Trwa ładowanie...

Wypijaj 100 ml dziennie, gdy chorujesz. Wirusy uciekną w popłochu

Avatar placeholder
15.12.2024 14:20
Babciny przepis na wsparcie odporności. Złagodzi objawy choroby i przyspieszy powrót do zdrowia
Babciny przepis na wsparcie odporności. Złagodzi objawy choroby i przyspieszy powrót do zdrowia (Getty Images)

Antygrypina to naturalny sposób na wsparcie odporności, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy. Choć brzmi jak apteczny lek, ten przepis to nic innego jak mieszanka owoców i przypraw, które nasze babcie znały jako niezawodny sposób na wzmocnienie organizmu.

spis treści

1. Babciny przepis na przeziębienie i grypę

Jesienią łatwo o infekcję, dlatego dbanie o układ odpornościowy jest szczególnie ważne. Antygrypina sprawdzi się zarówno w profilaktyce, jak i pomoże złagodzić objawy przeziębienia.

Regularne spożywanie specyfiku w czasie choroby pomoże szybciej wrócić do zdrowia. Przepis jest banalnie prosty, a większość potrzebnych produktów zapewne i tak masz już domu.

Składniki:

Zobacz film: "Niezwykłe właściwości cynku. Naukowcy odkryli, dlaczego jest tak ważny przy przeziębieniu"
  • 1 grejpfrut,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 3 grube plasterki korzenia imbiru (można dodać więcej),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • 1 łyżka miodu,
  • opcjonalnie szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Obierz cytrusy, usuń białą, gorzką część skórki i pozbądź się pestek. Pokrój grejpfruta, pomarańczę i cytrynę na kawałki. Obierz także czosnek, a imbir pokrój na plasterki.

Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli wolisz rzadszą wersję, możesz dolać szklankę wody. Mikstura jest gotowa do picia.

Najlepiej pić antygrypinę w małych dawkach - jeden kieliszek (ok. 50 ml) dziennie działa profilaktycznie, wzmacniając układ odpornościowy. W przypadku infekcji można zwiększyć dawkę do 2-3 kieliszków dziennie.

Zobacz także: Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy

2. Zdrowotne działanie antygrypiny

Antygrypina to bogate źródło składników, które wspierają układ odpornościowy. Cytrusy, takie jak grejpfrut, pomarańcza i cytryna, są pełne witaminy C, która działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność.

Imbir i kurkuma zawierają związki o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych i antywirusowych, a czosnek od dawna znany jest jako naturalny antybiotyk. Miód dodatkowo działa kojąco na gardło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze