Trwa ładowanie...

Rtęć, antybiotyki, hormony. Niech niska cena cię nie skusi

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 15.11.2024 14:57
Często gości na talerzach, choć to najgorszy wybór. Ta ryba to siedlisko rtęci i zanieczyszczeń
Często gości na talerzach, choć to najgorszy wybór. Ta ryba to siedlisko rtęci i zanieczyszczeń (Getty Images)

Panga od lat cieszy się popularnością w Polsce, głównie za sprawą swojej niskiej ceny oraz łagodnego smaku, który przypada do gustu dzieciom i osobom unikającym intensywnego "rybiego" aromatu. Niestety zawiera też wiele szkodliwych dla zdrowia substancji, które sprawiają, że panga to najgorsza ryba na rynku.

spis treści

1. Kluczowy problem

Panga, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest rybą morską. To ryba słodkowodna naturalnie występująca w wodach rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Jednak większość pang dostępnych w sprzedaży pochodzi z hodowli przemysłowych. Choć może to zapewniać dostępność i niską cenę, wiąże się również z poważnymi zagrożeniami zdrowotnymi.

Panga jest hodowana w bardzo ograniczonej przestrzeni, gdzie wiele ryb żyje w przeludnionych zbiornikach. Taki sposób hodowli prowadzi do znacznego zanieczyszczenia wody, w której przebywają ryby. Aby zwalczyć problemy wynikające z tych warunków, hodowcy często sięgają po antybiotyki i hormony, które wspierają szybki wzrost ryb i zapobiegają chorobom.

2. Ryba podatna na zanieczyszczenia

Zobacz film: "Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki"

Jednym z największych problemów związanych z pangą jest jej podatność na gromadzenie szkodliwych substancji:

  • metale ciężkie - mięso pangi często zawiera rtęć oraz inne toksyczne związki, które mogą być szczególnie groźne dla rozwijającego się układu nerwowego dzieci i płodu;

  • antybiotyki i hormony - pozostałości stosowanych w hodowli substancji mogą trafiać do naszego organizmu, co w dłuższej perspektywie może wpływać na zdrowie;

  • pasożyty - ze względu na stan wód, w których hodowana jest panga, mięso tej ryby może być zanieczyszczone trudnymi do wykrycia pasożytami.

Zobacz także: Najlepszy sposób na rybę. Zmniejszysz poziom toksyn nawet o 26 proc.

Dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące powinny unikać pangi ze względu na:

  • Zawartość metali ciężkich - nawet niewielkie ilości rtęci mogą mieć negatywny wpływ na rozwój mózgu dziecka.

  • Niską wartość odżywczą - panga zawiera minimalne ilości kwasów omega-3, witaminy D czy wapnia, które są kluczowe dla rozwoju dzieci i zdrowia kobiet w ciąży.

  • Zanieczyszczenia chemiczne - resztki antybiotyków i hormonów mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i zdrowie matki.

3. Co zamiast pangi?

Jeśli zależy nam na zdrowiu, warto wybierać ryby o wysokiej wartości odżywczej, takie jak:

  • Łosoś - bogaty w kwasy omega-3, witaminę D i białko.

  • Pstrąg - delikatna ryba słodkowodna o niskim poziomie zanieczyszczeń.

  • Makrela - doskonałe źródło zdrowych tłuszczów.

Warto sięgać po ryby z certyfikowanych źródeł, unikać produktów o podejrzanie niskiej cenie i zawsze dokładnie sprawdzać ich pochodzenie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze