Herbata dobra na wszystkie dolegliwości?
Sezon na przeziębienia w pełni, stąd wielu rodziców sięga po suplementy diety, które mają wzmocnić odporność oraz lekarstwa mające pomóc w zwalczaniu chorób. Zanim jednak udamy się do apteki, pomyślmy nad wypróbowaniem naturalnych sposobów.
Wystarczy, że czarną herbatę zamienimy na jakiś czas na napary z dodatkiem maliny, cynamonu czy imbiru. To składniki, które rozgrzewają oraz dostarczają potrzebnych, szczególnie w tym okresie, witamin.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz także: Imiona, których nie wolno nadawać w różnych krajach świata
Malina, która wzmacnia
Sok malinowy przez wiele starszych osób uważany jest za cudowny lek na przeziębienie. I jest w tym wiele racji. Maliny mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, wzmacniające, oczyszczające organizm oraz antybakteryjne. Te owoce to także bogactwo witamin m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wielu substancji mineralnych - przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia i żelaza.
Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że herbata malinowa to doskonały sposób na zwalczenie pierwszych oznak choroby, a także metoda na wzmocnienie odporności. Najlepiej kupić w sklepie zielarskim suszone owoce maliny, które następnie zaparzymy. Jeśli jednak takich nie dostaniemy, można zaopatrzyć się w gotowe mieszanki herbaty czarnej z malinową.
Zobacz także: Chłopiec z niesamowitą czupryną. Nawet lekarze nie mogli uwierzyć, ile ma włosów
Cynamon, który leczy
Kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, stąd - podobnie jak maliny - pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Delikatnie pikantny cynamon także doskonale rozgrzewa. Do herbaty cynamonowej warto dodać łyżeczkę miodu - to naturalny sposób, który z powodzeniem zastąpi niektóre lekarstwa z apteki.
Można również zrobić własną mieszankę, czyli specjalną zimową kompozycję, składającą się z cynamonu, goździków, skórki pomarańczy oraz jabłka.
Zobacz również: Jak mieszka Jamie Oliver i jego 5 dzieci?
Uderzeniowa dawka witaminy C
Owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich roślin rosnących w Polsce i na północy Europy (20-30 razy więcej niż cytryna). Co więcej, jest to witamina całkowicie naturalna, stąd jej przyswajalność przez organizm jest najwyższa z możliwych. Sok z herbatą z dzikiej róży stanowi doskonałe antidotum na każde przeziębienie. Choć ma specyficzny smak, naprawdę przyspiesza wychodzenie z infekcji i chroni przed nowymi.
Dzika róża to również przeciwutleniacze. Dzięki nim wzrastają naturalne mechanizmy obronne komórek. Owoce dzikiej róży mają również działanie moczopędne, dzięki czemu szybciej filtrujesz swój organizm z toksyn. Wpływają korzystnie na cały układ pokarmowy.
Imbir, który rozgrzewa
Doskonałym dodatkiem do herbaty jest także imbir, który poprawia krążenie krwi i rozgrzewa organizm. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom (obolałym np. przy grypie). Ma właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Pomoże nam również w zwalczeniu kataru i kaszlu, ponieważ rozrzedza śluz i działa wykrztuśnie.
Imbir najlepiej zetrzeć na tarce i dodać ok. pół łyżeczki do zwykłej czarnej herbaty przyprawionej sokiem z malin lub z cytryny. Jeśli jednak dla dziecka taki smak będzie zbyt ostry, można mu przyrządzić napar z gotowej mieszanki, która z całą pewnością jest łagodniejsza w smaku.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz również: Dzieci, o których mówił cały świat. Głośne porody z 2017 roku
Na przeziębienie lipa
W leczeniu przeziębienia wykorzystuje się przede wszystkim działanie napotne lipy, które pomaga naszemu organizmowi na pozbycie się rozmaitych szkodliwych substancji. Lipa działa także lekko uspokajająco i nasennie, a zawarte w niej związki śluzowe łagodzą kaszel, ból gardła i działają lekko przeciwzapalnie.
Z kwiatostanów lipy przyrządza się rozgrzewającą herbatę. Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę stołową wysuszonych kwiatostanów lipy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do naciągnięcia (około 20 minut). Tak przygotowany napar pijemy możliwie na gorąco. Do naparu można dodać sok malinowy bądź miód (najlepiej lipowy) - jednak wtedy powinien być już przestudzony, żeby zachować lecznicze właściwości miodu. Można też go pić z dodatkiem cytryny.
Zobacz również: Przyjrzyj się dokładnie. Dziurka w pomarańczy ma znaczenie