Jaka dieta na odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym najbardziej jesteśmy narażeni na przeziębienie lub grypę. Dlatego szczególnie w tym czasie bardzo ważna jest odpowiednia odporność organizmu, która niestety może ulegać obniżeniu. Na jej obniżenie narażone są osoby starsze, małe dzieci oraz wszyscy, którzy żyją w dużym stresie. Zaburzona może zostać odporność swoista, a także jeden z jej mechanizmów, czyli odporność humoralna. Warto więc poznać te naturalne sposoby, które wpływają na wzmacnianie odporności. Dużą rolę w tym procesie odgrywa odpowiednia dieta.
1. Co pozytywnie wpływa na odporność?
Dieta na odporność powinna być dobrze ułożona i zbilansowana. Wiadomo, że w sezonie letnim bardzo łatwo jest wzbogacić dietę o świeże owoce i warzywa, gdyż są łatwo dostępne. W sezonie zimowym nie jest to już takie proste, dlatego najczęściej posiłki, jakie spożywamy, są ubogie zarówno w witaminy, jak i minerały. Należy więc wzbogacać dietę na odporność ziołami oraz warzywami mrożonymi. Nieodpowiednie żywienie, ubogie w witaminy, wpływa w negatywny sposób na odporność i na powstawanie odpowiednich przeciwciał, które aktywnie chronią organizm. Zła dieta może sprawić, że odporność humoralna nie będzie tak skuteczna, jak być powinna i przeciwciała nie będą szybko produkowane.
Dlatego warto dołożyć starań, aby dieta na odporność była odpowiednio dobrana. W miarę możliwości należy zrezygnować z gotowych dań lub urozmaicić je o odpowiednie zioła i warzywa. W naszej diecie koniecznie powinny znaleźć się produkty, które zawierają:
• witaminę C, czyli będą to: pomidory, szczypiorek, kapusta, natka pietruszki;
• witaminę B, czyli będzie to najczęściej ciemne pieczywo;
• bakterie probiotyczne, czyli będą to jogurty i inne napoje mleczne poddane fermentacji;
• cynk, fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli będą to ryby;
• naturalne związki zwalczające bakterie, czyli znany wszystkim miód oraz czosnek.
Dobrze dobrana dieta na wzmocnienie odporności opiera się w dużej mierze na bulionach jarzynowych, gdyż podczas gotowania zupy do wywaru przechodzi bardzo dużo soli mineralnych. Poza sezonem można z powodzeniem stosować warzywa mrożone. Mrożenie jest najskuteczniejszą metodą przechowywania, gdyż nie wpływa znacząco na utratę witamin i minerałów w mrożonych produktach. Można stosować mrożone warzywa, ale także mrożone owoce. Warto też pamiętać, że część owoców jest sezonowa, np. pomarańcze najlepsze są zimą, więc można je z powodzeniem jeść.
2. Jak jeść, aby wzmocnić odporność?
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że równie ważne jak to, co jemy, jest ważne to, jak często jemy. Najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest spożywanie większej liczby posiłków przy jednoczesnym ograniczeniu ich obfitości. Najlepiej jest spożywać pięć posiłków dziennie, o stałych porach. Lepiej jeść lekkie posiłki, gdyż organizm ciągle domaga się dostarczania energii. Kiedy więc będziemy mu ją dostarczali systematycznie, będzie lepiej funkcjonował. Kiedy zjemy zbyt dużo, zaczniemy odczuwać zmęczenie, gdyż organizm będzie musiał sobie poradzić z nadmiarem jedzenia. Jeśli kolejny posiłek będzie znacznie później, szybciej będziemy odczuwali głód. Zjemy więc coś wcześniej i znowu nie będzie to korzystne dla organizmu. Dlatego najlepiej jeść posiłki o ściśle określonych porach. Organizm po pewnym czasie się do tego przyzwyczai. Jest to także korzystne ze względu na witaminy. Witamina C, która w największym stopniu odpowiada za odporność organizmu, szybko ulega rozkładowi, więc częste posiłki pozwalają ją systematycznie doprowadzać do organizmu.
Musisz to wiedzieć
Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Odpowiada ono za dostarczenie witamin i minerałów do organizmu. Dodaje także energii i pozwala na wydajniejszą pracę. Sprawia też, że odporność organizmu rośnie, gdyż funkcjonuje on stabilnie i ma energię do działania i walki z czynnikami chorobotwórczymi.