O goździkowcu jednokwiatowym słów kilka
Goździkowiec jednokwiatowy to roślina egzotyczna, zwana również piernią jednokwiatową, eugenią jednokwiatową, pitangą (Eugenia uniflora). Jest gatunkiem drzewa z rodziny mirtowatych. Naturalnie występuje w Afryce, Australii, w Ameryce Północnej, na Karaibach oraz w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Osiąga 5 m wysokości, do wzrostu potrzebuje jednak klimatu tropikalnego. Goździkowiec jednokwiatowy wyróżnia się niezwykle pachnącymi liśćmi.
Owoc goździkowca jednokwiatowego
Owocem tego drzewa jest żebrowana jagoda o średnicy ok. 4 centymetrów. Kształtem i kolorem przypomina wiśnię. Można je jeść na surowo (smakują bardzo dobrze, są słodko-kwaśne z nutą goryczki). Robi się z nich przetwory (dżemy), wykorzystuje w kuchni, w lecznictwie i włókiennictwie. Z owoców goździkowca produkuje się ponadto olej. Przed ich ugotowaniem należy usunąć nasiona, bo mogą nadać potrawie cierpki smak.
Wartości odżywcze pitangi
100 g owoców goździkowca jednokwiatowego dostarcza 33 kcal. Wyróżnia się dużą ilością potasu (103 mg), poprawiającej wygląd skóry, włosów i paznokci witaminy A i kwasu askorbinowego (26, 3 mg). Dostarcza organizmowi również [magnez](http://fitness.wp.pl/18937,rola-magnezu-w-organizmie ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) (dzięki niemu poprawia pracę serca i innych mięśni), żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Jest bogate w [białko](http://fitness.wp.pl/19382,gdzie-mozemy-znalezc-bialko ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection).
Spożywanie pitangi pomaga zapobiegać anemii i wzmacnia kości. Reguluje też pracę układu nerwowego.
Cenny owoc
Owoce goździkowca jednokwiatowego są bardzo drogie. Ich koszt na targu to nawet 36 euro za kilogram czyli ok. 150 zł. Mimo tak wysokiej ceny cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza wśród turystów z Europy. Na Starym Kontynencie trudno bowiem te owoce kupić. A ich soczysty miąższ, a przy tym ciekawy, pełen egzotyki smak, kuszą potencjalnych nabywców. Ze względu na ich wysoką cenę, sprzedawcy nie pozwalają ich kosztować przed zakupem.
Goździkowiec na parapecie? To możliwe!
Na forach internetowych można spotkać wielu entuzjastów tej rośliny. Wymieniają się oni doświadczeniem w kwestii uprawy goździkowca. Najczęściej rozmnaża się go z nasion. Sieje się je po uprzednim namoczeniu w ciepłej wodzie, które powinno trwać dobę. Kiełkowanie pitangi trwa długo (nawet cztery miesiące). Nie jest to roślina wymagająca szczególnych warunków. Ma głęboki system korzeniowy, więc nie trzeba jej intensywnie podlewać. Warto jednak, by stała w miejscu mocno nasłonecznionym.
Goździkowiec brazylijski
Pochodzi on z tej samej rodziny co omawiany goździkowiec jednokwiatowy. Jego ojczyzną jest Brazylia, choć rośnie również w innych regionach o klimacie tropikalnym. Roślina wydaje smaczne owoce o okrągłym kształcie i wielkości wiśni. Są one mięsiste i bardzo aromatyczne. Wykorzystuje się je do przygotowywania przetworów.
Goździki w polskiej kuchni
Z goździkowcem jednokwiatowym spokrewniona jest też czapetka pachnąca (goździkowiec korzenny). Przyprawę znaną nam jako goździki otrzymuje się poprzez wysuszenie częściowo rozwiniętych pączków kwiatowych. Goździki mają wiele prozdrowotnych właściwości: działają antyseptycznie, rozkurczająco i pobudzająco. Stosuje się je w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Medycyna ludowa wykorzystywała je również jako środek łagodzący ból zęba.
Naturaliści polecają podawać dzieciom jeden goździk (np. w mleku), co ma pomóc ich organizmowi zwalczyć infekcję. Pomoże również pozbyć się z organizmu pasożytów.