Wysoki poziom trójglicerydów? Unikaj tych warzyw
Trójglicerydy są tłuszczami prostymi i stanowią składnik tkanki tłuszczowej. Stanowią źródło energii i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zbyt wysoki poziom trójglicerydów jest groźny i prowadzi do otyłości, zwiększa ryzyko insulinooporności i wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia.
Wysoki poziom trójglicerydów związany jest zwykle z nieodpowiednią dietą. Niektóre produkty spożywane w nadmiarze przyczyniają się do podwyższenia tego poziomu.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakich warzyw unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Obniża poziom trójglicerydów we krwi. Cholesterol zacznie spadać
Ziemniaki a poziom trójglicerydów
Ziemniaki stanowią popularny dodatek do dań obiadowych. Występują w każdej postaci: gotowane, smażone, pieczone, puree.
Na te warzywa powinny uważać osoby, które mają wysoki poziom trójglicerydów we krwi. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i zawierają dużo skrobi. Nadmiar skrobi przekształcany jest w trójglicerydy, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
Masło i sól, które chętnie dodajemy do ziemniaków również nie wpływają korzystnie na stan naszych tętnic.
Zobacz też: Produkty, które mogą powodować uszkodzenia nerek
Groszek i kukurydza a poziom trójglicerydów
Osoby z wysokim poziomem trójglicerydów powinny też ograniczyć spożywanie groszku i kukurydzy, szczególnie w wersji z puszki. Warzywa te również zaliczamy do skrobiowych. Skrobia spożywana w nadmiarze jest magazynowana w postaci trójglicerydów.
Nadmiar trójglicerydów może odkładać się w naczyniach krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych i powodować, że staja się mniej elastyczne.
Zamiast groszku i kukurydzy lepiej wybierać kalafior, brokuł albo kapustę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Odstawił alkohol i kawę. Szybko odczuł efekty
Fasola a poziom trójglicerydów
Kolejnym warzywem, które należy ograniczyć jest fasola. Chociaż jest dobrym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka, to osoby o wysokim poziomie trójglicerydów powinny spożywać ją jak najrzadziej.
Fasola jest też źródłem fruktozy, czyli cukru, który w nadmiarze zostaje przekształcony w trójglicerydy.
Jeśli nie chcemy rezygnować z fasoli, wybierajmy tą o drobnych ziarnach. Najwięcej fruktozy znajdziemy w tej o dużych nasionach.
Bataty a poziom trójglicerydów
Bataty cieszą się coraz większym powodzeniem i coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Chociaż nazywane są słodkimi ziemniakami, pochodzą z innej rodziny. Bataty są jednak podobne do ziemniaków pod względem zawartości skrobi.
Osoby, które skarżą się na wysoki poziom trójglicerydów, powinny ograniczyć spożywanie batatów, zarówno w formie gotowanej, jak i pieczonej. Skrobia zawarta w batatach wpływa na podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi.
Zmień nawyki żywieniowe
Nie wystarczy odstawić warzyw skrobiowych, żeby wyregulować poziom trójglicerydów we krwi. Rewolucja dotyczyć musi całej diety. Z jadłospisu powinniśmy wykluczyć produkty zawierające dużo cukru - alkohol, słodycze, słodkie napoje gazowane, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans (m.in. masło, margarynę, tłuste mięsa, gotowe dania i wypieki).
Na poziom trójglicerydów ma też wpływ stres, dlatego dobrze znaleźć sposób na jego przezwyciężenie. Polecamy aktywność fizyczną, słuchanie muzyki, czytanie książek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: 5 najczęstszych przyczyn wysokiego cholesterolu