jest o wiele poważniejszy, gdy mamy do czynienia z celiakią, a więc chorobą, w której nietolerancja glutenu jest nieodwracalna – trwa całe życie. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku konieczna jest dieta bezglutenowa dla dzieci.
1. Zasady diety bezglutenowej u dzieci
Jadłospis dla dzieci nietolerujących glutenu musi być odpowiedni dla ich wieku, a także dostarczać potrzebnych składników odżywczych. Ważna jest wiedza dotycząca produktów bezglutenowych, np. tego, że mąki bezglutenowe są uboższe w białko, witaminy i składniki mineralne. W jadłospisie dla dzieci chorych na celiakię powinny znaleźć się orzechy, kasza jaglana i gryczana oraz pestki słonecznika. Maluchy są też bardziej narażone na zaparcia. Cennym wskazaniem w układaniu diety bezglutenowej dla dzieci jest tzw. „zasada pięciu U”, którą opracował prof. Stanisław Berger:
• urozmaicona dieta – w menu mają znaleźć się produkty z całej piramidy żywienia dla dzieci;
• uregulowana – stałość dotyczy częstotliwości i liczby posiłków;
• umiarkowana – przejawia się we właściwej masie ciała;
• unikająca – ograniczenie dużych ilości cukru, tłuszczu i soli;
• uprawianie sportu bądź spacerowanie – pobudza pracę jelit.
2. Smaczna dieta bezglutenowa dla dzieci
Rodzicom wydaje się, że jeśli dostosują się do wymagań diety bezglutenowej dla dzieci, ich pociechy nie będą jeść smacznie. Tymczasem, na wielu stronach internetowych można skorzystać z gotowych przepisów na potrawy dla dzieci. Nawet niektóre restauracje mają umieszczone logo „Menu bez glutenu”. Zajadanie się posiłkami bezglutenowymi zależy w znacznych stopniu od wieku chorego. Jeśli celiakia została wykryta dość wcześnie, pociecha nie zdążyła rozsmakować się w wielu smakach i trochę łatwiej będzie zastosować ograniczenia. Ze starszym szkrabem trzeba porozmawiać. Konieczne jest również informowanie towarzystwa, w którym przebywa chory, żeby nie częstowało go zakazanymi produktami.
3. Zasady diety bezglutenowej dla dzieci
Dieta bezglutenowa dla dzieci wymaga całkowitej rezygnacji z glutenu. Konieczna jest zmiana dotychczasowego menu. Przestrzeganie kilku zasad zapewni choremu lepsze samopoczucie.
• Nawyk zapoznawania się z treścią etykiet – wspomniane białko roślinne zawarte jest nie tylko w produktach, w których spodziewamy się jego obecności, ale także w zupełnie zaskakujących, przy użyciu których pojawiły się choć śladowe ilości glutenu.
• Stawianie na jakość – sięganie po produkty oznaczone jako bezglutenowe bądź z symbolem skreślonego kłosa.
Musisz to wiedzieć
• Zdobywanie wiedzy dotyczącej produktów dozwolonych (ryby, warzywa, owoce, mięso, mleko, jaja, kasze, orzechy, produkty bezglutenowe – wędliny, galaretki, kisiele, budynie i produkty wyprodukowane z mąki bezglutenowej – chleb, makaron) i zakazanych (wszystko, co zawiera pszenicę, żyto, owies, jęczmień, orkisz, pszenżyto) w celiakii.
Przygotowując bezglutenowe potrawy dla dzieci, trzeba też pamiętać, że może dojść do zanieczyszczenia glutenem, gdy jednocześnie są przyrządzane posiłki z glutenem i bez niego. Produkty powinny być nawet osobno przechowywane w szafkach.