Trwa ładowanie...

Nalewka z liści laurowych. Solidna porcja zdrowia

Kiedyś liście laurowe były podstawowym elementem domowych apteczek. Obecnie najczęściej są wykorzystywane w kuchni. To błąd. Bowiem te niepozorne liście mają szereg właściwości, które mogą wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie.

Zobacz film: "Napój na kości i stawy"

1. Wartości prozdrowotne liści laurowych

Liście laurowe są zapomnianym składnikiem dawnych apteczek. Obecnie wracają do łask, głównie za sprawą miłośników medycyny naturalnej, którzy przypominają o ich niezwykłych właściwościach. Wywar z liści laurowych to przede wszystkich źródło witamin z grupy A, B i C, a także minerałów m.in. wapnia, żelaza, potasu i cynku.

Co więcej, liście świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Regulują procesy trawiennie i łagodzą niestrawność. Więc jeśli się przejadłeś, wystarczy, że wypijesz kieliszek tej mikstury. Ponadto przyczyniają się ona do oczyszczania organizmu z toksyn i regulują poziom cukru we krwi. Pomogą także przy bólach stawów i mięśni.

Warto też podkreślić, że liście laurowe to skuteczny lek w walce z przeziębieniem i uciążliwym katarem. Rozgrzewają organizm i pomagają oczyścić drogi oddechowe. Dzięki ich właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym mogą pomóc zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

2. Nalewka z liści laurowych

Liście laurowe możemy wykorzystać w domu na wiele sposobów. Mogą być więc zarówno składnikiem naparu, jak i syropu, czy nalewki. Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie nalewki, należy pamiętać o umiarze przy jej stosowaniu. Nie powinniśmy pić jej w dużych ilościach. Możemy też rozpuścić kilka kropel w wodzie i pić ją w ten sposób. Ponadto można stosować ją zewnętrznie i smarować miejsca, gdzie doskwiera nam ból.

10 najlepszych domowych sposobów na przeziębienie
10 najlepszych domowych sposobów na przeziębienie [12 zdjęć]

Okazuje się, że babcine metody na przeziębienie są całkiem skuteczne. Złagodzenie choroby może być łatwe...

zobacz galerię

Jak zatem przyrządzić nalewkę? Do jej przygotowania potrzebujemy: 50 g świeżych liści laurowych i 500 ml 60 proc. alkoholu. Liście należy umyć, posiekać i włożyć do słoika. Następnie zalać je alkoholem i mocno zakręcić. Słoik powinien być przechowywany w ciemnym i ciepłym miejscu przez ok. 14 dni. Po tym czasie miksturę należy odcedzić i przelać do butelki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.