Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy
Lody mogą ukoić ból oraz drapanie w gardle. Mogą one również zredukować obrzęk albo nadmierne wysuszenie błony śluzowej jamy ustnej. Warto jednak pamiętać o tym, że ich lecznicza moc sprawdza się jedynie w ciągu 24 godzin od momentu wystąpienia infekcji.
Kanapka z indykiem
Indyk jest źródłem cennego dla naszego organizmu białka, a przy okazji zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Dostarczając odpowiednie ilości białka, wzmocnisz system odpornościowy organizmu. Składnik ten jest bowiem podstawowym elementem budowy naszych przeciwciał odpornościowych.
Sok z warzyw
W trakcie choroby ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy jest spożycie sałatek, warzyw czy owoców. Produkty te są jednak cennym źródłem witamin oraz przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z tego względu w trakcie choroby warto chociaż zadbać o to, aby spożywać napoje z warzyw lub owoców.
Lekka zupa z kurczaka
Rosół przygotowany na bazie chudego mięsa drobiowego oraz wołowego jest źródłem niezbędnych dla naszego organizmu substancji, takich jak białko oraz mikroelementy. Składniki te mogą skutecznie wspomóc walkę twojego organizmu z przeziębieniem.
Czosnek
Czosnek posiada cenne właściwości antybakteryjne, a także stymulujące układ odpornościowy człowieka. Warto dodawać ten produkt do potraw spożywanych przez nas na co dzień. Dzięki temu zwiększymy odporność organizmu i szybciej zwalczymy ewentualne przeziębienie.
Imbir
Badania naukowe sugerują, że imbir może zwalczyć objawy towarzyszące rozstrojowi żołądka, takie jak nudności oraz wymioty. Chociażby z tego względu warto wprowadzić na stałe ten produkt do naszej diety. Po przyrządzeniu posiłków możesz dodać do nich odrobinę przyprawy z imbiru.
Herbata
Zarówno zielona, jak i biała herbata jest źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zwalczać rozmaite choroby. W celu wzbogacenia działania herbaty możesz do niej dodać odrobinę miodu lub soku z cytryny. Tego rodzaju napoje doskonale działają na ból gardła.
Banany
W trakcie choroby, której mogą towarzyszyć wymioty, nasz organizm traci spore ilości potasu. Chociażby z tego względu w tym czasie warto sięgnąć po banana, który jest bogatym źródłem tego pierwiastka.
Krakersy
Jeżeli objawom przeziębienia towarzyszą również nudności i wymioty, to warto w tym czasie mieć pod ręką produkty, które ograniczą te objawy. Należą do nich krakersy oraz sucharki. Warto jednak wiedzieć, że spożycie tych produktów nie jest zalecane w przypadku uszkodzenia śluzówki jamy ustnej.
Napoje proteinowe
Jeżeli ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz w trakcie choroby jest zjedzenie normalnego posiłku, to zadbaj chociaż u uzupełnienie niezbędnych dla organizmu białek za pomocą napojów proteinowych. Produkty te są łatwo dostępne w wielu aptekach i mogą wspomóc walkę organizmu z przeziębieniem.