Trwa ładowanie...

Pan Tabletka ostrzega. "Fajnie, żeby dzieciaki nie miały z nią kontaktu"

Avatar placeholder
20.12.2024 19:28
Pan Tabletka zwrócił się do rodziców. Alarmuje o trujących mandarynkach i pomarańczach
Pan Tabletka zwrócił się do rodziców. Alarmuje o trujących mandarynkach i pomarańczach (Getty Images / PanTabletka)

Farmaceuta Marcin Korczyk, znany w sieci jako Pan Tabletka, ostrzega na Instagramie przed trującymi mandarynkami i pomarańczami. Chodzi o owoce, które mogą być nawoskowane i pryskane chemią. - Te skórki nie będą jadalne i fajnie, żeby dzieciaki nie miały też z nią kontaktu - mówi na wideo.

spis treści

1. Uwaga na woskowane cytrusy

Zdaniem Pana Tabletki, czyli Marcina Korczyka, nawoskowane cytrusy mogą zagrażać szczególnie dzieciom, jeśli samodzielnie je obierają bądź gdy wkładamy je pokrojone do naparów czy syropów.

- Wybierajcie takie, które są niewoskowane, nie są pryskane różnymi konserwantami i chemią. A jeśli już macie takie albo nie wiecie jakie są, to wtedy pamiętajcie, żeby pozbawić je wcześniej skórki. Te skórki nie będą jadalne i fajnie, żeby dzieciaki nie miały też z nią kontaktu - mówi na wideo Korczyk.

2. Dlaczego cytrusy są woskowane i pryskane?

Cytrusy, zanim trafią na półki sklepowe, pokonują często tysiące kilometrów. Aby owoce zachowały świeżość i estetyczny wygląd, są poddawane różnym procesom.

Zobacz film: "Jak myć warzywa i owoce?"

Jednym z nich jest woskowanie. Na skórkę owoców nakłada się cienką warstwę jadalnego wosku (np. z wosku pszczelego lub wosku karnauba). Wosk chroni owoce przed utratą wilgoci, opóźnia proces dojrzewania i zapobiega rozwojowi pleśni. Niestety, może także utrudniać usunięcie pestycydów i innych zanieczyszczeń.

Cytrusy są też często pryskane chemikaliami, aby chronić je przed szkodnikami i chorobami w trakcie uprawy oraz magazynowania. Fungicydy stosuje się również po zbiorach, by zapobiec gniciu owoców w transporcie.

Woski stosowane na cytrusach są teoretycznie bezpieczne i zatwierdzone do użycia w przemyśle spożywczym. Jednak mogą zawierać śladowe ilości substancji chemicznych, które nie są wskazane do spożycia. Co więcej, pestycydy stosowane w uprawie mogą przenikać przez skórkę do miąższu owoców, choć w niewielkich ilościach.

3. Jak prawidłowo myć cytrusy?

Aby zminimalizować ryzyko spożycia szkodliwych substancji, warto odpowiednio przygotować owoce przed ich spożyciem lub użyciem w kuchni. Można je np. umyć ciepłą wodą i szczoteczką lub wykorzystać gotowe środki do mycia owoców.

Inny sposób to przygotowanie roztworu z sody oczyszczonej do mycia. Przygotuj roztwór z jednej łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w litrze wody. Zanurz owoce na kilka minut, a następnie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Soda neutralizuje pestycydy i usuwa wosk.

Nieoczywista skarbnica cennej witaminy. Zawiera jej więcej niż osławiona cytryna
Nieoczywista skarbnica cennej witaminy. Zawiera jej więcej niż osławiona cytryna

Witamina C pełni bardzo ważną rolę w organizmie, a jej niedobór może objawiać się w postaci spadku odporności,

przeczytaj artykuł

Można także wykorzystać do tego ocet. Wymieszaj w równych proporcjach wodę i ocet (np. jabłkowy) i umyj cytrusy w tym roztworze. Ocet ma właściwości antybakteryjne i pomaga pozbyć się zanieczyszczeń chemicznych.

W miarę możliwości warto sięgać po cytrusy ekologiczne, które nie są woskowane ani intensywnie pryskane. Mają one krótszy czas przechowywania, ale są zdrowsze. Informacje o pochodzeniu i metodach uprawy znajdziesz na etykiecie owoców.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze