Witamina F - źródło młodości i zdrowia
Witamina F wydaje się być nieco zapomniana, kiedy wymienia się witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne do zachowania dobrego zdrowia.
Tymczasem pełni w organizmie wiele kluczowych funkcji, a jej niedobór może mieć przykre konsekwencje zdrowotne.
W jakich produktach znajdziemy witaminę F, dzięki czemu będziemy mogli w naturalny sposób ochronić się przed jej niedoborem?
Problemy skórne
Witamina F przynosi ulgę we wszelkich problemach skórnych. Przede wszystkim dba o kondycję skóry oraz chroni przed działaniem zmiennych warunków atmosferycznych, np. przed oddziaływaniem mrozu oraz silnego słońca.
Witamina F dba o skórę w każdym wieku – u nastolatków łagodzi zmiany trądzikowe, a u osób dojrzałych zapobiega procesowi starzenia się komórek.
Ponadto związek ten chroni przed zmianami zapalnymi skóry, przyśpiesza proces gojenia się ran i zapobiega przesuszeniu.
Co wchodzi w skład witaminy F?
Witamina F to zespół wielonasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. W jej w skład wchodzi kwas alfa-linolenowy (ALA), należący do grupy omega-3 oraz kwas linolowy (LA) z grupy omega-6.
To właśnie tym składnikom w dużej mierze witamina F zawdzięcza swoje pozytywne oddziaływanie na pamięć i koncentrację.
Zatem jeżeli odczuwasz spadek zdolności intelektualnych i jesteś przemęczony, włącz do codziennego menu produkty bogate w witaminę F.
Zastosowanie witaminy F
Witamina F to lekarstwo na wiele problemów zdrowotnych, takich jak: łuszczyca, wypryski alergiczne, trądzik, odleżyny, a także często występujące u niemowląt odparzenia (w tym pieluszkowe zapalenie skóry).
Ale to nie wszystko. Witamina F doskonale dba o prawidłową pracę mózgu i oczu.
Ponadto wzmacnia serce i układ sercowo-naczyniowy, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i innym schorzeniom krążeniowym. Witamina wpływa też pozytywnie na układ odpornościowy oraz pokarmowy.
Objawy niedoboru lub nadmiaru witaminy F organizmie
Brak witaminy F sprawia, że organizm zaczyna się o nią upominać. Zwiększa się podatność na infekcję, skóra staje się przesuszona, a rany trudno się goją.
Ciśnienie tętnicze podnosi się, a ponadto niedobór witaminy F może powodować zaburzenia gospodarki cholesterolowej. Na tym jednak nie koniec - braki tego składnika mogą skutkować nawet niepłodnością.
Należy przy tym pamiętać, że nadmiar witaminy F również nie jest wskazany. U osób z nadwyżką zwiększa się ryzyko skazy krwotocznej oraz cukrzycy.
Produkty obfitujące w witaminę F
Witamina F występuje w olejach roślinnych: z ogórecznika, nasion czarnej porzeczki, dyni, wiesiołka, migdałów, lnianym, słonecznikowym, arachidowym i tranie. W witaminę F obfitują także niektóre produkty spożywcze: soja, orzechy, kiełki pszenicy, ryby morskie, nasiona dyni i słonecznika, mleko.
Ciekawostką jest fakt, że już 12 łyżek nasion słonecznika bądź dwie łyżki oleju z tej rośliny zapewniają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę F.