10 mitów dotyczących diety cukrzycowej

Cukrzyca w organizmie pojawia się wtedy, gdy zostaje zakłócona zdolność przemiany spożywanych produktów w energię. Każdy rodzaj cukrzycy występuje z innego powodu.

Przyczyną cukrzycy typu 1 jest proces autoagresji: komórki niszczące patogeny mają problem z rozróżnieniem własnych antygenów od obcych. Inaczej jest z cukrzycą typu 2, której pojawienie się wynika z naszych uwarunkowań środowiskowych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 9W diecie dla cukrzyków istnieje wiele reguł

To mit. Jeżeli stwierdzono u ciebie cukrzycę, nie musisz zmieniać całego swojego dotychczasowego życia. Wystarczy, że ustalisz godziny posiłków i będziesz się tego trzymać. Istnieje tylko jedna ważna zasada: utrzymywanie glukozy we krwi na właściwym poziomie. Z czasem poznasz swój organizm na tyle, by wiedzieć, kiedy można sobie pozwolić na kostkę czekolady czy owocowy deser.

/ 9Węglowodany nie są dobre dla diabetyków

Obraz
© 123rf

Kolejny mit. Węglowodany są podstawą zdrowego odżywiania, ponieważ wpływają na poziom cukru we krwi. Niektóre z nich mają dużo witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

Najlepsze dla osób chorujących na cukrzycę są węglowodany złożone, znajdujące się w makaronach pełnoziarnistych, owocach oraz warzywach. Inaczej jest ze słodyczami, które obfitują w cukry proste – dodają nam energii tylko na pewien czas, a po ich zjedzeniu cukier błyskawicznie szybuje w górę.

/ 9Białko dla cukrzyków jest lepsze niż węglowodany

Niektórzy myślą, że zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie i zamiana ich na białko jest dobrym rozwiązaniem. W rzeczywistości jest to nieprawda.

Spożywanie zbyt dużej ilości białka może wpłynąć negatywnie na serce oraz nerki. W tym wypadku warto zasięgnąć porady dotyczącej zalecanej ilości protein w dziennym menu od dietetyka lub diabetologa.

/ 9Dzięki zażywanej insulinie mogę jeść wszystko

Obraz
© 123rf

Zażywanie tabletek lub przyjmowanie insuliny w formie zastrzyków nie usprawiedliwia podjadania. Przyjęcie insuliny zmniejszy poziom glukozy we krwi, ale nie usunie skutków nadmiernego jedzenia.

Nie należy też samodzielnie dostosowywać dawek innych leków do przyjmowanej insuliny. Każdy diabetyk powinien być pod ścisłą kontrolą swojego lekarza.

/ 9Muszę zrezygnować ze swoich ulubionych potraw

Obraz
© 123rf

Nie istnieje żaden powód, by przestać jeść to, co kochasz. Zmień po prostu sposób przygotowania posiłków, np. zamiast smażyć na gorącym oleju, upiecz danie w piekarniku. Warto także zwrócić uwagę na zmniejszenie porcji jedzenia oraz regularność posiłków.

Pamiętaj, że słodka przekąska nie może być nagrodą za trzymanie się planu diety. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, zjedz owoc lub garść orzechów.

/ 9Nie mogę jeść deserów

Obraz
© 123rf

To jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Nawet osoby chore na cukrzycę mogą zjeść od czasu do czasu deser. Po prostu dwie gałki lodów, które zawsze jadłeś, zamień na jedną.

Warto także zastąpić biały cukier alternatywnym słodzikiem (np. ksylitolem, stewią). Z czasem przestaniesz odczuwać potrzebę słodzenia.

/ 9Słodziki nie są dla diabetyków

Obraz
© 123rf

Aspartam, który stosuje się w produkcji słodzików, jest ok. 180 razy słodszy od cukru. W 100 gramach tej substancji znajdują się tylko 4 kcal. Ciekawostką jest fakt, że aspartam nie wpływa na wytwarzanie się insuliny w organizmie.

Diabetycy nie muszą się więc obawiać, że po wypiciu herbaty posłodzonej słodzikiem, poziom glukozy gwałtownie się zwiększy. Innymi substancjami słodzącymi są np. stewia czy sacharyna.

/ 9Muszę jeść specjalne posiłki dla cukrzyków

Obraz
© 123rf

Zdrowe obiady, które je cała rodzina, są idealną propozycją posiłku dla diabetyków. Nie musisz przygotowywać dwóch różnych potraw. Porozmawiaj z innymi domownikami i ustal plan na cały tydzień, w którym znajdą się ulubione potrawy wszystkich.

Dzięki wprowadzeniu wielu warzyw i owoców do diety, cała rodzina będzie cieszyła się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

/ 9Produkty „light” są stworzone dla mnie

Obraz
© 123rf

To mit. Często produkty z etykietą „light” zawierają więcej cukru i dodatków chemicznych od zwykłych artykułów. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest dokładnie czytanie składów na opakowaniach. Nie warto wybierać droższych dietetycznych produktów, jeśli mają one gorszą kompozycję składników.

Wybrane dla Ciebie
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"