Pan Tabletka ostrzega. "Fajnie, żeby dzieciaki nie miały z nią kontaktu"
Farmaceuta Marcin Korczyk, znany w sieci jako Pan Tabletka, ostrzega na Instagramie przed trującymi mandarynkami i pomarańczami. Chodzi o owoce, które mogą być nawoskowane i pryskane chemią. - Te skórki nie będą jadalne i fajnie, żeby dzieciaki nie miały też z nią kontaktu - mówi na wideo.
W tym artykule:
Uwaga na woskowane cytrusy
Zdaniem Pana Tabletki, czyli Marcina Korczyka, nawoskowane cytrusy mogą zagrażać szczególnie dzieciom, jeśli samodzielnie je obierają bądź gdy wkładamy je pokrojone do naparów czy syropów.
- Wybierajcie takie, które są niewoskowane, nie są pryskane różnymi konserwantami i chemią. A jeśli już macie takie albo nie wiecie jakie są, to wtedy pamiętajcie, żeby pozbawić je wcześniej skórki. Te skórki nie będą jadalne i fajnie, żeby dzieciaki nie miały też z nią kontaktu - mówi na wideo Korczyk.
Dlaczego cytrusy są woskowane i pryskane?
Cytrusy, zanim trafią na półki sklepowe, pokonują często tysiące kilometrów. Aby owoce zachowały świeżość i estetyczny wygląd, są poddawane różnym procesom.
Jak myć warzywa i owoce?
Jednym z nich jest woskowanie. Na skórkę owoców nakłada się cienką warstwę jadalnego wosku (np. z wosku pszczelego lub wosku karnauba). Wosk chroni owoce przed utratą wilgoci, opóźnia proces dojrzewania i zapobiega rozwojowi pleśni. Niestety, może także utrudniać usunięcie pestycydów i innych zanieczyszczeń.
Cytrusy są też często pryskane chemikaliami, aby chronić je przed szkodnikami i chorobami w trakcie uprawy oraz magazynowania. Fungicydy stosuje się również po zbiorach, by zapobiec gniciu owoców w transporcie.
Woski stosowane na cytrusach są teoretycznie bezpieczne i zatwierdzone do użycia w przemyśle spożywczym. Jednak mogą zawierać śladowe ilości substancji chemicznych, które nie są wskazane do spożycia. Co więcej, pestycydy stosowane w uprawie mogą przenikać przez skórkę do miąższu owoców, choć w niewielkich ilościach.
Jak prawidłowo myć cytrusy?
Aby zminimalizować ryzyko spożycia szkodliwych substancji, warto odpowiednio przygotować owoce przed ich spożyciem lub użyciem w kuchni. Można je np. umyć ciepłą wodą i szczoteczką lub wykorzystać gotowe środki do mycia owoców.
Inny sposób to przygotowanie roztworu z sody oczyszczonej do mycia. Przygotuj roztwór z jednej łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w litrze wody. Zanurz owoce na kilka minut, a następnie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Soda neutralizuje pestycydy i usuwa wosk.
Można także wykorzystać do tego ocet. Wymieszaj w równych proporcjach wodę i ocet (np. jabłkowy) i umyj cytrusy w tym roztworze. Ocet ma właściwości antybakteryjne i pomaga pozbyć się zanieczyszczeń chemicznych.
W miarę możliwości warto sięgać po cytrusy ekologiczne, które nie są woskowane ani intensywnie pryskane. Mają one krótszy czas przechowywania, ale są zdrowsze. Informacje o pochodzeniu i metodach uprawy znajdziesz na etykiecie owoców.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.