Serce je uwielbia. Zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych
Żeby cieszyć się zdrowiem i witalnością, powinniśmy dążyć do utrzymania cholesterolu całkowitego na niskim poziomie, a starać się podnosić stężenie tego dobrego — HDL. Im jest go więcej, tym lepiej, ponieważ odgrywa on ważną rolę w redukcji poziomu złego cholesterolu. HDL zapobiega osadzaniu się LDL na ścianach tętnic.
Naturalny sposób na podniesienie poziomu dobrego cholesterolu we krwi to sport. W tym celu zaleca się wykonywać ćwiczenia aerobowe. Nie muszą być intensywne, wystarczy marsz, jogging i jazda rowerem. Najlepiej robić to 3 razy w tygodniu przez ok. 30 minut. Treningi pomogą obniżyć masę ciała — warto wiedzieć, że nadwaga powoduje nie tylko wzrost złego cholesterolu, ale też obniża ilość tego dobrego.
Oprócz wprowadzenia do harmonogramu dnia aktywności fizycznej warto zadbać o dietę. Nie powinniśmy jeść przetworzonej żywności i produktów bogatych w węglowodany (mogą podnosić poziom cukru i zmniejszać stężenie dobrego cholesterolu) i uwodornione tłuszcze trans.
Sprawdź, które produkty spożywcze pomagają podnieść poziom dobrego cholesterolu w organizmie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat tego, czym jest cholesterol
Zobacz też: Naukowcy znaleźli przyczynę autyzmu? Nie ma nic wspólnego ze szczepieniami
Produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone
Zwłaszcza kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu w organizmie człowieka. Powodują wzrost stężenia HDL, nie wywołując przy tym podniesienia cholesterolu całkowitego.
Ich źródłem są m.in. ryby (również te wędzone), orzechy i nasiona (pestki dyni i siemię lniane). Co ważne, regularne spożywanie migdałów, orzechów włoskich i brazylijskich może poprawić stosunek cholesterolu HDL do LDL. Natomiast wyniki badań naukowców potwierdzają, że u osób, które regularnie spożywają łososia, halibuta, tuńczyka czy makrelę, ryzyko zgonu spowodowanego zawałem serca jest mniejsze.
Jeśli zależy nam na podniesieniu poziomu HDL we krwi, w naszej kuchni powinny pojawić się też oleje roślinne, np. oliwa, olej rzepakowy i słonecznikowy. Nie zapominajmy też o awokado.
Zobacz też: Cymbałki i klocki to już przeżytek. Teraz modne są inne zabawki
Produkty bogate w polifenole
Polifenole to antyoksydanty, które hamują także utlenianie się cholesterolu, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Co więcej, katechiny obniżają stężenie cholesterolu całkowitego we krwi i frakcji złego cholesterolu, antocyjany zaś podwyższają poziom tego dobrego.
Powinniśmy więc włączyć do jadłospisu źródła polifenoli. Są to np. jagody i żurawina, a także kakao i herbata. Co ważne, owoce żurawiny oraz pozyskiwane z niej soki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL).
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat mitów o wpływie cholesterolu i tłuszczu na dietę
Produkty bogate w błonnik pokarmowy
Warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste dostarczają rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Ten składnik pomaga naturalnie obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. W jaki sposób? Wiąże się on ze złym cholesterolem i zapobiega jego kumulowaniu się w organizmie. Jednocześnie podnosi poziom HDL.
Pamiętajmy o tym, że po to, aby skuteczność działania błonnika była jak największa, należy przyjmować go (preparaty lub produkty spożywcze z tym składnikiem) co najmniej 2 razy dziennie.
Źródła
- krokdozdrowia.pl