Dziś zapomniana, a w PRL-u pili ją wszyscy. Odchudza, zbija ciśnienie i cukier

Obecnie jest ona rzadko spożywana, choć przed kilkoma dekadami cieszyła się ogromną popularnością. Chodzi o czerwoną herbatę, która za czasów PRL-u była obecna prawie w każdej polskiej kuchni. Warto by ta tradycja powróciła do naszego codziennego użytku.

Dziś zapomniana, a w PRL-u pili ją wszyscy. Odchudza, zbija ciśnienie i cukierDziś zapomniana, a w PRL-u pili ją wszyscy. Odchudza, zbija ciśnienie i cukier
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zapomniana metoda na redukcję wagi

Wydaje się, że o czerwonej herbacie nikt nie pamięta i na dobre została wyparta przez czarną i zieloną. W dobie PRL-u czerwona herbata była powszechnie dostępna, choć sklepowe półki wówczas często świeciły pustkami.

Choć w tamtych czasach nikt o tym nie wiedział, to współczesne badania naukowe wykazały, że to świetna profilaktyka otyłości. A to jeszcze nie wszystkie jej zalety. Napój ten obfituje w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Smak czerwonej herbaty może nie wszystkim przypaść do gustu, gdyż charakteryzuje się unikatowym, korzenno-ziemistym aromatem. Niemniej jednak warto po nią sięgać i nie tylko, by pozbyć się zbędnych kilogramów.

Wirus RSV, grypa, czy COVID-19 - jak je rozróżnić? Wirusolog wyjaśnia

Do naszej dyspozycji są trzy typy czerwonej herbaty, znanej także jako smocza, z których każdy oferuje inny bukiet smakowy:

  • Oolong - częściowo fermentowana, najczęściej wybierana wersja,
  • Puszong - ma łagodniejszy smak ze względu na krótszy czas fermentacji,
  • Pu-erh - spośród wszystkich typów najbardziej wspiera proces odchudzania.

Zalety czerwonej herbaty

Dlaczego warto docenić czerwoną herbatę? Przede wszystkim sprzyja ona redukcji masy ciała, przyspiesza metabolizm i obniża poziom tkanki tłuszczowej. Niektóre badania sugerują również korzystny wpływ naparu na poziom cukru we krwi.

Napój jest bogaty w antyoksydanty i różnorodne mikroelementy. Znajdziemy w nim polifenole, fluor, mangan, potas czy wapń. Obecność kofeiny i teobrominy może wspierać koncentrację, pamięć i ogólne funkcjonowanie mózgu.

Czerwona herbata ma też dobry wpływ na system krwionośny. Przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Pomaga również w procesie trawienia i łagodzi niektóre dolegliwości żołądkowe.

Picie herbaty w ciąży

Kobiety w ciąży powinny spożywać różnorodne rodzaje herbat ze względu na ich właściwości prozdrowotne i lecznicze. Tym bardziej, że w tym okresie wiele preparatów farmakologicznych jest niewskazanych.

Są jednak i takie rodzaje, do których należy podchodzić z rozwagą. Mogą bowiem nie tylko negatywnie wpłynąć na zdrowie, ale też przyczynić się do rozwoju poważnych chorób.

Przyszłe mamy powinny przede wszystkim uważać na herbatę czarną, ponieważ zawiera bardzo dużo teiny (odpowiednik kofeiny). Ponadto wypłukuje żelazo, wapń, cynk i kwas foliowy.

Natomiast czerwona herbata jest bogata w antyoksydanty i nie zawiera teiny. Ponadto pomaga przy mdłościach, co podczas ciąży jest zbawienne. Należy jednak unikać herbaty Pu-erh, ponieważ może wypłukiwać z organizmu składniki mineralne.

Dobrym pomysłem dla ciężarnych jest picie herbaty z dodatkiem mleka, to może mieć pozytywny wpływ na laktację. Niemniej jednak, codzienne spożywanie bawarki nie jest zalecane. Kiedy dodajemy mleko do herbaty, obniżamy jej właściwości antyoksydacyjne i podnosimy jej wartość kaloryczną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"