E132 – szkodliwy barwnik. Sprawdź, gdzie występuje (WIDEO)
Producenci żywności chętnie dodają do niej sztuczne barwniki, dzięki którym produkty zyskują piękny, intensywny kolor. Chociaż ich użycie na terenie Unii Europejskiej jest dozwolone, mogą wywoływać dolegliwości zdrowotne).
Do najgroźniejszych barwników należy E132. Pod tym symbolem kryje się indygotyna (zamiennie indygokarmin lub błękit indygowy) wykorzystywana w przemyśle spożywczym do nadawania produktom niebieskiej barwy. Naturalnie występuje w krzewie Indigofera tinctoria, z którego można ją pozyskać. Na skalę przemysłową produkowana jest jednak syntetycznie. Substancja została dopuszczona do użytku jako niegroźna dla zdrowia. Nie oznacza to jednak, że można ją spożywać bez ograniczeń. W nadmiernych ilościach może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.
W połączeniu z białkami E132 może wywoływać reakcje alergiczne: wysypkę, świąd, problemy z oddychaniem. Istnieje również prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z sercem i nudności. Oprócz tego może powodować nadpobudliwość. Barwnik ten jest potencjalnie rakotwórczy.
Nie zaleca się jego podawania dzieciom. Dopuszczalna dzienna dawka to 5 mg na 1 kg masy ciała, łatwo ją jednak przekroczyć, ponieważ indygotyna jest dodawana do wielu produktów.
Chcesz wiedzieć, w jakich produktach spożywczych znajduje się E132? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl