Syrop kukurydziany. Czy zagraża naszemu zdrowiu?
Syrop kukurydziany, nazywany też syropem glukozowo-fruktozowym, jest substancją słodzącą dodawaną do wielu produktów spożywczych. Zostaje wytworzony ze skrobi kukurydzianej. Niestety, nie jest korzystny dla naszego organizmu. Przede wszystkim to źródło pustych i bezwartościowych kalorii.
Często się o nim słyszy, jednak czy mamy świadomość, jaki ma na nas wpływ i w jakich produktach się znajduje?
Tym razem bierzemy pod lupę syrop kukurydziany. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Skrobia modyfikowana jako dodatek do żywności – bezpieczny czy nie?
Produkcja syropu kukurydzianego
Syrop kukurydziany zostaje wytworzony ze skrobi kukurydziany. Jego produkcja jest stosunkowo szybka i tania. Nic więc dziwnego, że od kilkudziesięciu lat jest jednym z najchętniej używanych dodatków do żywności.
Najprościej można powiedzieć, że syrop glukozowo-fruktozowy jest środkiem słodzącym. Ponadto, dodany do produktu poprawia jego smak, zapach, a także konsystencję.
Co ciekawe, dodany do napoju sprawi, że będzie bardziej orzeźwiający.
W jakich produktach znajdziemy syrop kukurydziany?
Obecnie trudno znaleźć produkty spożywcze, w których składzie nie znaleźlibyśmy syropu glukozowo-fruktozowego. Znajduje się zarówno w słodkich napojach gazowanych i niegazowanych, jak i wyrobach alkoholowych takich jak piwo czy likier.
Ponadto producenci używają go jako dodatku m.in. do dżemów, jogurtów, serów, galaretek, ciast, lodów, sałatek, konserw, pieczywa, a także ketchupu i wyrobów mięsnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Automaty ze zdrową żywnością w polskich szkołach
Wady spożywania syropu kukurydzianego
Syrop kukurydziany zaburza pracę hormonów – insuliny i leptyny. To one odpowiadają za apetyt i uczucie sytości. Zwiększone uczucie głodu jest prostą drogą do zyskania dodatkowych kilogramów, a w konsekwencji do otyłości lub nadwagi.
Co więcej, zaburzenia insuliny mają wpływ na rozwój insulinooporności i cukrzycy. Istnieją także badania, które wykazały, że syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja większemu poziomowi kwasów tłuszczowych we krwi, a co za tym idzie większego ryzyka chorób takich jak miażdżyca, a także stłuszczenie wątroby, zawał serca i niewydolność nerek.
Syrop kukurydziany w piwie
Temat syropu kukurydzianego powrócił ostatnio w mediach za sprawą jednej z reklam prezentowanej w ramach finału Super Bowl. Redaktorzy amerykańskiego wydania gazety "Men's Health" postanowili dowiedzieć się, czy obecność tego syropu w piwie może zagrażać zdrowiu.
Zdaniem eksperta gazety, dr Chrisa Mohra, akurat syrop kukurydziany w piwie nie ma dużego wpływu na nasz organizm. Jak to możliwe? Tego typu cukier, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy znika w procesie fermentacji. Istotniejszą kwestią dla zdrowia w tym przypadku jest więc ilość i jakość wypitego trunku, a nie słodki dodatek.
Unikanie syropu kukurydzianego
Patrząc na minusy spożywania syropu kukurydzianego, należy zastanowić się, czy faktycznie warto go jeść. Trudno będzie nam całkowicie wyeliminować ten składnik z diety.
W końcu znajduje się w wielu produktach, które kupujemy na co dzień. Jeżeli jednak faktycznie nie chcemy go spożywać w nadmiarze, warto sprawdzać etykiety na opakowaniach żywności.
Nie zaszkodzi też przygotowywanie posiłków w domu. Nie zawsze przecież musimy kupować gotowe produkty. Sałatkę czy wędlinę możemy przygotować sami. Podobnie jest ze słodyczami, które posłodzimy np. miodem. Zamiast słodzonych owoców w puszcze, wybierzmy te świeże - mają znacznie więcej witamin i mniej kalorii.
Dzięki temu będziemy mieć pewność, że to co jemy nie zawiera sztucznym dodatków.
Zobacz też: Jak wybrać najzdrowsze herbatniki dla dzieci?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl