- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
10 mitów dotyczących diety cukrzycowej
Cukrzyca w organizmie pojawia się wtedy, gdy zostaje zakłócona zdolność przemiany spożywanych produktów w energię. Każdy rodzaj cukrzycy występuje z innego powodu.
Przyczyną cukrzycy typu 1 jest proces autoagresji: komórki niszczące patogeny mają problem z rozróżnieniem własnych antygenów od obcych. Inaczej jest z cukrzycą typu 2, której pojawienie się wynika z naszych uwarunkowań środowiskowych.
W diecie dla cukrzyków istnieje wiele reguł
To mit. Jeżeli stwierdzono u ciebie cukrzycę, nie musisz zmieniać całego swojego dotychczasowego życia. Wystarczy, że ustalisz godziny posiłków i będziesz się tego trzymać. Istnieje tylko jedna ważna zasada: utrzymywanie glukozy we krwi na właściwym poziomie. Z czasem poznasz swój organizm na tyle, by wiedzieć, kiedy można sobie pozwolić na kostkę czekolady czy owocowy deser.
Węglowodany nie są dobre dla diabetyków
Kolejny mit. Węglowodany są podstawą zdrowego odżywiania, ponieważ wpływają na poziom cukru we krwi. Niektóre z nich mają dużo witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Najlepsze dla osób chorujących na cukrzycę są węglowodany złożone, znajdujące się w makaronach pełnoziarnistych, owocach oraz warzywach. Inaczej jest ze słodyczami, które obfitują w cukry proste – dodają nam energii tylko na pewien czas, a po ich zjedzeniu cukier błyskawicznie szybuje w górę.
Białko dla cukrzyków jest lepsze niż węglowodany
Niektórzy myślą, że zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie i zamiana ich na białko jest dobrym rozwiązaniem. W rzeczywistości jest to nieprawda.
Spożywanie zbyt dużej ilości białka może wpłynąć negatywnie na serce oraz nerki. W tym wypadku warto zasięgnąć porady dotyczącej zalecanej ilości protein w dziennym menu od dietetyka lub diabetologa.
Dzięki zażywanej insulinie mogę jeść wszystko
Zażywanie tabletek lub przyjmowanie insuliny w formie zastrzyków nie usprawiedliwia podjadania. Przyjęcie insuliny zmniejszy poziom glukozy we krwi, ale nie usunie skutków nadmiernego jedzenia.
Nie należy też samodzielnie dostosowywać dawek innych leków do przyjmowanej insuliny. Każdy diabetyk powinien być pod ścisłą kontrolą swojego lekarza.
Muszę zrezygnować ze swoich ulubionych potraw
Nie istnieje żaden powód, by przestać jeść to, co kochasz. Zmień po prostu sposób przygotowania posiłków, np. zamiast smażyć na gorącym oleju, upiecz danie w piekarniku. Warto także zwrócić uwagę na zmniejszenie porcji jedzenia oraz regularność posiłków.
Pamiętaj, że słodka przekąska nie może być nagrodą za trzymanie się planu diety. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, zjedz owoc lub garść orzechów.
Nie mogę jeść deserów
To jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Nawet osoby chore na cukrzycę mogą zjeść od czasu do czasu deser. Po prostu dwie gałki lodów, które zawsze jadłeś, zamień na jedną.
Warto także zastąpić biały cukier alternatywnym słodzikiem (np. ksylitolem, stewią). Z czasem przestaniesz odczuwać potrzebę słodzenia.
Słodziki nie są dla diabetyków
Aspartam, który stosuje się w produkcji słodzików, jest ok. 180 razy słodszy od cukru. W 100 gramach tej substancji znajdują się tylko 4 kcal. Ciekawostką jest fakt, że aspartam nie wpływa na wytwarzanie się insuliny w organizmie.
Diabetycy nie muszą się więc obawiać, że po wypiciu herbaty posłodzonej słodzikiem, poziom glukozy gwałtownie się zwiększy. Innymi substancjami słodzącymi są np. stewia czy sacharyna.
Muszę jeść specjalne posiłki dla cukrzyków
Zdrowe obiady, które je cała rodzina, są idealną propozycją posiłku dla diabetyków. Nie musisz przygotowywać dwóch różnych potraw. Porozmawiaj z innymi domownikami i ustal plan na cały tydzień, w którym znajdą się ulubione potrawy wszystkich.
Dzięki wprowadzeniu wielu warzyw i owoców do diety, cała rodzina będzie cieszyła się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Produkty „light” są stworzone dla mnie
To mit. Często produkty z etykietą „light” zawierają więcej cukru i dodatków chemicznych od zwykłych artykułów. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest dokładnie czytanie składów na opakowaniach. Nie warto wybierać droższych dietetycznych produktów, jeśli mają one gorszą kompozycję składników.