Widzisz nalot na miodzie? Świadczy o jakości
Miód to popularny produkt, który ceniony jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na szereg właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym często pojawia się w naszej kuchni. Kiedy na jego powierzchni zauważymy biały nalot, nachodzą nas jednak wątpliwości. Czy taki miód nadaje się do spożycia?
W tym artykule:
Właściwości zdrowotne miodu
Miód jest bardzo smaczny i zdrowy. Wykorzystuje się go zarówno w kuchni, jak w i medycynie ludowej. Posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające. Wspiera układ odpornościowy i łagodzi objawy infekcji, dlatego jest szczególnie doceniany jesienią i zimą.
Ponadto zawiera mnóstwo składników odżywczych i działa dobroczynnie na skórę. W połączeniu z odrobiną soli jest w stanie zwiększyć poziom serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia.
W kuchni uznawany jest za najzdrowszą słodycz. Chętnie więc podajemy go maluchom, choć trzeba pamiętać, że można go wprowadzać do diety dziecka dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia.
Pytanie mamy - odc. 5. Sezon infekcyjny u dzieci
Jeśli zrobimy to wcześniej, istnieje ryzyko wystąpienia tzw. botulizmu niemowląt. Miód zawiera bowiem niewielkie ilości bakterii wywołującej tę chorobę.
Miód z białym nalotem. Czy można go jeść?
Na rynku istnieje wiele odmian miodu: gryczany, akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, mniszkowy, spadziowy, rzepakowy czy manuka. Każdy z nich różni się smakiem, barwą i konsystencją. Może mieć także różne właściwości zdrowotne.
Zazwyczaj jesteśmy wyczuleni na pojawianie się białego nalotu na produktach żywnościowych. Najczęściej kojarzy się on po prostu z pleśnią, która jest szkodliwa dla zdrowia.
W związku z tym, gdy zauważymy biały osad na powierzchni miodu, wielu z nas ma mieszane uczucia i nie wie, co to oznacza. Na szczęście miód z białym nalotem nie ma nic wspólnego z pleśnią. Wręcz przeciwnie, to jego zaleta, która świadczy o tym, że produkt jest bardzo dobrej jakości.
W większości przypadków biały nalot na miodzie jest zjawiskiem naturalnym. Powstaje on na skutek krystalizacji glukozy. Bardzo często dzieje się tak w przypadku miodów pochodzących z niewielkich pasiek. Miody powstające podczas masowej produkcji są bowiem filtrowane.
Niedoskonałości, jakie pojawiają się na miodzie, nie są więc jego wadą, ani nie świadczą o niczym niepokojącym. Taki miód z pewnością nadaje się do dalszego spożycia. Jeśli nie odpowiada nam jednak konsystencja, miód można delikatnie podgrzać. Należy przy tym pamiętać, że temperatura nie powinna być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie produkt straci swoje walory prozdrowotne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.