Niedobór witaminy B12
Organizm człowieka, aby mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje dostarczania odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Każdy nadmiar i niedobór może prowadzić do schorzeń lub poważnych zachorowań. W przypadku niedoboru witaminy B12 może dojść nawet do zagrożenia życia. Istotne jest zatem uzyskanie wiedzy, jak do takiego stanu nie doprowadzić i dlaczego ta witamina jest tak potrzebna organizmowi ludzkiemu.
W tym artykule:
Czym jest witamina B12?
Witamina B12 to czerwona witamina, inaczej nazywana kobalaminą, odpowiadająca za produkowanie krwinek czerwonych. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zabezpiecza przed niedokrwistością. Ponadto witamina ta pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej, w uczeniu się i skupieniu uwagi, ale także pobudza apetyt. Jej niedobór prowadzi do bardzo dotkliwych problemów zdrowotnych.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?
Niedobór witaminy B12 najczęściej doprowadza do anemii, czyli niedokrwistości megaloblastycznej, a nierzadko do tzw. anemii złośliwej. Istnieją sytuacje, w których osoby z niedoborem witaminy B12 zapadły w śpiączkę. Zanim jednak diagnoza zostanie ostatecznie poparta wynikami badań krwi, człowiek może zauważyć u siebie następujące objawy:
- skóra traci blask i kolor;
- ospałość, ogólne osłabienie;
- silne bóle głowy;
- słabe i łamliwe włosy, paznokcie;
- wysuszenie i bladość błon śluzowych, np. języka, gardła, nosa;
- ogólne wysuszenie skóry;
- mrowienie dłoni i stóp;
- zaburzenia widzenia;
- duszność po jakimkolwiek wysiłku;
- brak apetytu;
- ogólny rozstrój organizmu;
- apatia, rozdrażnienie; nierzadko prowadzące do depresji.
Ponadto podaje się, że u dzieci niedobór witaminy B12 może także doprowadzić do problemów ze wzrostem i ogólnie z dojrzewaniem. Warto wiedzieć, że nieleczona anemia złośliwa znacząco wpływa na zaburzenia psychiczne i fizyczne człowieka. Istotne jest zatem szybkie zdiagnozowanie poziomu witaminy B12 w organizmie. Po ostatecznej diagnozie niezbędne jest dostarczanie organizmowi brakującej ilości kobalaminy. Za normę podaje się 148-740 pmol/l (200-1000 ng/l) witaminy w osoczu, niedobór natomiast rozpoznawany jest przy wartości niższej niż 89 pmol/l (120 ng/l).
Dostarczanie witaminy B12 do organizmu
Zdiagnozowanie niedoboru witaminy B12 wymaga natychmiastowego i systematycznego dziennego podawania jej w postaci kapsułki. Istotne jest również uzupełnianie swojej diety w pokarmy pochodzenia zwierzęcego, tj. mięso wołowe, drobiowe, podroby, ale także w ryby, owoce morza oraz w produkty, które poddawane są fermentacji, jak np. mleko, sery etc. Z uwagi na fakt, że najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 jest zbyt małe dostarczanie organizmowi produktów bogatych w kwas foliowy, koniecznie jest także jego naturalne uzupełnianie. Dlatego też w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów takich jak brokuły, pomarańcze, brukselka, szpinak, nasiona roślin strączkowych oraz produktów na bazie drożdży, a także wątróbki, pszenicy, orzechów, słonecznika.
Witamina B12 ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istotne jest zatem sumienne tworzenie jadłospisu zawierającego produkty zdrowe, bogate w potrzebne człowiekowi składniki mineralne i witaminy. Dzięki temu zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia objawów somatycznych lub nawet poważnych zachorowań.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.