Domowe syropy na kaszel – przepisy
Syropy na kaszel przygotowane według domowych receptur są równie skuteczne, jak ich apteczne odpowiedniki. Na dodatek są wytwarzane z naturalnych składników, więc mogą być podawane także dzieciom. Domowe przepisy na syropy są sprawdzone i od lat przynoszą nam ulgę w przeziębieniu i grypie.
- 1. Przepisy na domowe syropy na kaszel
- 2. Przepis na syrop z cebuli
- 3. Przepis na syrop z tymianku
- 4. Przepis na syrop z sosny
- 5. Przepis na syrop goździkowy
- 6. Przepis na syrop z miodu, cytryn i imbiru
- 7. Przepis na syrop z babki lancetowatej
- 8. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
- 9. Przepis na syrop z buraka
1. Przepisy na domowe syropy na kaszel
Przepisy na domowe syropy są wykorzystywane od lat. Swoje źródło mają w medycynie ludowej, która w wielu przypadkach jest ciągle zaskakująco skuteczna. Syropy na kaszel własnej roboty wytwarzane są najczęściej ze zdrowych, naturalnych składników. Przez to są skuteczne, wzmacniają organizm, uzupełniają witaminy i mogą być stosowane przez całą rodzinę. Domowy syrop na kaszel zmniejsza dolegliwości związane z samym kaszlem. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, wzmacnia układ odpornościowy i jest łatwy w przygotowaniu.
2. Przepis na syrop z cebuli
Syrop z cebuli jest jednym z najpopularniejszych syropów domowych na kaszel dla dzieci. Jest on nie tylko bezpieczny dla małych pacjentów, ale także bardzo przez nich lubiany, gdyż ma słodki smak. Łagodzi kaszel, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega anemii. Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy obrać i drobno posiekać dwie cebule. Przełożyć je do miseczki lub słoika, zasypać cukrem lub miodem i dobrze wymieszać. Syrop należy przykryć i poczekać kilka godzin, aby cebula puściła sok. Najlepiej odstawić go na całą noc. Później odcedzamy syrop. Można go podawać dziecku co 2–3 godziny po jednej łyżeczce.
3. Przepis na syrop z tymianku
Domowy syrop z tymianku jest łatwy w przygotowaniu. Jak go zrobić? To bardzo proste. Litrowy słoik w 1/3 wypełniamy liśćmi tymianku. Pół kilograma cukru rozpuszczamy w litrze gorącej wody. Wodą z cukrem zalewamy tymianek i całość mieszamy. Zamknięty słoik odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Po dwóch dniach syrop przelewamy przez sitko i rozlewamy do buteleczek. Można go zażywać 2–3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
4. Przepis na syrop z sosny
Przygotowanie syropu z sosny wymaga więcej zachodu. Jak przygotować syrop z sosny? Potrzebny do tego będzie 1 kg pędów sosny i 1 kg cukru. Pędy sosny układamy warstwami w słoiku i każdą warstwę przesypujemy cukrem. Słoik zakrywamy gazą i całość odstawiamy. Po około 6 tygodniach syrop przecedzamy i zlewamy do butelek. Syrop z sosny można stosować 2 razy dziennie po 1 łyżeczce. Ułatwia oddychanie i rozgrzewa ciało. Jest idealny w leczeniu przeziębienia.
5. Przepis na syrop goździkowy
Jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak przygotować syrop goździkowy? Do niewielkiego słoiczka miodu wrzucamy 6 goździków i lekko je ugniatając, mieszamy je z miodem. Powstałą miksturę należy pozostawić na noc. Rano trzeba usunąć goździki i wymieszać syrop. Można go podawać po 1 łyżeczce dziennie. Syrop goździkowy to doskonała odpowiedź na to, jak leczyć przeziębienie. Olejki eteryczne zawarte w syropie rozrzedzają zalegającą wydzielinę i ułatwiają jej odksztuszanie. Warto pamiętać, że miód i olejki eteryczne z goździków mają mocne działanie przeciwbakteryjne.
6. Przepis na syrop z miodu, cytryn i imbiru
Miód, cytryna i imbir doskonale sprawdzają się w leczeniu przeziębienia. Miód ma właściwości bakteriobójcze, a cytryna i imbir rozgrzewają i wzmacniają organizm. Jak przygotować syrop z miodu, cytryn i imbiru? Wlewamy miód do wysokości ¾ małego słoika. Potrzebujemy około 10 plasterków cytryny ze skórką (cytryna musi być wcześniej sparzona). Miód łączymy z cytryną, a całość posypujemy obranym i startym na tarce imbirem. Wszystko mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Po tym czasie syrop jest gotowy i można go zażywać po 1 łyżce dziennie. Można też dodawać go do ciepłej herbaty.
Musisz to wiedzieć
7. Przepis na syrop z babki lancetowatej
Babka lancetowata to najstarsza znana roślina lecznicza. Jest stosowana od wieków do leczenia różnych schorzeń, także do leczenia kaszlu. Działa wykrztuśnie i bakteriostatycznie. Szybko przynosi ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych. Jak przygotować syrop z babki lancetowatej? Należy pociąć 100g świeżych liści i dodać do nich 100 ml przegotowanej wody. Całość należy zmiksować i z powstałej miazgi wycisnąć sok. Przesączyć go i dodać do całości 100 g cukru. Tak powstałą miksturę umieszczamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Syrop jest gotowy od razu i można go zażywać kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.
8. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest bardzo popularnym środkiem na kaszel. Można używać go do łagodzenia bólu gardła. Jest także stosowany, kiedy infekcja dotyczy górnych dróg oddechowych. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego? Można to zrobić tylko, kiedy dostępne są kwiaty mlecza, czyli na wiosnę. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego jest bardzo prosty. Jeden litr kwiatów mlecza i jeden kilogram cukru układamy warstwami w słoiku. Całość ugniatamy, a na wierzch nalewamy jedną łyżkę spirytusu i dodajemy łyżkę cukru. Syrop można zażywać po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Nie należy podawać go dzieciom, gdyż zawiera alkohol.
9. Przepis na syrop z buraka
Nie każdy wie, że zwykły burak także nadaje się na syrop. Jak przygotować syrop z buraka? Wystarczy zetrzeć na tarce jedno duże warzywo. Do startych buraków dodać 2 łyżki miodu i całość mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez 20 minut. Nie wolno zagotować syropu! Syrop z buraka można zażywać co godzinę po 1 łyżce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl