Zatrucia pokarmowe w ciąży
Zatrucie pokarmowe w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, zarówno dla matki, jak i dla nienarodzonego dziecka. Układ odpornościowy kobiety w ciąży jest osłabiony po to, aby dziecko w jej ciele nie było przez niego zwalczane. Układ odpornościowy dziecka nie jest jeszcze rozwinięty na tyle, aby móc się bronić. Każda więc bakteria, wirus, grzyb czy pasożyt zagrażają obojgu.
Przyczyny i objawy zatrucia pokarmowego w ciąży
Zatrucie pokarmowe w ciąży nie różni się od zatrucia pokarmowego w każdym innym momencie życia. Jest jednak szczególnie ważne, aby w czasie ciąży zwracać uwagę na możliwe przyczyny i objawy zatrucia pokarmowego.
Przyczyną zatrucia pokarmowego jest spożycie lub wypicie jedzenia albo picia skażonego różnymi szkodliwymi substancjami. Najczęściej są to:
- bakterie, na przykład salmonella, listeria, Escherichia coli;
- egzotoksyny produkowane przez bakterie, na przykład laseczki jadu kiełbasianego;
- mykotoksyny wytwarzane przez grzyby;
- wirusy, na przykład rotawirusy (wywołują biegunkę rotawirusową u dzieci), enterowirusy, wirusy zapalenia wątroby typu A i E;
- pasożyty (najczęściej odzwierzęce), na przykład tasiemce, glisty ludzkie;
- toksyny pokarmowe występujące w grzybach trujących, niektórych rybach, szaleju jadowitym czy naparstnicy.
Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży
Objawy zatruciato przede wszystkim nieżyt żołądkowo-jelitowy, czyli następujące objawy:
- ból brzucha,
- wymioty,
- biegunka,
- mdłości,
- gorączka,
- dreszcze,
- ból głowy,
- bóle mięśniowe.
Objawy mogą się pojawić już kilkanaście minut po zjedzeniu trującego pokarmu, chociaż czas od zjedzenia pokarmu do pierwszych objawów może równie dobrze wynosić kilka dni.
Następstwami zatrucia pokarmowego u kobiety w ciąży mogą być: pozbawienie dziecka niezbędnych substancji odżywczych, zainfekowanie dziecka, co może prowadzić do uszkodzeń mózgu lub wzroku, a nawet poronienie.
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym w ciąży?
Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, zarówno w ciąży, jak i w każdym innym momencie życia, należy pamiętać o częstym myciu rąk ciepłą wodą z mydłem, oczyszczaniu powierzchni, na których jest przyrządzane jedzenie i przyborów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków. Warzywa, owoce, mięso i ryby powinny być dokładnie płukane pod bieżącą wodą. Oprócz tego, ręce należy myć po skorzystaniu z toalety, zmianie dziecku pieluszki, kontakcie ze zwierzętami domowymi oraz przed i po przyrządzaniu posiłku. Higiena powinna być zachowana także wewnątrz lodówki. Należy ją regularnie myć gorącą wodą z płynem do mycia naczyń i dokładnie spłukać.
Bardzo ważne jest także unikanie kontaktu pokarmów, które mogą zawierać patogeny z innymi produktami. Przyrządzanie i przechowywanie także powinno się odbywać oddzielnie. Mowa tu o jajkach, surowym mięsie i owocach morza.
Bakterie mogą się rozwijać między 4 a 60 st. C. Należy więc przechowywać jedzenie poniżej tej temperatury, a gotować – powyżej. Zmniejszy to ryzyko zatrucia. Należy pamiętać, że odgrzewanie w mikrofalówce to najczęściej gotowanie „nierówne” – część potrawy jest gorąca, a część zimna. W zimnej części mogą pozostawać groźne bakterie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.