Rtęć, antybiotyki, hormony. Niech niska cena cię nie skusi
Panga od lat cieszy się popularnością w Polsce, głównie za sprawą swojej niskiej ceny oraz łagodnego smaku, który przypada do gustu dzieciom i osobom unikającym intensywnego "rybiego" aromatu. Niestety zawiera też wiele szkodliwych dla zdrowia substancji, które sprawiają, że panga to najgorsza ryba na rynku.
W tym artykule:
Kluczowy problem
Panga, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest rybą morską. To ryba słodkowodna naturalnie występująca w wodach rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Jednak większość pang dostępnych w sprzedaży pochodzi z hodowli przemysłowych. Choć może to zapewniać dostępność i niską cenę, wiąże się również z poważnymi zagrożeniami zdrowotnymi.
Panga jest hodowana w bardzo ograniczonej przestrzeni, gdzie wiele ryb żyje w przeludnionych zbiornikach. Taki sposób hodowli prowadzi do znacznego zanieczyszczenia wody, w której przebywają ryby. Aby zwalczyć problemy wynikające z tych warunków, hodowcy często sięgają po antybiotyki i hormony, które wspierają szybki wzrost ryb i zapobiegają chorobom.
Ryba podatna na zanieczyszczenia
Jednym z największych problemów związanych z pangą jest jej podatność na gromadzenie szkodliwych substancji:
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
metale ciężkie - mięso pangi często zawiera rtęć oraz inne toksyczne związki, które mogą być szczególnie groźne dla rozwijającego się układu nerwowego dzieci i płodu;
antybiotyki i hormony - pozostałości stosowanych w hodowli substancji mogą trafiać do naszego organizmu, co w dłuższej perspektywie może wpływać na zdrowie;
pasożyty - ze względu na stan wód, w których hodowana jest panga, mięso tej ryby może być zanieczyszczone trudnymi do wykrycia pasożytami.
Dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące powinny unikać pangi ze względu na:
Zawartość metali ciężkich - nawet niewielkie ilości rtęci mogą mieć negatywny wpływ na rozwój mózgu dziecka.
Niską wartość odżywczą - panga zawiera minimalne ilości kwasów omega-3, witaminy D czy wapnia, które są kluczowe dla rozwoju dzieci i zdrowia kobiet w ciąży.
Zanieczyszczenia chemiczne - resztki antybiotyków i hormonów mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i zdrowie matki.
Co zamiast pangi?
Jeśli zależy nam na zdrowiu, warto wybierać ryby o wysokiej wartości odżywczej, takie jak:
Łosoś - bogaty w kwasy omega-3, witaminę D i białko.
Pstrąg - delikatna ryba słodkowodna o niskim poziomie zanieczyszczeń.
Makrela - doskonałe źródło zdrowych tłuszczów.
Warto sięgać po ryby z certyfikowanych źródeł, unikać produktów o podejrzanie niskiej cenie i zawsze dokładnie sprawdzać ich pochodzenie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- ScienceDirect
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.