5 z 8Polub warzywa strączkowe
W codziennym jadłospisie fleksitarianina powinny znaleźć się wszystkie zielone i czerwone warzywa, a więc np. papryka, marchew, pomidory, brokuły, kapusta, cukinia, ogórki itd.
Stanowią one doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i antyutleniaczy. Te, które można, najlepiej jeść na surowo, inne powinno się gotować na parze.
Aby uzupełnić niedobory białka, dietetycy polecają, by fleksitarianie włączyli do swojego menu soczewicę, fasolę, cieciorkę, soję i inne warzywa strączkowe. Warto je jeść jako dodatek do zup, w postaci past, czy po prostu ugotowane osobno z odrobiną masła lub oliwy.
Fleksitarianie powinni sięgać też po orzechy, migdały, pestki dyni, ziarna sezamu i siemienia lnianego, które są źródłem cennych kwasów tłuszczowych, białka i mikroelementów takich jak cynk, żelazo czy magnez.