Żywienie w cukrzycy typu 1
Osoby chore na cukrzycę nie tylko muszą pamiętać o przyjmowaniu insuliny i właściwej diecie, ale również o odpowiedniej aktywności fizycznej. Jeśli równowaga między tymi czynnikami jest zaburzona, może dochodzić do niebezpiecznych skoków glukozy we krwi.
1. Jadłospis przy cukrzycy typu 1
Wszystko, co zjadamy, sprawia, że we krwi podnosi się poziom glukozy. Zadaniem insuliny jest przywrócenie równowagi przez umniejszenie tego poziomu. W przypadku osób chorych na cukrzycę typu pierwszego konieczne jest ustalenie odpowiedniej diety oraz ilości przyjmowanej insuliny.
Diabetyk musi ściśle przestrzegać kilku zasad, powinien nie tylko pilnować tego co, kiedy i w jakiej ilości spożywa, ale również pamiętać o właściwym dawkowaniu insuliny. Odpowiednie nawyki, które z czasem przechodzą w rutynę, są w przypadku osób chorych na cukrzycę bardzo ważne.
2. Piramida żywieniowa a cukrzyca
Dieta cukrzycowa powinna być każdorazowo dostosowywana indywidualnie do potrzeb pacjenta. Plan żywieniowy powinien być opracowany z dietetykiem i konsultowany z lekarzem. Jednak bardzo pomocna przy ustalaniu jadłospisu jest piramida żywieniowa dla cukrzyków. Dzięki niej chora osoba wie, jak powinno się spożywać konkretne grupy produktów.
Fundament piramidy żywieniowej stanowią rośliny fasolowe, zboża oraz warzywa bogate w skrobię. Produkty te są nieocenionym źródłem błonnika, witamin i węglowodanów złożonych. Kolejną grupą produktów są warzywa świeże lub mrożone. Przygotowując z nich potrawy, diabetyk powinien unikać soli, sosów oraz niektórych tłuszczów (zalecane są roślinne). Najwięcej wartości odżywczych zawierają zielone warzywa, między innymi brokuły, szpinak czy sałata.Na kolejnym poziomie piramidy żywieniowej znajdują się owoce, a szczególnie cytrusy. Należy jednak pamiętać, że owoce zawierają duże ilości węglowodanów, więc należy je spożywać w ograniczonych ilościach i najlepiej nie jako osobny posiłek, lecz w połączeniu z innymi produktami, np. węglowodanami złożonymi, białkiem czy tłuszczami.
To też warto wiedzieć
Kolejną grupę stanowią produkty mleczne. Osoby chore na cukrzycę nie powinny z nimi przesadzać, a jedząc pokarmy z tej grupy powinny wybierać te o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak jogurty naturalne i chude mleko (najlepiej 1,5% i 2%). Posiłki powinny być zbilansowane, dlatego na talerzu może gościć również mięso i ryby, ale w rozsądnych ilościach. Chory powinien unikać spożywania tłustych wędlin i mięs. Na samej górze piramidy żywieniowej znajdują się słodycze, tłuszcze i alkohol, których najlepiej całkowicie unikać.
3. Dzieci a dieta cukrzycowa
Opracowywanie diety cukrzycowej dla dzieci wymaga jeszcze większej dokładności. Bardzo ważne jest, by maluchy, które z natury są bardzo ruchliwe i żywe, zdrowo i regularnie się odżywiały. Należy wpajać zasady dotyczące diety, by stały się dla nich nawykiem. Pamiętać należy również, że dieta dziecka musi być jeszcze bardziej urozmaicona, by maluch zjadł z apetytem przygotowane przez nas posiłki. Warto pozwolić dziecku zjeść tort podczas urodzin czy ciasto w czasie świąt przygotowane według dozwolonych przepisów, najlepiej bez ogromnej ilości cukru.
To na rodzicach spoczywa odpowiedzialność za to, by posyłki dziecka zawierały odpowiednie ilości składników odżywczych i były jednocześnie zdrowe. Pamiętajmy, że aktywność fizyczna powodujespadek poziomu glukozy we krwi, dlatego zachęcajmy dzieci, by spędzały jak najwięcej czasu, bawiąc się na świeżym powietrzu, a nie siedząc przed telewizorem.