Trwa ładowanie...

Ukryta alergia pokarmowa

Avatar placeholder
14.10.2020 16:00
Ukryta alergia pokarmowa
Ukryta alergia pokarmowa

W przypadku alergii pokarmowej najlepszym sposobem terapii jest unikanie kontaktu z alergenem. Wydawało by się, że nie ma nic prostszego niż wykluczenie z diety jednego lub kilku składników. Jednak okazuje się, że nie jest to takie proste. Bardzo wiele produktów spożywczych może być alergenem pokarmowym. Jednak jest kilka takich, które szczególnie często odpowiedzialne są za wywołanie alergii. Są to między innymi: jajka, mleko, owoce cytrusowe, produkty zawierające gluten, ryby, orzechy, soja, truskawki. Leczenie alergii pokarmowej polega przede wszystkim na zidentyfikowaniu substancji uczulającej, co niestety bardzo często nie jest łatwe. Najprostszą i zazwyczaj skuteczną metodą terapii jest zastosowanie diety eliminacyjnej, polegającej na wyeliminowaniu z jadłospisu szkodliwych produktów.

spis treści
Żywność wysoko przetworzona nie jest dobra dla osób z alergią pokarmową
Żywność wysoko przetworzona nie jest dobra dla osób z alergią pokarmową

1. Jak znaleźć alergen?

Wiele produktów spożywczych ma bardzo złożony skład, dlatego nie jest łatwo znaleźć konkretną substancję odpowiedzialną za alergię. Nawet w sytuacji, gdy wiemy, jakiej substancji unikać, nie jest to proste, ponieważ może być ona ukryta w innych produktach spożywczych. Dlatego alergicy powinni bardzo dokładnie analizować skład artykułów spożywczych znajdujący się na opakowaniu. Szczególnie niebezpieczne jest spożywanie posiłków w restauracjach, ponieważ trudno skontrolować, jakie produkty wchodzą w skład dania. W takiej sytuacji przed zamówieniem posiłku należy dość szczegółowo dopytać obsługę restauracji, z jakich składników zrobiony jest posiłek. Osoby uczulone powinny być czujne i bardzo ostrożnie podchodzić do nowych produktów.

2. Alergia czy pseudoalergia?

Niepożądane reakcje po spożyciu pokarmu nie zawsze są równoznaczne z alergią. W niektórych przypadkach objawy takiej rekcji mogą być bardzo podobne do symptomów uczulenia, lecz nie są one wynikiem działania układu immunologicznego. Odpowiedzialna za takie reakcje może być na przykład spora ilość histaminy znajdującej się produktach spożywczych. Występuje ona na przykład w ogórkach kiszonych, rybach wędzonych, kiełbasie, truskawkach i niektórych serach żółtych. Niepożądane reakcje mogą być również efektem zjedzenia produktów bogatych w tyraminę takich jak: czekolada, parmezan, śledzie, czerwone wino.

Zobacz film: "Za co lekarze przyznają punkty w skali Apgar?"

Zobacz także:

Objawy niepożądane mogą także wystąpić po spożyciu artykułów spożywczych zawierających substancje dodatkowe takie jak: konserwanty, barwniki, stabilizatory, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku.

3. Im prostsze potrawy, tym lepiej

Osoby uczulone powinny jeść pokarmy w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Duże ryzyko dla takich osób niesie spożywanie mrożonych gotowych dań, zup, sosów, szybkich przekąsek. W takich produktach bardzo często znajdują się ukryte alergeny. Gotowe dania mające długą datę ważności praktycznie zawsze zawierają substancje konserwujące i poprawiające smak. Alergicy powinni preferować dietę opartą na naturalnych prostych produktach i potrawach, pamiętając przy tym, by zawierała ona wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Przy wyeliminowaniu z diety jednego składnika należy go zastąpić innym o równorzędnych właściwościach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze