Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach. Trawienie trwa nawet 24 godziny
Zdarza się, że po zjedzeniu posiłku czujemy się ociężali i brak nam energii. Innym razem, po jedzeniu czujemy się pełni energii i nie brak nam sił do życia. Wszystko zależy od tego, jakie produkty spożywamy. Niektóre z nich bardzo długo zalegają w żołądku i jelitach, zanim zostaną strawione. To wpływa na nasze samopoczucie.
Proces trawienia pokarmów zaczyna się już w jamie ustnej. Tam rozpoczyna się trawienie węglowodanów. Potem przeżuty i wstępnie rozłożony pokarm trafia do żołądka. Tam rozkładane są głównie białka.
Tłuszcze zawarte w posiłku najdłużej zalegają w naszym układzie trawiennym. Ich rozkład rozpoczyna się dopiero w jelitach, pod wpływem żółci produkowanej w wątrobie.
Zobacz galerię i dowiedz się, które produkty najdłużej zalegają w naszym układzie pokarmowym.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pij, gdy dopada cię stres
Tłuste mięso i produkty zwierzęce
Najdłużej zajmuje nam strawienie tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród nich króluje smalec i boczek, a także kiełbasy, smażona wątróbka i kaszanka. Na strawienie tych produktów potrzebujemy nawet 8 godzin. Wysoko przetworzone mięso długo zalega w jelitach.
Produkty o dużej zawartości tłuszczu zwierzęcego i dodatkowo smażone mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować jeszcze większy dyskomfort trawienny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Fast foody
Dużym obciążeniem dla układu trawiennego są też fast foody. Wysoko przetworzone dania, takie jak frytki, hamburgery, gotowe dania instant, ze względu na ogromną ilość konserwantów, wosków, polepszaczy i innych substancji, mogą się rozkładać nawet przez 24 godziny.
Naukowcy zrobili eksperyment i obserwowali, ile czasu zajmuje strawienie makaronu z zupki błyskawicznej. Po dwóch godzinach zalegania w żołądku stan makaronu był niezmieniony. Trawienie rozpoczęło się dużo później.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ciasta i słodkie wypieki
Nie tylko produkty zawierające tłuszcze zwierzęce długo zalegają w jelitach. Na strawienie maślanych i śmietanowych kremów dodawanych do ciast i deserów organizm potrzebuje ok. 7 godzin. Dodatki te są wysokokaloryczne, zawierają też zwykle bardzo dużo cukru i tłuszczu.
Zanim sięgniemy po kolejny kawałek śmietanowego tortu, zastanówmy się, jak to wpłynie na nasze samopoczucie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Grzyby
Grzyby, mimo że zawierają niewiele kalorii, są ciężkostrawne i długo zalegają w układzie pokarmowym, zanim zostaną strawione.
Ściany komórkowe grzybów zawierają chitynę, która nie jest trawiona przez żołądek człowieka. Grzyby zawierają też dużo białka, które jest słabo trawione przez kwasy żołądkowe.
Grzyby najlepiej dusić w sosie własnym i podawać z dodatkiem ziół. Grzyby w śmietanie albo jako dodatek do mięsa obciążają układ trawienny. Zanim zostaną strawione minie kilka godzin.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: W tych produktach znajdziesz najwięcej jodu. Jedz regularnie
Zaleganie w jelitach
Ciężkostrawne produkty powodują, że czujemy się zmęczeni i ociężali. Zaleganie pokarmu w jelitach może mieć też inne negatywne skutki.
Konsekwencją długiego zalegania pokarmu w przewodzie pokarmowych jest powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Pojawiają się też inne uciążliwe dolegliwości, jak wzdęcia, zaparcia, biegunki i inne choroby wynikające ze złej diety.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Najczęstsze choroby kobiet po czterdziestce