Wzmocnij organizm po antybiotykoterapii
Po zakończonej antybiotykoterapii organizm nie jest w pełni sił. Antybiotyki nie tylko zwalczają bakterie chorobotwórcze, ale również florę bakteryjną układu pokarmowego i osłabiają układ odpornościowy organizmu. Dlatego tak istotne jest wzmocnienie organizmu po zakończonym leczeniu. Bardzo ważna w tym przypadku jest odpowiednia dieta, która pozwoli odbudować florę bakteryjną jelit oraz uzupełni niedobory witamin i minerałów.
1. Odbudowanie flory bakteryjnej jelit
Antybiotyki to bardzo mocne leki, eliminujące zarówno baterie patogenne, jak również niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu florę bakteryjną jelit. Zadaniem pożytecznych bakterii w jelitach jest udział w trawieniu pokarmów, syntezowanie witamin z grupy B oraz zachowanie balansu kwasowo-zasadowego. Przyjmowanie antybiotyków eliminuje florę bytującą w jelitach, co może skutkować pojawieniem się biegunki, zaparć, grzybicy oraz zaburzeniem procesu wchłaniania pokarmów.
Osoby po antybiotykoterapii często są bardzo osłabione i cierpią na hipowitaminozę. Aby minimalizować skutki uboczne przyjmowania antybiotyków, w trakcie leczenia powinno się przyjmować również preparaty probiotyczne zawierające pałeczki kwasu mlekowego lub bakterie. Jednak oprócz tego warto również w tym momencie wzbogacić dietę o jogurty z bakteriami probiotycznymi, które są dostępne w sklepach spożywczych. Po zakończonej terapii należy również dać organizmowi trochę czasu na regenerację. Nie należy od razu wracać do normalnego trybu życia, najlepiej kilka dni poświęcić na odpoczynek. Nie oznacza to, że trzeba siedzieć w domu, spacery są jak najbardziej wskazane, ponieważ dobrze dotleniony organizm szybciej wraca do pełni sił.
2. Jak się odżywiać?
Zażywanie antybiotyków może spowodować spadek apetytu i ogólne problemy z układem pokarmowym. Nie należy się tym zbytnio przejmować, jest to normalna reakcja organizmu. Odpowiednia dieta sprawi, że praca żołądka i jelit wróci do normy. Dieta osoby wracającej do zdrowia powinna się składać ze zdrowych, lekkostrawnych i świeżych produktów. Zaraz po odstawieniu antybiotyków warto sięgnąć po owoce i warzywa, które zawierają bardzo duże ilości witamin i minerałów. Wyniszczony organizm bardzo potrzebuje witamin A i C oraz witamin z grupy B.
Po zakończeniu leczenia warto również sięgnąć po produkty zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają odbudować odporność organizmu. Kwasy te znajdują się między innymi w orzechach, pestkach słonecznika oraz tłustych rybach morskich, takich jak makrela. Kolejnym elementem, którego bardzo brakuje organizmowi po przebytej chorobie, jest białko. Bogatym i łatwo dostępnym jego źródłem jest jajko, które najlepiej spożywać na półmiękko. Dużo białka zawierają również ryby morskie, owoce morza, chude białe mięso, a także przetwory mleczne. W czasie rekonwalescencji niewskazane jest spożywanie takich produktów jak masło, śmietana, tłuste sery, ponieważ są one ciężkostrawne.
Po zakończonej antybiotykoterapii organizm nie jest w pełni sił. Antybiotyki nie tylko zwalczają bakterie chorobotwórcze, ale również florę bakteryjną układu pokarmowego i osłabiają układ odpornościowy organizmu. Dlatego tak istotne jest wzmocnienie organizmu po zakończonym leczeniu. Bardzo ważna w tym przypadku jest odpowiednia dieta, która pozwoli odbudować florę bakteryjną jelit oraz uzupełni niedobory witamin i minerałów. Odbudowanie flory bakteryjnej jelit Antybiotyki to bardzo mocne leki, eliminujące zarówno baterie patogenne, jak również niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu florę bakteryjną jelit. Zadaniem pożytecznych bakterii w jelitach jest udział w trawieniu pokarmów, syntezowanie witamin z grupy B oraz zachowanie balansu kwasowo-zasadowego. Przyjmowanie antybiotyków eliminuje florę bytującą w jelitach, co może skutkować pojawieniem się biegunki, zaparć, grzybicy oraz zaburzeniem procesu wchłaniania pokarmów.
Musisz to wiedzieć
Osoby po antybiotykoterapii często są bardzo osłabione i cierpią na hipowitaminozę. Aby minimalizować skutki uboczne przyjmowania antybiotyków, w trakcie leczenia powinno się przyjmować również preparaty probiotyczne zawierające pałeczki kwasu mlekowego lub bakterie. Jednak oprócz tego warto również w tym momencie wzbogacić dietę o jogurty z bakteriami probiotycznymi, które są dostępne w sklepach spożywczych. Po zakończonej terapii należy również dać organizmowi trochę czasu na regenerację. Nie należy od razu wracać do normalnego trybu życia, najlepiej kilka dni poświęcić na odpoczynek. Nie oznacza to, że trzeba siedzieć w domu, spacery są jak najbardziej wskazane, ponieważ dobrze dotleniony organizm szybciej wraca do pełni sił.