Syrop kukurydziany. Czy zagraża naszemu zdrowiu?

Syrop kukurydziany, nazywany też syropem glukozowo-fruktozowym, jest substancją słodzącą dodawaną do wielu produktów spożywczych. Zostaje wytworzony ze skrobi kukurydzianej. Niestety, nie jest korzystny dla naszego organizmu. Przede wszystkim to źródło pustych i bezwartościowych kalorii.

Często się o nim słyszy, jednak czy mamy świadomość, jaki ma na nas wpływ i w jakich produktach się znajduje?

Tym razem bierzemy pod lupę syrop kukurydziany. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do naszej galerii.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Skrobia modyfikowana jako dodatek do żywności – bezpieczny czy nie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF Syrop kukurydziany znajdziemy w wielu produktach m.in. w słodyczach

/ 5Produkcja syropu kukurydzianego

Syrop kukurydziany zostaje wytworzony ze skrobi kukurydziany. Jego produkcja jest stosunkowo szybka i tania. Nic więc dziwnego, że od kilkudziesięciu lat jest jednym z najchętniej używanych dodatków do żywności.

Najprościej można powiedzieć, że syrop glukozowo-fruktozowy jest środkiem słodzącym. Ponadto, dodany do produktu poprawia jego smak, zapach, a także konsystencję.

Co ciekawe, dodany do napoju sprawi, że będzie bardziej orzeźwiający.

/ 5W jakich produktach znajdziemy syrop kukurydziany?

Obraz
© 123RF

Obecnie trudno znaleźć produkty spożywcze, w których składzie nie znaleźlibyśmy syropu glukozowo-fruktozowego. Znajduje się zarówno w słodkich napojach gazowanych i niegazowanych, jak i wyrobach alkoholowych takich jak piwo czy likier.

Ponadto producenci używają go jako dodatku m.in. do dżemów, jogurtów, serów, galaretek, ciast, lodów, sałatek, konserw, pieczywa, a także ketchupu i wyrobów mięsnych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Wady spożywania syropu kukurydzianego

Syrop kukurydziany zaburza pracę hormonów – insuliny i leptyny. To one odpowiadają za apetyt i uczucie sytości. Zwiększone uczucie głodu jest prostą drogą do zyskania dodatkowych kilogramów, a w konsekwencji do otyłości lub nadwagi.

Co więcej, zaburzenia insuliny mają wpływ na rozwój insulinooporności i cukrzycy. Istnieją także badania, które wykazały, że syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja większemu poziomowi kwasów tłuszczowych we krwi, a co za tym idzie większego ryzyka chorób takich jak miażdżyca, a także stłuszczenie wątroby, zawał serca i niewydolność nerek.

/ 5Syrop kukurydziany w piwie

Obraz
© 123RF

Temat syropu kukurydzianego powrócił ostatnio w mediach za sprawą jednej z reklam prezentowanej w ramach finału Super Bowl. Redaktorzy amerykańskiego wydania gazety "Men's Health" postanowili dowiedzieć się, czy obecność tego syropu w piwie może zagrażać zdrowiu.

Zdaniem eksperta gazety, dr Chrisa Mohra, akurat syrop kukurydziany w piwie nie ma dużego wpływu na nasz organizm. Jak to możliwe? Tego typu cukier, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy znika w procesie fermentacji. Istotniejszą kwestią dla zdrowia w tym przypadku jest więc ilość i jakość wypitego trunku, a nie słodki dodatek.

/ 5Unikanie syropu kukurydzianego

Obraz
© 123RF

Patrząc na minusy spożywania syropu kukurydzianego, należy zastanowić się, czy faktycznie warto go jeść. Trudno będzie nam całkowicie wyeliminować ten składnik z diety.

W końcu znajduje się w wielu produktach, które kupujemy na co dzień. Jeżeli jednak faktycznie nie chcemy go spożywać w nadmiarze, warto sprawdzać etykiety na opakowaniach żywności.

Nie zaszkodzi też przygotowywanie posiłków w domu. Nie zawsze przecież musimy kupować gotowe produkty. Sałatkę czy wędlinę możemy przygotować sami. Podobnie jest ze słodyczami, które posłodzimy np. miodem. Zamiast słodzonych owoców w puszcze, wybierzmy te świeże - mają znacznie więcej witamin i mniej kalorii.

Dzięki temu będziemy mieć pewność, że to co jemy nie zawiera sztucznym dodatków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"