Suszone śliwki. 5 powodów, dla których warto je jeść
Suszone owoce uznawane są za zdrową przekąskę polecaną przez dietetyków. Suszone morele, daktyle, winogrona, figi czy śliwki są wyjątkowym źródłem błonnika. Świetnie więc wpływają na pracę układu trawiennego i tym samym na metabolizm.
Jednak zalety suszonych śliwek na tym się nie kończą. Mają szereg prozdrowotnych właściwości.
Śliwki wpływają pozytywnie chociażby na skórę i kości.
Chcesz wiedzieć, dlaczego jeszcze warto je jeść?
Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Ranking diet. Która jest najlepsza, a która najgorsza dla zdrowia?
Suszone śliwki na zdrowe kości
Wraz z wiekiem jesteśmy bardziej narażeni na choroby kości. Częstą dolegliwością, która dotyka szczególnie kobiety, jest osteoporoza. Wynika to z obniżonego poziomu estrogenu, który odpowiada m.in. właśnie za dobry stan kości.
Większość osób kojarzy profilaktykę osteoporozy ze szklanką mleka bogatą wapń. Oczywiście jest to dobry pomysł, ale jeżeli faktycznie chcemy, aby nasza dieta była zróżnicowana i zbilansowana, warto dołączyć do jadłospisu garść suszonych śliwek.
Zawarte w nich związki, takie jak flawonoidy, świetnie wpływają na kości.
Zobacz też: Wzmacniaj odporność, czyli jak nie dopuścić do choroby naszego dziecka
Suszone śliwki pomagają w leczeniu otyłości
Otyłość staje się coraz większym problemem. Szacuje się, że nadwagę lub otyłość w Polsce ma już ponad 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet. Według niektórych statystyk kraj nad Wisłą zajmuję 5. niechlubne miejsce pod względem otyłości w Europie.
Jeżeli chcemy uniknąć problemów z wagą i dbamy o to, co jemy, suszone śliwki są świetnym wyborem.
Nawet niewielka ilość zapewnia uczucie sytości, co sprawia, że unikamy w ciągu dnia dodatkowych kalorii między posiłkami.
Ponadto śliwki mają dużo błonnika, który reguluje przemianę materii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Co to znaczy porcja warzyw lub owoców?
Suszone śliwki przeciwdziałają starzeniu
Eksperci od lat podkreślają, że jednym z czynników powodujących starzenie się skóry jest działanie wolnych rodników w organizmie. To właśnie one uszkadzają komórki skóry. Co więcej, przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych.
Jednym ze sposobów na walkę z nimi, jest spożywanie żywności będącej źródłem beta-karotenu i witaminy K.
Oba te składniki odżywcze znajdziemy właśnie w suszonych śliwkach. Dzięki nim pobudzone jest krążenie krwi - uszkodzone komórki są lepiej ukrwione. Wszystko to sprawia, że skóra wygląda młodziej.
Zobacz też: W jaki sposób dzieci mogą uczyć się zasad zdrowego żywienia?
Suszone śliwki w profilaktyce antynowotworowej
Choroby nowotworowe stanowią zagrożenie dla ludzi w każdym wieku, niezależnie od stanu zdrowia i trybu życia. Warto więc robić wszystko, aby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Eksperci podkreślają, że do rozwoju komórek nowotworowych przyczyniają się wspomniane wcześniej wolne rodniki.
Warto więc jeść produkty, które skutecznie z nimi walczą. Jednym z nich są suszone śliwki.
Ponadto zawarte w nich fenole ochraniają komórki i zapobiegają utlenianiu tłuszczów.
Zobacz też: 29 pomysłów na zdrowe dania dla ciężarnych
Suszone śliwki pomagają obniżyć cholesterol
Wysoki poziom złego cholesterolu ma poważne konsekwencje zdrowotne. Jedną z nich jest rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Suszone śliwki świetnie sprawdzą się w diecie osób, które starają się "zbić" cholesterol.
Znakomicie działają w organizmie. Wchłaniają nadmiar żółci w wątrobie i usuwają ją z organizmu.
Dzięki temu ten organ pochłania więcej cholesterolu, aby wciąż wytwarzać żółć. Tym samym cholesterol nie odkłada się więc jego poziom jest niższy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl