Przyczyny zgagi u kobiet w ciąży
Ciąża to okres, w którym kobieta może cierpieć na różne dolegliwości. Wraz z ciążą bardzo często pojawiają się pierwsze objawy zgagi. Przyczyny zgagi w ciąży związane są z fizjologią ciąży i wszystkimi zmianami, jakie wywołuje ona w ciele kobiety. Nieprzyjemne pieczenie za mostkiem, które bardzo często jest zgagą, to choroba, na którą cierpi spora liczba kobiet w ciąży. Choroba refluksowa najczęściej związana jest przyczynowo z dietą kobiety w ciąży, szczególnie w sposobie spożywania posiłków. Także zmiana trybu życia, spowodowana ciążą, wpływa na pojawianie się zgagi. Na szczęście, dolegliwość ta nie zagraża ani matce, ani dziecku i w większości przypadków kończy się po porodzie.
1. Czym jest zgaga?
Zgaga to choroba refluksowa, na którą cierpią nie tylko kobiety w ciąży, ale także osoby otyłe, palacze, żyjący w permanentnym stresie oraz nadużywający kofeiny i alkoholu. Zaburzenie to pojawia się w wyniku cofania się treści żołądkowej do przełyku. Podczas kontaktu kwaśnej treści żołądkowej ze ściankami przełyku pojawia się nieprzyjemne uczucie pieczenia, a nawet piekący ból za mostkiem lub w przełyku. Ból ten bardzo często promieniuje w kierunku ust.
2. Czy ciąża zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi?
Za to, że w ciąży pojawia się zgaga, odpowiadają w dużej mierze zmiany hormonalne, które wiążą się z utrzymaniem ciąży. Podczas tego stanu dużo wyższe niż normalnie jest stężenie progesteronu. Przez tę sytuację zwieracz przełyku, który oddziela przełyk od żołądka, staje się za bardzo rozluźniony. W wyniku tego nie jest on w stanie utrzymać soków trawiennych w żołądku. Soki żołądkowe przedostają się, więc do przełyku. Objawy zgagi w ciąży są tak samo uciążliwe, a na dodatek im bliższy jest termin rozwiązania, tym refluks może przybierać na sile. Związane jest to z powiększającą się macicą, która uciska narządy wewnętrzne. Zawartość żołądka łatwiej się cofa, gdyż macica naciska na jelita i żołądek. Dodatkowe kilogramy nie wpływają korzystnie na komfort po posiłku. Przyjmuje się, że kobieta w ciąży powinna przybrać na wadze maksymalnie 13–18 kilogramów. Wszystko ponad to jest skutkiem nieprawidłowej diety i jedzenia niejako za dwie osoby. Inne przyczyny zgagi
Zmiany w organizmie zachodzące podczas ciąży to nie jedyna przyczyna zgagi. Może pojawić się ona także z przyczyn niezależnych od ciąży. Niektóre produkty spożywcze mają działanie rozluźniające na zwieracz przełyku i ich spożycie może być przyczyną zgagi u kobiet w ciąży. Są też produkty spożywcze, które wywołują nadmierne wydzielanie soków trawiennych. One mogą wywołać zgagę u każdego, nie tylko u osób w ciąży. Kobiety w ciąży powinny całkowicie odstawić alkohol i papierosy, gdyż te używki nie tylko są szkodliwe dla płodu, ale także przyczyniają się do refluksu.
Zgagę mogą wywoływać tłuste i ostre potrawy, napoje gazowane, kawa, mocna herbata, czyli produkty, które także nie powinny być nadużywane podczas ciąży. Szczególną uwagę warto zwrócić na cebulę, która pomimo że cieszy się dobrą sławą, może wywołać zgagę, gdyż rozluźnia zwieracz przełyku. Natomiast kwaśne jedzenie, takie jak: cytrusy lub sok pomidorowy, zwiększa zakwaszenie soków żołądkowych i także ułatwia pojawianie się zgagi.
Musisz to wiedzieć
Należy wspomnieć o tym, że pieczenie może być związane z przejadaniem się, ze zjadaniem zbyt dużych porcji i jedzeniem w zbytnim pośpiechu. Niedokładne przeżuwanie także może się przyczynić do powstawania zgagi. Warto pamiętać, że zgaga pojawia się często u osób, które lubią po jedzeniu odpoczywać na leżąco, oraz u tych, które jedzą obfite kolacje zaraz przed snem. Co ważne, zbytnio obciskająca bielizna i ubrania także wpływają na pojawianie się zgagi. Warto o tym pamiętać i podczas ciąży nosić luźne ciuchy i dobrze dopasowaną, lecz nieuciskającą bieliznę.