Produkty dobre dla diabetyków
Osoby chore na cukrzycę muszą wybierać takie produkty, które polecane są dla diabetyków. Samo stosowanie insuliny nie wystarczy, konieczne jest przestrzeganie odpowiedniej diety i wykluczenie z jadłospisu niektórych produktów spożywczych. Dieta w cukrzycy ciążowej nie różni się wiele od tej stosowanej w przypadku cukrzycy typu 1 lub typu 2.
1. Ile jest rodzajów cukrzycy?
Można wyróżnić trzy najczęściej występujące rodzaje cukrzycy:
- typu 1, której leczenie wymaga ciągłego i systematycznego stosowania insuliny,
- typu 2, która może być leczona przy pomocy redukcji wagi ciała, odpowiedniej diety i zmian w trybie życia,
- ciążowa, która pojawia się u kobiet w ciąży. Ten rodzaj cukrzycy najczęściej mija po porodzie.
W przypadku każdego rodzaju wymagane jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Ta w cukrzycy ciążowej jest tak samo ważna, jak w pozostałych rodzajach cukrzycy.
2. Dieta dla diabetyka
Dieta dla osób chorych na cukrzycę powinna być odpowiednio zbilansowana. Musi zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i minerały. Trzeba tylko pamiętać, że chory na cukrzycę musi przyjmować odpowiednie ilości węglowodanów, białek i tłuszczów.
3. Węglowodany w diecie cukrzycowej
Dieta diabetyka powinna składać się z węglowodanów. Energia, która dostarczana jest z węglowodanów, powinna stanowić do 60 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przy planowaniu diety i pilnowaniu stanu spożywania węglowodanów przydaje się wymiennik węglowodanowy. Pozwala on na określenie, ile gramów danego produktu zawiera 10 g czystego cukru.
To też warto wiedzieć
Dzięki temu można urozmaicać dietę. Należy pamiętać, że ilość wymienników węglowodanów powinna być ustalona w oparciu o poziom cukru we krwi i przeprowadza ją specjalista. Jeśli chodzi o produkty zawierające węglowodany, to zalecane są:
- pełnoziarniste pieczywo,
- kasze,
- otręby,
- marchew,
- bakłażany,
- brokuły.
W niewielkiej ilości można spożywać owoce takie jak: jabłka, gruszki, śliwki czy maliny.
4. Białka w diecie cukrzycowej
Zawartość produktów białkowych w diecie cukrzycowej powinna oscylować w granicach 15 proc. O dokładnej i prawidłowej ilości białka w diecie diabetyka decyduje zawsze lekarz. W przypadku cukrzycy typu 2 białka nie powodują wzrostu glikemii. Natomiast pacjenci, którzy zmagają się z niewyrównaną cukrzycą, mogą mieć większe zapotrzebowanie na białko. Jeśli chodzi o produkty je zawierające, to w diecie cukrzycowej zalecane są:
- chude mięsa, np. cielęcina lub wołowina,
- chude wędliny,
- białka jajek,
- chude mleko,
- chudy ser,
- kefir,
- jogurt,
- fasola,
- soja,
- ryż,
- groch,
- makaron.
5. Tłuszcze w diecie cukrzycowej
Tłuszcze w diecie cukrzycowej mogą stanowić nawet 30 proc. Cukrzycy powinni starać się unikać tłuszczów zwierzęcych, które nie powinny przekraczać 1/3 całkowitego zapotrzebowania na tłuszcze. Te roślinne, takie jak oliwa z oliwek, mogą stanowić pozostałe całkowite zapotrzebowanie na tłuszcz, czyli 2/3.
6. Pozostałe składniki diety
Dieta cukrzycowa nie wymaga podawania witaminowych suplementów. Warto jednak tak zaplanować dietę, aby witaminy były w odpowiedniej ilości. Także dieta w cukrzycy ciążowej nie wymaga podawania większej ilość witamin niż ma to miejsce w przypadku klasycznej ciąży.
Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny pić alkoholu. Mogą pożywać niewielkie ilości wina, piwa lub czystego alkoholu, ale jeśli jest to możliwe, powinny z niego zrezygnować. Alkohol jest wysokokaloryczny i zwiększa ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Także klasyczne słodycze powinny być wyeliminowane z diety.