Zakrzepica żylna – wszystko co musisz wiedzieć
Zakrzepica występuje pod kilkoma postaciami. Może dotyczyć żył głębokich, żył powierzchniowych, zatorów płucnych albo żył wątrobowych.
Zakrzepica nazywana jest cichym zabójcą, ponieważ przez długi czas nie daje żadnych objawów. Jej skutki są groźne dla zdrowia i życia. Szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet w ciąży.
Szacuje się, że ok. 100 000 Polaków cierpi na zakrzepicę żył głębokich.
Jakie są przyczyny zakrzepicy i jej objawy? Co wpływa na ryzyko wystąpienia tej choroby? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zapach w domu może zdradzać, czy masz pluskwy
Zakrzepica żylna – objawy zakrzepicy żył głębokich
Zakrzepica żył głębokich może przez długi czas nie dawać żadnych objawów.
Sam skrzep nie stanowi zagrożenia, ale gdy oderwie się od ściany żylnej może spowodować zator tętnicy płucnej i doprowadzić do zgonu.
Jednym z objawów zakrzepicy żył głębokich jest ból nóg, szczególnie łydek.
Pojawia się też często obrzęk nóg w okolicach kostek i ud. Uwagę może też zwrócić ocieplenie kończyny i ból podczas dotyku nogi.
Zakrzepicy żył głębokich towarzyszą trzy objawy. Objaw Payra, czyli ból stopu przy ucisku, objaw Liskera – ból podudzia przy opukiwaniu i objaw Mayra – ból łydki przy ucisku.
Zobacz też: Najlepszy odstęp między ciążami. Lekarze podali konkrety
Zakrzepica żylna – przyczyny zakrzepicy żył głębokich
Przyczyną zakrzepicy jest nieprawidłowe działanie układu krwionośnego.
Jeśli krew zbyt długo zalega w żyłach pojawia się stan zapalny. Powoduje on uszkodzenie śródbłonka wyścielającego naczynie.
W uszkodzonym miejscu płytki krwi sklejają się ze sobą i z śródbłonkiem tworząc zakrzep.
Zakrzepy zmniejszają średnicę tętnic i utrudniają odpływ krwi obwodowej do serca.
Niewchłonięty zakrzep tworzy skrzeplinę, która blokuje przepływ krwi w naczyniu. Tak powstaje zakrzepica żył głębokich.
Oderwany skrzep może spowodwać śmierć.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO. Dowiesz się też, kto jest najbardziej narażony na powstawanie zakrzepicy.
Zobacz też: Przez 11 lat sprawdzali, czy szczepionki powodują autyzm
Zakrzepica żylna – czynniki ryzyka
Istnieje kilkanaście czynników, które zwiększają ryzyko zakrzepicy żył. Wśród nich wyróżnia się niedawno przebyte operacje, szczególnie ortopedyczne, a także długotrwałe unieruchomienie w łóżku, np. z powodu choroby.
Do innych czynników należą: otyłość, stosowanie doustnej antykoncepcji hormonalnej, długotrwała, nieprzerwana praca przy komputerze, długi lot samolotem, wielogodzinne podróże autokarem lub samochodem, siedząca lub stojąca praca.
Ryzyko zakrzepicy wzrasta wraz z wiekiem. Narażone są osoby po 40. roku życia.
Choroba pojawia się też częściej u osób chorujących na ciężką niewydolność krążenia, niewydolność oddechową, schorzenia reumatyczne, choroby jelit, choroby szpiku kostnego.
Zakrzepica żylna w ciąży
Jednym z czynników ryzyka wystąpienia zakrzepicy jest ciąża. Wraz z rozwojem dziecka w macicy zwiększa się ucisk na stawy biodrowe.
Sprzyja to powstawaniu zakrzepów. Dodatkowym czynnikiem są zmiany hormonalne, które sprzyjają poszerzaniu naczyń krwionośnych i zastojowi krwi.
To wszystko sprawia, że kobieta w ciąży jest bardziej podatna na zakrzepicę. Choroba często przebiega bezobjawowo.
Jeśli symptomy wystąpią, najczęściej dotyczą bólu nóg od kolan w dół, a także duszności i bólu w klatce piersiowej.
Ważne jest szybkie wykrycie choroby i podjęcie właściwego leczenia.
Zakrzepica żylna – odpowiednia dieta
Leczenie zakrzepicy warto wspomagać odpowiednią dietą. Co należy wykluczyć z menu?
Na pewno cukier - słodycze, słodkie napoje gazowane, gotowe wypieki, miody i dżemy.
Nie wpływają one korzystnie na stan naczyń krwionośnych.
Unikać należy również nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych (czerwonego mięsa), soli, alkoholu i kawy.
Z naszego menu usuwamy więc: smalec, słoninę, tłuste mięsa, boczek, olej palmowy, kokosowy i twarde margaryny.
Wskazane jest też całkowite rzucenie palenia.
Ograniczamy też podaż witaminy K, która znajduje się w zielonych warzywach. Spożywamy je w umiarkowanej ilości i w małych porcjach.
Do diety włączamy ryby, chude mięso, fermentowane produkty mleczne, zdrowe oleje, orzechy i produkty bogate w błonnik.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Czynnik, który chroni przed alzheimerem. Nie chodzi o ilość snu