Serce je uwielbia. Wymiatają cholesterol i czyszczą tętnice
Nie tylko aktywność fizyczna, ale i zbilansowana dieta odgrywają dużą rolę w naszym życiu. Jednym z najważniejszych układów w organizmie jest ten sercowo-naczyniowy. O serce należy dbać każdego dnia. By było mocne, warto zwrócić uwagę na stan tętnic.
Naczynia krwionośne są bardzo delikatne. Na ich funkcje negatywnie wpływają produkty przetworzone, najczęściej pełne niezdrowych tłuszczów i szkodliwych substancji. To właśnie one zatykają tętnice cholesterolem. W rezultacie taka żywność staje się główną przyczyną nadwagi i otyłości.
Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, by cieszyć się mocnymi, oczyszczonymi tętnicami?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Wrzuciła do sieci fotkę, na której wygląda obłędnie. Już wtedy miała raka
Tłuste ryby
Nie wszystkie ryby są dobre dla naszego organizmu. W naszej diecie powinny się jednak znaleźć takie gatunki jak: łosoś, tuńczyk, śledź czy pstrąg. Dlaczego? Tłuste ryby są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one optymalizują poziom cholesterolu i triglicerydów.
Kwasy tłuszczowe przyczyniają się również do wzrostu stężenia dobrego cholesterolu. Są bogactwem aminokwasów i wielu składników mineralnych.
Dietetycy polecają, by jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Oliwa
Co jest dobre dla naszych tętnic? Oliwa z pierwszego tłoczenia, która zawiera mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych. Regularnie dodawana do posiłków przyczyni się do oczyszczenia tętnic i naczyń krwionośnych ze złogów.
Co jeszcze tkwi w oliwie? Moc przeciwutleniaczy hamujących namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Dzięki niej na dłużej zachowamy młodość. Dodatkowo pozytywnie wpłynie na stan naszej skóry.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sezam
Dotychczas sezam większości z nas kojarzył się tylko z małymi wafelkami pełnymi cukru, które jako dzieci dostawaliśmy od rodziców. Obecnie istnieje wiele argumentów potwierdzających, że nasiona sezamu są źródłem wielu substancji odżywczych. I powinny znaleźć się w naszej diecie.
To właśnie w nich znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu we krwi. Ziarenka spożywane regularnie zniwelują też problem z krążeniem oraz zahamują proces twardnienia tętnic.
Co jeszcze daje jedzenie sezamu? Kontrolę nad napadami głodu. W końcu będziemy mogli pożegnać się z nieustanną chęcią na coś słodkiego.
Imbir
Pozytywny wpływ na stan tętnic ma imbir – zarówno ten w formie plastrów, jak i w proszku. Dlaczego? Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, skutecznie chroni przed rozwijaniem się stanów zapalnych.
Sekretem imbiru jest gingerol. To składnik aktywny usprawniający krążenie krwi.
Jak go spożywać? Plastry wkrawaj do herbaty, a przyprawę dodawaj do potraw. Nada posiłkom charakterystyczny smak.
Pomidory
Dlaczego akurat pomidory? To w nich tkwi likopen – silna substancja wykazująca właściwości przeciwutleniające. Dzięki niej nasze żyły i tętnice są chronione przed negatywnym działaniem cholesterolu.
Likopen niweluje odkładanie się blaszek cholesterolowych w ich ściankach. Działa też profilaktycznie w leczeniu różnego rodzaju infekcji.
Dodatkowo pomidory są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Warto po nie sięgać nawet kilka razy w tygodniu.
Źródła
- krokdozdrowia.com