Trwa ładowanie...

Naturalne sposoby na odporność

Avatar placeholder
31.03.2021 15:58
Naturalne sposoby na odporność
Naturalne sposoby na odporność

Na odporność najlepiej wpływają naturalne środki i sposoby. Zamiast korzystać z suplementów diety, lepiej jest starać się pozostać przy sprawdzonych i naturalnych sposobach na zwiększenie odporności. Zioła na odporność stosowane są od wielu lat, a ostatnio ich popularność systematycznie wzrasta. Warto o tym pamiętać, kiedy nasz organizm wystawiony jest na niskie temperatury oraz wszechobecne wirusy i bakterie. Naturalne sposoby wzmacniania odporności są skuteczne od zawsze, dlatego warto się nimi bliżej zainteresować.

spis treści

1. Z babcinej apteczki

W celu skutecznego i naturalnego podniesienia odporności warto korzystać ze znanych sposobów. Z tych metod korzystały nasze babcie i mamy. Stosowały one różne zioła, przyprawy na odporność, itd. Są to bardzo skuteczne środki na poprawę odporności, na dodatek wiele z nich jest bardzo smacznych.

• Syrop z czosnku. Doskonały i naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Aby go przygotować, należy zetrzeć 30 ząbków czosnku i zalać je sokiem z trzech cytryn rozpuszczonym w litrze ostudzonej wody. Całość umieścić w słoiku i odstawić na trzy-cztery dni do ciemnego miejsca. Profilaktycznie należy stosować jedną łyżeczkę syropu na noc. Trzeba pamiętać o tym, że czosnek wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, dlatego należy stosować go z umiarem.

Syrop imbirowy. Imbir należy obrać, a następnie pokroić na cienkie plastry, które należy wymieszać z dwoma szklankami cukru. Do całości należy dodać trzy łyżki przegotowanej wody i łyżeczkę octu winnego. Całość należy podgrzewać na wolnym ogniu. Należy cały czas mieszać i nie dopuścić do wrzenia. Kiedy powstanie gęsty syrop, można całość ostudzić. Profilaktycznie należy stosować po jednej łyżeczce syropu rano i wieczorem. Jest doskonały na odporność.

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

• Wino aloesowe. Pięćdziesiąt deko pokrojonych i zmiażdżonych liści aloesu należy wymieszać z połową litra czerwonego, półwytrawnego wina. Do całości dołożyć 50 dkg miodu oraz sok z jednej cytryny. Całość należy umieścić w zamkniętym naczyniu, w ciemnym miejscu. Po pięciu dniach wino aloesowe należy przecedzić. Profilaktycznie należy stosować trzy razy dziennie po jednej łyżce.

2. Akupresura a odporność

Doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności jest akupresura. Jest to stary, chiński sposób. Według tej metody organizm człowieka zawiera kanały, w których przepływa energia życiowa. Jeśli zostaną one zablokowane, odporność organizmu spada. Aby temu zapobiec, należy do trzech razy dziennie delikatnie masować ściśle określone punkty na ciele człowieka. Najważniejszym punktem, którego masowanie ma sprawiać, że produkcja białych krwinek się zwiększa, jest ten powyżej rzepki kolana. Odporność wzmacnia także uciskanie punktu znajdującego się na zewnętrznej stronie dłoni, w miejscu, w którym kciuk odchyla się na bok.

3. Produkty spożywcze dobre na odporność

Także produkty spożywcze wpływają korzystnie na odporność. Do najpopularniejszych należą:

Cebula. Wpływa ono doskonale na odporność. Jej właściwości są zbliżone do właściwości czosnku. Obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie. Można z niej przygotować odpowiedni syrop na przeziębienie.

• Miód. Jego wpływ na poprawę odporności nie podlega dyskusji. Może on leczyć także inne schorzenia. Można stosować go w przypadku leczenia chorób wrzodowych żołądka, problemów z przemianą materii. Łagodzi kaszel, ma zdolności neutralizujące toksyny i odpowiada za zapobieganie infekcjom. Można stosować go z herbatą, ale nie należy dodawać go do wrzącej herbaty, gdyż we wrzątku traci swoje właściwości.

• Maliny. Ich skuteczny wpływ na zwiększenie odporności znany jest chyba każdemu. Soki z malin pozwalają na skuteczne leczenie przeziębienia i infekcji wirusowych. Sok z malin, a także napar z liści malin mają właściwości napotne. Maliny stosowane są podczas leczenia niedokrwistości, gdyż zawierają sporo żelaza.

Musisz to wiedzieć

• Czarny bez. Owoce czarnego bzu mają działanie przeciwbólowe. Mogą być dodawane do potraw słodkich, np. ciast. Można też zrobić z nich napar i walczyć w ten sposób z bólem gardła i infekcjami. Czarny bez doskonale wpływa na zwiększenie odporności.

Ryby. Są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na wzmocnienie odporności organizmu. Usprawniają i przyspieszają gojenie się ran. Jeśli chcemy, aby nasz system odpornościowy był skuteczny, należy jeść ryby tak często, jak jest to możliwe. Warto wiedzieć, że naturalne sposoby na odporność są doskonałą alternatywą dla lekarstw albo suplementów diety. Doskonale wzmacniają układ immunologiczny i nie mają żadnych skutków ubocznych. Naturalne sposoby na odporność są znane od bardzo wielu lat i ciągle są skuteczne. Warto się nimi zainteresować. Jak widać, to nie tylko zioła na odporność, to także zwykłe pokarmy, z którymi mamy do czynienia na co dzień.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze