Wysoki poziom trójglicerydów. Wyeliminuj z diety niektóre owoce i warzywa
Trójglicerydy są organicznymi substancjami tłuszczowymi. Stanowią największe źródło energii dla organizmu. Źródłami trójglicerydów w diecie są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce oraz roślinne.
Zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi jest szkodliwe dla zdrowia. Jest to jeden z czynników zwiększających ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także zapalenia trzustki. Żeby obniżyć poziom trójglicerydów we krwi należy unikać jedzenia tłuszczów zwierzęcych, ale nie tylko.
Okazuje się, że niektóre owoce i warzywa również bogate są w trójglicerydy. Zobacz galerię i dowiedz się, których z nich unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wiemy, jaka jest najlepsza godzina na wypicie porannej kawy
Fasola
Fasola jest dobrym źródłem błonnika i stanowi jeden z podstawowych produktów na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Niestety, zawiera też dużo fruktozy – cukru, który przekształcany jest w dodatkowe trójglicerydy. Najwięcej cukrów prostych znajduje się w fasoli o dużych nasionach.
Zamiast niej wybieraj fasolę czarną, która ma mniej fruktozy i więcej błonnika.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pij, gdy dopada cię stres
Groch i kukurydza
Przy wysokim poziomie trójglicerydów należy ograniczyć warzywa skrobiowe takie jak groch i kukurydza. Nadmiar skrobi sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach, co w konsekwencji prowadzi do ich zwężenia i może przyczyniać się do powstawania miażdżycy.
Naczynia krwionośne, w których odkładają się blaszki miażdżycowe są mniej elastyczne, a przez to bardziej podatne na uszkodzenia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Najlepsze źródła magnezu. Nie będziesz potrzebować suplementów
Daktyle, rodzynki i figi
Owoce zawierają wiele cennych składników odżywczych i nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Stanowią dobrą alternatywę dla słodkiej przekąski w ciągu dnia i są pełne witamin.
Owoców nie możemy jednak jeść bezkarnie. W zależności od rodzaju zawierają różne ilości fruktozy. Uważać trzeba szczególnie na suszone owoce. Daktyle, rodzynki, figi czy morele mają dużo cukru. Jego nadmiar może powodować wzrost trójglicerydów we krwi.
Lepiej sięgnąć po świeże jabłko, czereśnie, grejpfruty czy śliwki.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zupa, która przyspiesza spalanie tłuszczu
Ziemniaki
Osoby z wysokim poziomem trójglicerydów we krwi powinny również ograniczyć spożycie ziemniaków. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i zawierają skrobię, która w nadmiarze przekształcana zostaje w trójglicerydy.
Nie bez znaczenia są też dodatki do ziemniaków. Duża ilość masła i soli nie wpływa korzystnie na stan naszych tętnic.
Czego jeszcze unikać?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zabija bakterie i wirusy, wzmacnia odporność
Alkohol uszkadza mózg, szczególnie u młodych ludzi
W celu obniżenia trójglicerydów we krwi należy zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zamiast smażenia lepiej wybierać gotowanie na parze i pieczenie. Produkty nie mogą być rozgotowane. Warzywa podajemy ugotowane al dente lub surowe.
Dieta nie odniesie skutku jeśli nie zrezygnujemy z alkoholu. To on jest głównym winowajcom wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi. Nadużywanie alkoholu powoduje też szereg innych dolegliwości zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl