Jakie witaminy brać w ciąży i dlaczego to takie ważne?

Będąc w ciąży, nie musisz jeść za dwoje – to oczywiście mit. Prawdą jest natomiast fakt, że zapotrzebowanie twojego organizmu na witaminy w czasie ciąży wzrasta. Te z kolei są niezbędne nie tylko dla twojego zdrowia, ale i dla prawidłowego rozwoju twojego dziecka.

Jakie witaminy brać w ciąży i dlaczego to takie ważne?Jakie witaminy brać w ciąży i dlaczego to takie ważne?

Ciąża a zwiększone zapotrzebowanie na witaminy

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. W tym czasie zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na podstawowe składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze i węglowodany, na witaminy – w szczególności A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacynę, kwas pantotenowy i kwas foliowy – oraz na składniki mineralne, w tym przede wszystkim magnez, żelazo, cynk, miedź, jod i selen. W większości przypadków dobrze zbilansowana dieta matki jest w stanie pokryć to zapotrzebowanie. Te składniki, których uzupełnienie z diety jest trudne lub niewystarczające, powinny być suplementowane. Składnikiem, który obowiązkowo powinien znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej, jest kwas tłuszczowy DHA, jeden z najcenniejszych kwasów omega-3. Odpowiada on m.in. za prawidłowy rozwój mózgu i wzroku dziecka. Witaminy Centrum Femina 1 DHA to najbardziej kompletny zestaw witamin i minerałów dla kobiet w ciąży* z kwasem DHA. Preparaty zawierające witaminy dla kobiet w ciąży zawsze jednak powinny być przyjmowane pod okiem lekarza prowadzącego.

Kwas foliowy

Witamina B9, inaczej kwas foliowy, to najważniejszy składnik odżywczy w czasie ciąży i najlepiej zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie już na etapie planowania ciąży. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla rozwijającego się płodu, wpływa bowiem na prawidłowe kształtowanie się układu nerwowego dziecka i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej. Dzienna dawka witaminy B9, zgodnie z Programem Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej, wynosi 0,4 mg od początku ciąży i minimum 6 tygodni przed zajściem w nią (prof. dr n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta, Suplementacja farmakologiczna w czasie ciąży, Medycyna Praktyczna). Kwas foliowy pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów oraz produkcji krwi.

Źródłem kwasu foliowego są warzywa liściaste, szpinak, brukselka, natka pietruszki, brokuły, szparagi, rośliny strączkowe, pomidory, fasola, mleko i produkty mleczne, żółte sery, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, cytrusy i drożdże. Warto zauważyć, że przyswajalność witaminy B9 z pożywienia wynosi 50%, w związku z czym lekarze najczęściej zalecają jej suplementację.

Obraz

Inne witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Wspomagają działanie układu nerwowego, kostnego i odpornościowego, w związku z czym uważane są za jedne z najważniejszych dla organizmu.

Witamina B1 (tiamina) bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego matki. Utrzymuje prawidłowe funkcje psychologiczne i metabolizm energetyczny. Źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe z pełnego przemiału, w tym pieczywo razowe, płatki owsiane i kasza gryczana, a także nasiona roślin strączkowych, pestki, kiełki pszenicy, brązowy ryż, ziemniaki, orzechy, mleko i jaja.

Witamina B12 (kobalamina) razem z kwasem foliowym uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. Do źródeł tej witaminy zaliczamy produkty nabiałowe pochodzenia zwierzęcego: mleko, przetwory mleczne i jajka, a także mięso wołowe i pochodzące ze szczupaka.

Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa z kolei bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku – jej źródłem są przede wszystkim pełnotłuste mleko, jogurty, jajka, ser twarogowy, ziarna słonecznika, fasola, orzechy i gruboziarniste produkty zbożowe.

Witamina B6 (pirydoksyna) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze też udział w tworzeniu krwinek czerwonych i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Znajdziemy ją w drożdżach, kiełkach pszenicy, kaszy gryczanej, w mleku, pieczywie pełnoziarnistym i zielonych warzywach liściastych.

Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Bogatym jego źródłem są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych i jajka. Pożywienie jest przetwarzane na energię również dzięki niacynie (witaminie B3 zwanej też PP), której źródłem są kiełki i ziarna zbóż, orzechy, drożdże, awokado, śliwki, kiwi, daktyle, orzechy ziemne, migdały i soja.

Witamina D

Podstawową funkcją witaminy D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforowej. Ponad 90% dziennego zapotrzebowania na nią powstaje w organizmie pod wpływem promieni słonecznych (dr n. med. Andrzej Bacz, Suplementacja witaminy D u kobiet w ciąży, Medycyna Praktyczna). Już 5-minutowa ekspozycja ciała powoduje uruchomienie syntezy witaminy D3 z prowitaminy obecnej w skórze człowieka (7-dehydrocholesterolu). Jednak możliwość syntezy skórnej w naszej szerokości geograficznej możliwa jest jedynie w okresie od kwietnia do września, w związku z czym witamina D powinna być uzupełniana starannie dobranym suplementem diety. Pewne ilości witaminy D znajdują się również w jajkach, maśle, w żółtym serze, śmietanie, świeżym mleku, a także w tranie i tłustych rybach morskich.

Przyjmowanie odpowiedniej dawki witamin podczas ciąży jest ważne zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się w jej łonie dziecka. Komponując codzienną dietę, warto o tym pamiętać, a w razie wątpliwości skonsultować się ze specjalistą.

*Centrum Femina 1 DHA zawiera m.in. kluczowe składniki odżywcze potrzebne w okresie prenatalnym wg raportu „Think Nutrition First, 2015”, wydanego przez FIGO (The International Federation of Gynecology and Obstetrics). Skład Centrum w porównaniu do 95% rynku, wg IQVIA, klasa 04A4, okres MAT/03/2018, dane wartościowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"