Jaką dietę stosować w czasie antybiotykoterapii?

Antybiotyki to leki przeciw infekcjom bakteryjnym. Ich główną wadą jest jednak fakt, że niszczą nie tylko złe, ale także dobre bakterie. Naturalna flora bakteryjna, która po antybiotykoterapii jest bardzo osłabiona, wymaga zregenerowania. Jaką dietę możemy stosować, aby wzmocnić organizm przy kuracji antybiotykowej, a z czym należy uważać? Co należy jeść już po antybiotykoterapii?

Jaką dietę stosować w czasie antybiotykoterapii?Jaką dietę stosować w czasie antybiotykoterapii?
Źródło zdjęć: © 123rf

Probiotyki przy kuracji antybiotykowej

Podczas antybiotykoterapii nie należy zapomnieć o stosowaniu specjalnej osłony flory bakteryjnej, czyli o probiotykach. Probiotyki należy zażywać codziennie podczas przyjmowania antybiotyków – najlepiej kilka godzin przed lub po leku – a także kilka dni po zakończeniu kuracji. Również jogurty, kefiry, ogórki kiszone i kiszona kapusta zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego, które podwyższają odporność organizmu. Należy jednak pamiętać, aby mleka i przetworów mlecznych nie łączyć z antybiotykiem. Można je spożywać kilka godzin przed lub po leku. Mogą bowiem osłabić wchłanianie antybiotyku, a tym samym jego skuteczność. Produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego warto spożywać również po zakończeniu antybiotykoterapii.

Warzywa i owoce przy antybiotykoterapii

Podczas kuracji antybiotykowej należy jeść warzywa i owoce. Powinniśmy ich spożywać więcej niż zazwyczaj, a także pić świeżo wyciskane soki. Mają one dobrze przyswajalne witaminy i sole mineralne. Układ odpornościowy wzmocni spożywanie natki pietruszki, brukselki, brokułów, kapusty kiszonej i ogórków kiszonych. Witaminy C jest również bardzo dużo w owocach cytrusowych. Nie należy jednak popijać nimi antybiotyku. Poza witaminami mają one bowiem związki, które zmniejszają wchłanianie leku, a tym samym wpływają na jego skuteczność. Niektóre źródła mówią, że grejpfruta nie należy spożywać 4 godziny przed i po antybiotyku, a podczas całej kuracji nie należy przyjmować żadnych preparatów, które zawierają wyciągi z grejpfruta i pomarańczy. Bardzo cennym źródłem, które podwyższa odporność, są soki i surówki z marchwi. Dostarczają one beta-karoten, który neutralizuje wolne rodniki. Warto również jeść zupę jarzynową, ryby i piersi z kurczaka. Jedzmy gotowane lub pieczone mięso i ryby – jest zdrowsze od smażonego.

Naturalna broń przeciwko bakteriom

Chrzan, miód i czosnek mają działania bakteriobójcze i wzmacniają organizm. Warto jeść je codziennie, nie tylko w przypadku kuracji antybiotykowej. Mogą okazać się bowiem cenną bronią w walce z drobnoustrojami i zwalczyć je, zanim nasz organizm poważnie zachoruje.

Probiotyki są ważne podczas zażywania antybiotyków
Probiotyki są ważne podczas zażywania antybiotyków © 123RF

Wzmocnij organizm po kuracji antybiotykowej

Po kuracji antybiotykowej warto dodatkowo wzmocnić organizm, przyjmując multiwitaminy. Zażywanie ich w czasie antybiotykoterapii może zadziałać wręcz odwrotnie. Preparaty multiwitaminowe są bowiem doskonałą pożywką dla bakterii. Zamiast więc wzmocnić organizm, wzmocnimy bakterie odpowiedzialne za chorobę. Pozostawmy zatem multiwitaminy do czasu, aż skończymy antybiotyk. Wtedy również możemy pić duże ilości soków z cytrusów, które zawierają niezbędną przy rekonwalescencji witaminę C.

Musisz to wiedzieć

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"