Produkty, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego. Powinna je znać każda mama
Nowotwór nierzadko brzmi jak wyrok. Chemioterapia i radioterapia wyniszczają organizm. Zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce, liczy się jednak dieta.
Co jeść, by chronić organizm przed rakiem jelita grubego?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Nowotwór schowany w główce Aleksa
Czosnek i cebula
Czosnek i cebula to źródła związków, które działają antyrakowo.
Czosnek zawiera allicynę, która uaktywnia się zwłaszcza po zmiażdżeniu ząbków. Allicyna zamienia się w związki takie jak ajoen, DAS i DADS, które przeciwdziałają rakowi piersi, szyjki macicy i jelita grubego.
Odpowiednikiem allicyny w cebuli jest kwercetyna, która również działa antynowotworowo.
Zobacz też: Czosnek dobry dla storczyków
Warzywa kapustne
Dodanie do diety warzyw kapustnych, takich jak kapusta, brokuły, kalafior czy brukselka, może uchronić cię nie tylko przed rakiem jelita grubego, ale też płuc, trzustki i żołądka.
Dzieje się to za sprawą glukozynolanów, związków zawartych w tych warzywach, które posiadając silne właściwości antyrakowe.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Przyprawy
Przyprawy, zwłaszcza te o dużej zawartości kurkuminy i kapsaicyny mogą hamować rozwój komórek nowotworowych.
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, imbir, kurkuma i papryczka chili zapobiegają nowotworom jelit.
Zobacz też: 10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz
Owoce jagodowe
Antocyjany i kwas elagowy mają sporo do powiedzenia w profilaktyce raka jelita grubego. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, antymutagenne i antyrakowe.
Znajdziesz je w jagodach, malinach, truskawkach, poziomkach, granacie, żurawinie i winogronie, ale także w orzechach włoskich.
Nie dość, że chronią przed nowotworami, to jeszcze minimalizują ryzyko zapalenia stawów i cukrzycy typu II.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: 4 rodzaje raka, które mimo postępów w medycynie są trudne do wykrycia
Pomidory
Karotenoidy są znanymi przeciwutleniaczami, a wśród nich najbardziej skuteczny jest pomidor. Zawarty w nim likopen zapobiega uszkodzeniom DNA i przeciwdziała rakowi jelita grubego.
Najwięcej likopenu przyswaja się po obróbce termicznej pomidorów, a jego najwyższe stężenie występuje w skórce czerwonych owoców.
Zobacz też: Pomidory w diecie matki karmiącej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Śliwki
Śliwka węgierka nie tylko smakuje dobrze, ale ma też wiele korzyści zdrowotnych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jest bogata w witaminy z grupy B, które pomagają uspokoić układ nerwowy, oraz błonnik, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit i pomaga w zaparciach. Suszone śliwki mają pięciokrotnie więcej błonnika niż świeże, co sprawia, że są skuteczne w przypadku problemów trawiennych. Należy jednak pamiętać o umiarkowanym spożyciu śliwek węgierek, ponieważ ich nadmiar może prowadzić do wzdęć i biegunek, dlatego warto zachować umiar.
Matcha
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne dużej zawartości chlorofilu. Ten zielony barwnik wspiera prawidłową pracę jelit i oczyszcza je ze złogów i toksyn.
Matcha ma także korzystny wpływ na naszą odporność oraz wspomaga układ trawienny. Dodatkowo jest bogata w błonnik, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie, ponieważ picie matchy pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Jednak kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed spożywaniem matchy, ze względu na zawartość kofeiny i innych aktywnych składników.