Poprawiają pamięć i koncentację. 6 produktów, które chronią przed chorobą Alzheimera

O tym, że dieta ma decydujący wpływ na nasze zdrowie, wiemy od dawna. To, co znajduje się na naszym talerzu może uchronić nas przed chorobami, ale także się do nich w dużym stopniu przyczynić. Specjaliści postanowili sprawdzić, jak jedzenie i picie może chronić nas przed chorobą Alzheimera.

Szacuje się, że obecnie w Polsce żyje 250 tys. osób, które cierpią na tę chorobę. Jednak liczba ta będzie wzrastać, ponieważ jesteśmy jednym z najszybciej starzejących się państw w Europie.

Choroba rozwija się zazwyczaj po 65 r.ż., a ryzyko jej wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem – szacuje się, że dotyka 14 proc. osób po 65 r.ż. i 40 proc. osób po 80 r.ż. I chociaż jest to najczęstsza choroba neurologiczna, która występuje w wieku starczym, to możemy się przed nią bronić naturalnymi sposobami.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Obraz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6Jagody - polski superprodukt

Za chwilę w lasach pojawią się jagody. Warto w maksymalny sposób wykorzystać na nie sezon, ponieważ liczne badania wykazały, że to właśnie niebiesko-fioletowe owoce zawierają najwięcej antyoksydantów.

Naukowcy z US Department of Agriculture Human Nutrition Center wykazali, że jagody i borówki spowalniają proces starzenia się organizmu, chronią przed chorobą Alzheimera i chorobami serca. Włączenie jagód do diety pozwoli nam w naturalny sposób oczyścić krew i ochroni przed powstawaniem wolnych rodników. Ponadto ciemne owoce, głównie za sprawą antocyjanów, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, przez co chronią przed miażdżycą.

/ 6Kofeina pobudza mózg

Kawa
Kawa

Po śniadaniu czas na małą czarną. Badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease pokazują, że kofeina ma wyjątkowo zbawienny wpływ na nasz mózg. Nie tylko pobudza i dodaje energii, ale także usprawnia pamięć i koncentrację.

Dlaczego tak się dzieje? Kawa chroni mózg przed gromadzeniem się białek, które sprzyjają uszkodzeniu neuronów. Co więcej, kofeina potrafi spowolnić postęp Alzheimera u osób, które doświadczyły już pierwszych objawów.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 6Piwo wspomaga pracę mózgu

Dobra informacja dla fanów chmielu. Piwo, oczywiście w umiarkowanych ilościach, może chronić przed demencją, chorobą Alzheimera czy Parkinsona. Wszystko dzięki związkowi o nazwie ksantohumol.

Jak dowiedli chińscy specjaliści z Uniwersytetu w Lanzhou, jest to silny przeciwutleniacz, który chroni mózg przed stresem oksydacyjnym, który ma na niego degradacyjny wpływ.

- W piwie stężenie związku jest bardzo wysokie, dzięki czemu trunek działa korzystnie na organizm – mówi dr Jianguo Fang, prowadzący badania nad zawartością ksantohumolu w alkoholu.

/ 6Sok jabłkowy na mózg

Sok jabłkowy
Sok jabłkowy © 123rf

Jeżeli na co dzień stronisz od alkoholu, to przed chorobami neurodegeneracyjnymi ochroni cię sok z jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell wykazali, że znajdują się w nim związki, które zapobiegają zaburzeniom pamięci, poprzez likwidację substancji, które są odpowiedzialne za tworzenie się toksycznych złogów w mózgu.

Eksperci polecają, aby wypijać przynajmniej szklankę soku z jabłek dziennie.

/ 6Bogactwo kwasów omega-3 w orzechach

Orzechy
Orzechy

Nie bez powodu orzechy włoskie przypominają wyglądem ludzki mózg. Doskonale poprawiają one pamięć i koncentracje, stąd też koniecznie powinny znaleźć się w diecie ucznia, osoby pracującej umysłowo oraz osób starszych.

To ta ostatnia grupa powinna spożywać codziennie produkty bogate w kwasy omega-3. Jak dowiedli naukowcy z zespołu dr Abhy Chauhan z Institute for Basic Research in Developmental Disabilities (IBR), dieta wzbogacona w orzechy włoskie poprawia pamięć, zdolność uczenia się, a ponadto zmniejsza lęk.

Eksperci są zdania, że wszystko dzięki licznym antyoksydantom, które znajdują się w tym produkcie. Okazuje się, że przeciwutleniacze znajdujące się w orzechach włoskich są od 2 do 15 razy silniejsze niż te pochodzące z witaminy E, uchodzącej za witaminę młodości.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 6Łosoś rekordzista

Naukowcy z Uniwersytetu Maryland potwierdzają doniesienia kolegów po fachu z Nowego Jorku dotyczące kwasów omega-3 i ich zbawiennego wpływu na nasze zdrowie.

Dodają także, że absolutnym rekordzistą, jeżeli chodzi o ten składnik jest łosoś. Wprowadzenie go do naszego menu sprawi, że w naturalny sposób zmniejszymy stany zapalne oraz ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto łosoś wpływa na pamięć i wydajność mózgu zapobiegając wahaniom nastroju i depresji.

Wybrane dla Ciebie
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"