Walka z infekcjami trwa także latem
Z infekcjami i przeziębieniami nie walczymy tylko w okresie jesienno-zimowym. Okazuje się, że to właśnie latem szczególnie powinniśmy chronić organizm przed wirusami. Na rynku znajdziemy wiele owoców i warzyw, których składniki odżywcze wzmocnią naszą odporność. Sprawdźmy, które z nich są najcenniejsze dla całej rodziny.
Produkty chłodne
W letnie, upalne dni szybciej się pocimy, tym samym wypłukując z organizmu składniki mineralne oraz witaminy. Właśnie dlatego najważniejszą zasadą lata jest nawadnianie, najlepiej chłodnymi płynami. Nie należy jednak przesadzać – zimne lody czy napoje z lodówki mogą zaszkodzić żołądkowi.
Na rynku istnieją takie produkty, które oczyszczają i regulują częstotliwość wypróżnień. Są to różnego rodzaju sałaty, cykoria, kurkuma czy zboża. Wybieranie właśnie tych artykułów pozytywnie wpłynie na prawidłową pracę serca.
Zdrowe są także wszystkie owoce o czerwonej barwie: truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki czy wiśnie. Najwięcej właściwości odżywczych mają te jedzone na surowo.
Jakie napoje wybierać latem?
Najczęściej powinniśmy pić wodę. Ważne jest, by nie była ona zbyt zmrożona, nie warto także dodawać do niej kostek lodu. Niektórzy polecają, by podczas najmocniejszych upałów pić wodę lekko podgrzaną.
Dodatkiem mogą być kawałki imbiru, plasterki cytryny czy miód. Szczypta soli wyrówna poziom minerałów, które tracimy pod wpływem pocenia się.
Tak jak nasze mamy i babcie możemy także przygotować kompot, np. z jabłek, rabarbaru czy śliwek. Napój urozmaicą suszone jagody goi czy acai. Są one cennym źródłem witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Bez problemu znajdziemy je w sklepach ze zdrową żywnością.
Wybierajmy warzywa sezonowe
Latem na straganach znajdziemy wiele sezonowych, naturalnych warzyw. To doskonały czas na wzmocnienie organizmu ich cennymi składnikami, które w pozostałych miesiącach najczęściej przyjmujemy w postaci suplementów.
Przygotowujmy je bez zbędnej soli czy przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu. Warzywa gotujmy krótko w wodzie lub na parze. Niektórzy je blanszują, czyli przelewają wrzątkiem. W menu powinny się znaleźć także zielone sałaty i świeże zioła z dodatkiem oliwy z oliwek. Niektóre składniki warzyw organizm przyjmuje tylko, gdy występują w towarzystwie tłuszczu – tak jest np. z występującą w marchewce witaminą A.
Najlepsze są produkty sezonowe: młode ziemniaki, świeży bób, szparagówka, botwinka czy jarmuż. Właśnie o tych warzywach najczęściej przypominamy sobie za późno. Wtedy pozostają nam już tylko mrożonki.
Unikamy mięsa
Sezonowe warzywa i owoce przyniesione z targu mogą być inspiracją do wyszukiwania nowych, zdrowych przepisów. Nie powinniśmy ich łączyć ze smażonymi kotletami czy karkówką z grilla. Jedzenie w takiej formie skutkuje zbyt dużą ilością wilgoci i ciepła w organizmie. Nie możesz obejść się bez mięsa? Pamiętaj o równaniu: 100 g mięsa = 200 g zdrowej sałatki z chłodzących warzyw.
Utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała wpływa na odporność organizmu.Twórzmy takie dania, które sprawią, że cofniemy się do wakacji spędzanych w dzieciństwie u babci, np. młode ziemniaczki z koperkiem i kwaśnym mlekiem. Na deser natomiast możemy podać truskawki z cukrem i śmietaną – lato jest tylko raz w roku!
Sięgamy po zioła
Jednym z ziół, które wpłyną na odporność organizmu, jest hyzop lekarski. Niektórzy z nas tę nazwę kojarzą z Biblii – to właśnie z niej dowiadujemy się o jego oczyszczających właściwościach.
Stosowany regularnie, np. jako przyprawa do sałaty czy dodatek do kompotów, poprawia perystaltykę jelit oraz hamuje rozwój szkodliwych bakterii. Jest stosowany w leczeniu biegunek i wzdęć. Wpływa także na prawidłową pracę żołądka oraz leczy choroby układu oddechowego – zapalenia oskrzeli czy duszności podczas ataków astmy.
Latem warto także sięgać po korzeń siekany bertramu – jest to przyprawa, dzięki której organizm wchłania cenne składniki odżywcze z innych produktów. Wzmacnia on układ nerwowy, leczy stany depresyjne i zwalcza stres. Polecany jest także osobom pracującym umysłowo – poprawia pamięć i rozjaśnia umysł.