Najgorsze miejsca na przechowywanie chleba. Szybko wyrzucisz

Pieczywo skrzętnie chowamy w chlebaku, a i tak szybko traci na świeżości? Okazuje się, że ogromną rolę odgrywa lokalizacja pojemnika na chleb w kuchni, która może znacząco przyspieszać tworzenie się pleśni.

Chleb przechowywany w tym miejscu spleśnieje od razu. Jak temu zapobiec?Chleb przechowywany w tym miejscu spleśnieje od razu. Jak temu zapobiec?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock 
Aleksandra Zaborowska

Dlaczego nie należy jeść spleśniałego chleba?

Obecność pleśni na chlebie, ale i każdym innym produkcie spożywczym, oznacza, że jest on bezwzględnie niezalecany do spożycia. Chociaż niektórzy mają w zwyczaju odkrajać spleśniałe fragmenty, zwłaszcza, jeśli są one małe, i nadal zjadać resztę pożywienia, eksperci od dawna podkreślają, że nie należy tak robić.

- Taka zwykła pleśń, która pojawi się na kawałku pieczywa, może zawierać bardzo szkodliwe mykotoksyny. Więc jeśli masz jedzenie z pleśnią, nie wąchaj go, bo to może powodować problemy z oddychaniem. Nie usuwaj spleśniałego kawałka. Żeby dbać o swoje zdrowie, wyrzuć cały produkt - powiedział dietetyk Michał Wrzosek na jednym ze swoich filmów edukacyjnych w mediach społecznościowych.

Jednorazowe spożycie spleśniałej żywności może doprowadzić przede wszystkim do dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Lekarze ostrzegają jednak, że regularne sięganie po takie produkty może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego, nerek, wątroby, a nawet chorób układu oddechowego czy alergii. Warto też podkreślić, że niektóre toksyczne związki obecne w pleśni są rakotwórcze.

Co wiesz o alergii pokarmowej u dzieci?

Jak przechowywać chleb?

Emilie Raffa, autorka bloga o tematyce piekarniczej "The Clever Carrot", podzieliła się kilkoma wskazówkami, jak zapobiec zbyt szybkiemu psuciu się chleba, podkreślając, że przyczyną jego przedwczesnego pleśnienia jest często wysoka temperatura pochodząca z urządzeń kuchennych. Wspomniała też, że sama miała w zwyczaju przechowywać pieczywo w szczelnej plastikowej torebce, która miała przedłużyć jego trwałość. Nie dbała jednak o to, w jakim miejscu trzyma torbę z chlebem i często lądowała ona w szufladach tuż przy lodówce, w okolicach kuchenki czy mikrofali.

"Nadmiar ciepła z dwóch urządzeń, plus wilgoć zamknięta w plastikowej torbie, stworzyły idealne warunki do rozwoju pleśni. Wszystko w tej szufladzie było pokryte zielonymi, włochatymi plamami - bułki, tortille, chleb z rodzynkami" - napisała na swoim blogu.

Ekspertka podkreśla także, że choć chleb lubi być przechowywany w plastikowych pojemnikach i torbach, które ograniczają wpływ powietrza, nie służy mu zamknięcie w zbyt szczelnych opakowaniach: jeśli wybieramy reklamówkę, lepiej nie zaciskać jej zbyt mocno przy wiązaniu.

Postaw chleb zdala od miski z owocami

Dała też dość niecodzienną radę. Aby chleb był jak najświeższy, należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła lub wilgoci, co oznacza unikanie piekarnika, kuchenki, lodówki, a nawet miski z owocami.

Dlaczego miski z owocami? Niektóre owoce, jak banany i jabłka, wydzielają etylen, gaz przyspieszający dojrzewanie, który nie tylko powoduje dojrzewanie owoców, ale także może przyspieszyć psucie się chleba. W miarę dojrzewania owoce uwalniają wilgoć, co może stworzyć wilgotne środowisko idealne do rozwoju pleśni.

Pieczywo w diecie dziecka

Wprowadzanie pieczywa do diety dziecka warto rozpocząć około ósmego do dziesiątego miesiąca życia, kiedy maluch zaczyna eksperymentować z różnorodnymi pokarmami stałymi.

Na początek najlepszy będzie chleb pełnoziarnisty lub razowy, który dostarcza więcej błonnika, witamin i minerałów niż biały chleb. Unikajmy pieczywa z dodatkiem cukru, miodu czy sztucznych słodzików, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie dziecka.

Ważne jest również, aby pieczywo było świeże i miękkie, co ułatwi maluchowi gryzienie i przeżuwanie. Podawanie pieczywa najlepiej rozpocząć od małych kawałków, które dziecko może łatwo trzymać i gryźć, co również pomoże w rozwijaniu umiejętności motorycznych.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"