Nieoczywista skarbnica cennej witaminy. Zawiera jej więcej niż osławiona cytryna
Witamina C pełni bardzo ważną rolę w organizmie, a jej niedobór może objawiać się w postaci spadku odporności, osłabieniu lub pogorszeniu krzepliwości krwi. Chcąc zadbać o odpowiednią jej ilość należy jeść produkty, które są dobrym źródłem. Pomyśleliście o cytrynie? Okazuje się, że jest wiele innych produktów mających więcej witaminy C niż osławiona cytryna. Które z nich warto włączyć do diety?
Witamina C i jej właściwości
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z bardziej pożądanych witamin w naszym organizmie. Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu nie tylko mniej chorujemy, ale również szybciej radzimy sobie z powrotem do pełni sił po przebytej infekcji.
Działa niczym silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Zdaniem naukowców, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera czy Parkinsona. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, ponieważ obniża stężenie cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze krwi. Zmniejsza również sztywność tętnic i tworzy barierę ochronną naczyń krwionośnych, broniąc je przed uszkodzeniami.
W doświadczeniach przeprowadzonych zarówno na grupie zwierząt i ludzi odkryto, że witamina C jest pomocna w obniżaniu poziomu cukru we krwi u cukrzyków. Niektóre źródła wskazują również na to, że duże dawki kwasu askorbinowego chronią przed nowotworami.
Ponadto, witamina C regeneracyjnie wpływa na skórę, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Spowalnia proces starzenia się skóry.
Produkty, które mają więcej tej witaminy niż cytryna
Owoce dzikiej róży
Owoce dzikiej róży zdecydowanie wyróżniają się pod względem zawartości witaminy C (600-1000 mg/100g). Stanowią też cenne źródło witaminy A, E, K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) i składników mineralnych: potasu, żelaza, wapnia, magnezu i krzemu. Wśród innych, wartościowych składników, w owocach dzikiej róży znajdziemy: karotenoidy, flawonoidy, kwas foliowy, antocyjany, pektyny, garbniki, galaktolipidy i kwasy organiczne.
Dzięki tym wartościom odżywczym dzika róża łagodzi bóle stawów, wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i otyłości. Ma właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, korzystnie działa na poprawę odporności i obniżenie ciśnienia krwi.
Z owoców dzikiej róży przygotowuje się soki, nalewki, konfitury, dżemy i kompoty.
Natka pietruszki
Więcej witaminy C niż cytryna ma także natka pietruszki (178 mg/100g), która jest też dobrym źródłem witaminy K i A. Dostarcza też kwasu foliowego, niacyny, tiaminy, ryboflawiny oraz żelaza, potasu, wapnia i fosforu.
Natkę postrzega się jako zioło lecznicze ze względu na wiele cennych właściwości. Wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Te zalety przekładają się na poprawę zdrowia w wielu aspektach, pozytywnie mogą wpływać również na stan skóry (zmniejszają widoczność przebarwień).
Natkę pietruszki stosuje się w kuchni do przygotowania wielu potraw, zapiekanek warzywnych, sałatek, surówek, doskonale nadaje się także do koktajli i lemoniady.
Kalarepa
Warzywem, które ma dużo witaminy C jest kalarepa (65 mg/100g). Znajdują się niej witaminy E, K oraz z grupy B (B6, B1, B5, B3, B2), a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Warto wspomnieć też o zawartości glukozynolanów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Poza tym warzywo ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwcukrzycowe.
Kalarepa najczęściej wykorzystywana jest jako składnik sałatek, surówek, zup. Stanowi świetną przekąskę w połączeniu z różnymi warzywnymi pastami, np. z hummusem.
Brukselka
Na naszej liście produktów z dużą ilością witaminy C znajduje się też brukselka, zawierająca 61 mg/100g tej witaminy. Obecne są w niej także witaminy B, A, E i K, liczne minerały (wapń, selen, cynk, mangan, potas) i kwas foliowy. To niewielkie warzywo jest bogate w przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym oraz związki azotowe, przyczyniające się do usunięcia nadwyżki estrogenów z organizmu (z tego względu brukselkę powinny włączyć do swojej diety kobiety borykające się z zaburzeniami hormonalnymi).
Brukselka pozytywnie wpływa pracę jelit - ze względu na dużą ilość błonnika. Warzywo to doskonale smakuje w towarzystwie innych - stanowi świetny dodatek do dań obiadowych i sałatek.
Kapusta włoska
Kapusta włoska to kolejne warzywo bogate w witaminę C (60 mg/100g) i inne witaminy, m.in. K, A, oraz z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9). W liściach kapusty znajdują się także liczne minerały, wśród których wymienia się potas, magnez, mangan, fosfor, sód, żelazo, miedź i wapń.
Warzywo zawiera antyoksydanty, ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, chroni organizm przed wpływem wolnych rodników. Kapusta włoska wzmacnia odporność, oczyszcza wątrobę z toksycznych substancji, ma właściwości moczopędne i obniżające poziom cukru we krwi (jedzona w surowej postaci). Jest niskokaloryczna, zatem poleca się ją osobom na diecie. Stanowo podstawę wielu smacznych potraw - przede wszystkim surówek, sałatek, zup, a także gołąbków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.