Trwa ładowanie...

Są rakotwórcze. Nie jedz pod żadnym pozorem

Avatar placeholder
20.06.2024 08:51
Takich owoców nigdy nie jedz. Mogą być rakotwórcze
Takich owoców nigdy nie jedz. Mogą być rakotwórcze (Getty Images)

Latem chętnie sięgamy po warzywa i owoce. Są one nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych, które pomagają nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie. To szczególnie ważne w gorące dni, kiedy pomagają skutecznie ugasić pragnienie i dostarczyć niezbędnej energii. Jednak nie wszystkie owoce są bezpieczne do spożycia, zwłaszcza te z brązowymi plamkami, które mogą świadczyć o obecności szkodliwych substancji.

spis treści

1. Nie jedz owoców z brązowymi plamkami

Owoce i warzywa mogą stać się niezdrowe, gdy są konserwowane za pomocą sztucznych substancji i konserwantów. Równie niebezpieczne mogą być brązowe plamki, które czasami pojawiają się na ich powierzchni. Wiele osób zwykle odkraja zainfekowane fragmenty, sądząc, że reszta owocu jest bezpieczna do spożycia. Niestety, te przebarwienia mogą wskazywać na obecność patuliny - silnie trującej mykotoksyny. Substancja może powodować alergie pokarmowe, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby, a do tego jest uważana jest za czynnik rakotwórczy.

Patulina to toksyna produkowana przez pleśnie, która może rozwijać się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz owoców. Choć brązowe plamki są widoczne gołym okiem, zarodniki pleśni mogą być ukryte w głębi owocu i rozprzestrzeniać się w całym produkcie. Co więcej, patulina jest odporna na wysokie temperatury, więc ani obróbka termiczna, ani okrajanie zainfekowanych części nie pomoże w pozbyciu się tej toksyny.

2. Najzdrowsze owoce dla dzieci

Zobacz film: "5-latka sparaliżowana po ukąszeniu kleszcza"

Wprowadzenie owoców do diety dzieci jest niezwykle ważne, ponieważ są one źródłem witamin, minerałów i błonnika, które są kluczowe dla ich zdrowego rozwoju. Do najzdrowszych owoców dla dzieci zaliczają się:

  • Jabłka - bogate w błonnik, witaminę C i antyoksydanty. Pomagają w trawieniu i wzmacniają odporność;
  • Banany - doskonałe źródło potasu, witaminy B6 i witaminy C. Pomagają w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego;
  • Jagody - pełne antyoksydantów, witamin C i K, oraz błonnika. Wspierają zdrowie mózgu i układu odpornościowego;
  • Truskawki - bogate w witaminę C, mangan i błonnik. Wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają zdrowie skóry;
  • Brzoskwinie - źródło witaminy A, C i błonnika. Wspomagają zdrowie oczu i trawienie;

3. Kiedy i jak wprowadzić owoce do diety dziecka

Wprowadzanie owoców do diety dziecka powinno odbywać się stopniowo i z uwzględnieniem wieku malucha.

Po szóstym miesiącu życia, gdy dziecko jest gotowe do wprowadzenia pokarmów stałych, można zacząć od owocowych puree. Na początek najlepsze będą łagodne owoce, takie jak jabłka czy banany.

Po ósmym miesiącu życia można wprowadzać miękkie kawałki owoców, takie jak brzoskwinie czy gruszki. Należy pamiętać, aby kawałki były odpowiednio małe, by uniknąć ryzyka zadławienia.

Po 12. miesiącu życia dziecko może już jeść większość owoców, w tym jagody i owoce cytrusowe. Warto jednak nadal unikać owoców z twardymi pestkami i skórką, które mogą być trudne do przeżucia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze