Fatalny błąd w kuchni. Więcej toksyn niż w 20 papierosach
Mimo że coraz więcej osób wprowadza w życie zdrowe nawyki żywieniowe, to od czasu do czasu każdemu z nas zdarza się zjeść przekąski uznawane za niezdrowe. Kupujemy je chociaż zawierają tłuszcz i cukier. Część z nich może mieć w składzie także substancje uznawane za rakotwórcze i właśnie na te należy szczególnie uważać.
Warto poznać je już dziś i usunąć z kuchni raz na zawsze. Jesteście ciekawi, które z popularnych przekąsek znalazły się na czarnej liście? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Świetna wiadomość dla mam - karmienie piersią chroni przed rakiem
Kiełbasa
Polacy uwielbiają różnego rodzaju kiełbasy. Niestety, ten przysmak może mieć bardzo negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zdaniem WHO przetworzone mięso jest rakotwórcze. Z kolei szwedzkie badania dowodzą, że osoby, które spożywają 50 g tego typu produktów dziennie, są o 19 proc. bardziej narażone na raka trzuski.
Jeszcze gorszym wariantem może być jedzenie kiełbasy przyrządzonej na grillu. Eksperci uważają, że 200 g grillowanej kiełbasy dostarcza do organizmu aż 100 razy więcej toksycznych substancji niż wypalenie 20 papierosów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Popcorn z mikrofalówki
Dla własnego zdrowia lepiej zastąpić prażoną kukurydzę innymi przekąskami. Opakowanie, w którym znajduje się popcorn gotowy do przyrządzenia w mikrofali, zawiera kwas perfluorooktanowy.
Badania dowodzą, że kontakt z tą substancją może mieć wpływ na płodność. Co więcej, diacetyl, który nadaje prażonej kukurydzy maślany smak zwiększa ryzyko zachorowania na raka pęcherza, płuc i nerek. Dlatego, gdy masz ochotę na popcorn, lepiej zjeść go w kinie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Żywność w puszkach
Jest stosunkowo tania i ma długę datę przydatności do spożycia. Sprawdza się zarówno w domu, jak i w podróży. Jednak badania dowodzą, że bisfenol A (BPA) wykorzystywany do produkcji puszek ma negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Zdaniem ekspertów jest to związek rakotwórczy. Przyczynia się do rozwoju m.in. nowotworu piersi i prostaty. Co więcej, ten związek może wpływać na gospodarkę hormonalną. W efekcie przyczynia się do rozwoju cukrzycy, a także otyłości.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Otyłe ośmiolatki mogą mieć problemy z sercem
Napoje gazowane
Napoje gazowane nigdy nie cieszyły się dobrą opinią wśród dietetyków. Badania dowodzą bowiem, że oprócz cukru i konserwantów, w ich składzie znajdziemy rakotwórczy 4-metyloimidazol.
Niektóre źródła wskazują, że wystarczy pić ok. 500 ml gazowanych napojów dziennie, aby dwukrotnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki. Co ciekawe, w USA podjęto decyzję o ograniczeniu dodawania 4-metyloimidazolu do tego typu napojów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Napoje i fast foody - fakty i mity
Chipsy
Zawierą konserwanty, tłuszcze trans i sól. Teraz okazuje się, że ta przekąska może być jeszcze bardziej szkodliwa niż nam się wydaje. W ich składzie znajdziemy bowiem akrylamid.
Akrylamid to rakotwórczy związek chemiczny, który powstaje w procesie obróbki termicznej. Występuje też m.in. w papierosach. Badania dowodzą, że spożywając akrylamid znacznie zwiększamy ryzyko rozwoju raka przewodu pokarmowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl