Czyści jelito grube. Sok, który wymiata złogi
Detoksykacja jelita grubego ma znaczenie dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jeśli ten organ wewnętrzny jest mocno zanieczyszczony, borykamy się z różnymi dolegliwościami, takimi jak pieczenie w przełyku czy ból głowy.
Żeby im przeciwdziałać, warto do tygodniowego jadłospisu wprowadzić sok, który oczyści ten narząd w naturalny sposób.
Sygnały, które wskazują na konieczność oczyszczenia jelita grubego
Jeśli cierpimy z powodu zgagi, mamy wzdęty brzuch, a procesy trawienne przebiegają powoli, to znak, że jelito grube wymaga oczyszczenia.
Inne objawy zanieczyszczenia tego organu wewnętrznego to:
- cienie i worki pod oczami (bez wyraźnego powodu, takiego jak na przykład niewystarczająca liczba godzin snu),
- nieświeży oddech,
- ciągłe bóle głowy,
- okrągłe białe plamy na skórze.
Jeśli zaobserwujemy je u siebie, to sygnał, że pilnie potrzebujemy detoksu jelita grubego.
Dlaczego detoks jest tak ważny?
Detoksykacja organizmu, a tym samym oczyszczanie jelita grubego, jest bardzo ważna, ponieważ codziennie spożywamy różne szkodliwe substancje, zwłaszcza gdy nie przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania, na przykład pijąc alkohol. Taki styl życia generuje problemy zdrowotne: kłopoty z zasypianiem, problemy skórne, zmęczenie, które na szczęście można próbować zwalczyć poprzez detoks tego narządu wewnętrznego.
Choć wiele osób uważa, że zgaga jest normalną przypadłością, tak naprawdę nie jest ona naturalnym zjawiskiem. Podobnie jest w przypadku powolnego i utrudnionego procesu trawienia pokarmów i rzadkich wizyt w toalecie celem wypróżnienia. Każda z tych sytuacji może stanowić przyczynę dolegliwości: bólu brzucha, nudności, a nawet hemoroidów. Żeby im przeciwdziałać, warto pić naturalny sok warzywno-owocowy, który jest bardzo prosty pod względem przygotowania, a jednocześnie skuteczny.
Naturalny sok oczyszczający jelito grube i poprawiający trawienie
Składniki:
- jabłko pozbawione pestek,
- gruszka,
- 250 gramów szpinaku,
- marchewka,
- sok z pomarańczy,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki po umyciu i obraniu sukcesywnie wrzucamy do sokowirówki. Po wyciśnięciu, sok jest gotowy do picia. Można dodać do niego np. sproszkowany ostropest plamisty albo ziarenka chia.
Dlaczego detoks jest tak ważny?
Ten sok oczyszczający jelito grube i poprawiający trawienie należy pić trzy razy dziennie przez tydzień. Najlepiej spożyć jedną szklankę przed śniadaniem, drugą - w godzinach popołudniowych i ostatnią - przed snem. Dzięki temu oczyścisz przewód pokarmowy ze złogów, toksyn i zalegających resztek.
Co ważne, w trakcie detoksu jelita grubego z wykorzystaniem tego napoju powinniśmy przestrzegać zasad zdrowej diety, to znaczy unikać tłuszczów, produktów przetworzonych i alkoholu. Ważne jest również, aby pić wystarczającą ilość wody w ciągu dnia (około 2 litrów).