Hipoglikemia a alkohol
Objawy hipoglikemii są bardzo zbliżone do symptomów upojenia alkoholowego. To jedno z zagrożeń, z jakimi może spotkać się cukrzyk sięgający po alkohol.
Najczęstsze przyczyny hipoglikemii to:
- intensywny wysiłek fizyczny,
- odchudzanie się, nieregularne przyjmowanie posiłków, głodzenie się,
- biegunka, wymioty,
- spożycie alkoholu w ilości powyżej 20 g,
- zażycie niektórych leków, tj. beta-adrenolityki, beta-blokery, salicylany, leki przeciwzakrzepowe.
Objawy niedocukrzenia to:
- senność,
- zawroty głowy,
- rozdrażnienie, niepokój,
- problemy z koncentracją,
- przyspieszone tętno,
- bladość skóry,
- ból brzucha,
- drżenie mięśni.
To też warto wiedzieć
- Cukrzyca u dzieci
- Test obciążenia glukozą
- Cukrzyca a oczy
- Cukrzyca typu 2 a kawa
Gdy hipoglikemia osiągnie bardzo niski poziom, mogą pojawić się ponadto symptomy takie jak: apatia, agresja, nielogiczne działania, stany lękowe. W skrajnych przypadkach u pacjenta dochodzi do utraty przytomności oraz śpiączki (wstrząs hipoglikemiczny).
Przed spożyciem alkoholu powinno się zbadać poziom cukru we krwi. Należy to zrobić również po wypiciu kufla piwa czy drinka. By cukrzyk mógł bez obaw napić się alkoholu, musi mieć na uwadze kilka zasad i reguł:
- w ciągu ostatnich kilku tygodni poziom glukozy we krwi utrzymywał się na względnie stałym poziomie,
- u chorego nie zdiagnozowano powikłań cukrzycy (neuropatie, nadciśnienie tętnicze),
- przed sięgnięciem po alkohol trzeba spożyć posiłek,
- alkohol należy pić powoli,
- trzeba się ograniczyć do dwóch napojów alkoholowych (w przypadku mężczyzn) lub jednego – dotyczy to kobiet.