Skończyłaś 40 lat? Tych produktów powinnaś unikać
Po 40. roku życia zachodzą w ciele zmiany, które wpływają nie tylko na nasze codzienne samopoczucie, ale także kondycję. Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko zachorowań na choroby serca i cukrzycę. Mogą pojawić się też problemy ze stawami i wysokim poziomem cholesterolu.
Aby jak najdłużej zachować zdrowie, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu zmiany. Istnieją bowiem produkty, które powinny zniknąć z menu osób po 40. Chcesz wiedzieć, czy masz je w swojej kuchni? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Życie zaczyna się po 40!
Alkohol
Często wydaje nam się, że przed ukończeniem 40. roku życia mogliśmy pić więcej i częściej alkohol. Możliwe, że lepiej też znosiliśmy skutki kaca. Wraz z wiekiem organizm gorzej go znosi. Co wiecej, nie możemy zapomnieć, że alkohol w każdym wieku szkodzi.
Alkohol zawiera w sobie bardzo dużo cukru. Jest też źródłem pustych kalorii. W dodatku pobiera z organizmu witaminę A, która jest niezbędnym przeciwuleniaczem do odnowy komórek. Zbyt duża ilość alkoholu nie tylko popsuje nam zdrowie, ale także negatywnie wpłynie na nasz wygląd.
Bekon
Naukowcy od lat mówią, że jedzenie wędlin nie wychodzi nam na dobre. Szynka, kiełbasa czy parówki mogą źle wpłynąć na organizm. Jednak jednym z najgorszych produktów, które mogą znaleźć się na naszym talerzu, jest bekon.
Według badań przeprowadzonych w szwedzkim Instytucie Karolinska w Solnie, jedzenie trzech plastrów bekonu dziennie może zwiększyć ryzyko śmierci wywołanej przez chorobę serca prawie o 1/4. Tłuste jedzenie zapycha tętnice cholesterolem, co w konsekwencji może prowadzić do zatoru, zawału lub miażdżycy. Lepiej więc zapomnieć o tłustych wędlinach i zastąpić je ewentualnie chudym mięsem lub rybami.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Gazowane napoje
Gazowane napoje mają swoich zwolenników w każdym wieku. Po 40. roku życia szczególnie powinniśmy na nie uważać. O ich negatywnych właściwościach można mówić bardzo długo. Właściwie mógłby powstać o nich oddzielny artykuł. Napoje gazowane są bowiem źródłem m.in. kofeiny, cukru i sztucznych słodzików takich jak aspartam.
Zbyt duża ilość cukru w diecie przyczynia się do wysokiego poziomu insuliny we krwi. Istnieją badania według których taki stan zwiększa ryzyko zawału serca aż o 20 proc. Ponadto słodziki mogą powodować zawroty i bóle głowy, a także problemy trawienne.
Smażone jedzenie
W wielu polskich domach smażone jedzenie jest codziennością. Niestety, mimo że ma ogromną rzeszę fanów, po 40. roku życia powinno być ograniczone do minimum. Według naukowców z Harvard School of Public Health smażone jedzenie może przyczyniać się do zwięszenia ryzyka chorób serca i cukrzycy. Dotyczy to zarówno mięsa, jak i frytek, a nawet warzyw i ryb.
Na szczęście istnieją inne metody przygotowywania jedzenia, które nie pozbawiają żywności cennych składników odżywczych, a jednocześnie zapewniają wyjątkowe walory smakowe. Zamień smażenie na gotowanie na parze, pieczenie lub grillowanie.
Zobacz też: Dieta oxy, czyli hit ostatnich miesięcy
Białe pieczywo
Białe bułki czy chleb świetnie nadają się do kanapek. Niestety, po 40. roku życia musimy je ograniczyć w diecie. Według badań opublikowanych w piśmie "The Journal of Nutrition" ich spożywanie może bowiem zwiększyć ryzyko stanów zapalnych w organizmie, a co za tym idzie, wieksze ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.
Jeżeli nie chcesz rezygnować z ulubionych kanapek, lepiej zmienić rodzaj pieczywa. Pełnoziarnisty chleb lub bułki wykonane z mąki żytniej, razowej lub orkiszowej są bogate w błonnik. Będzie to więc nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór.
Pączki
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Będzie to dla nas święto pączków, faworków i innych słodkości. Oczywiście, jednorazowe spożycie pączka nie wyrządzi w naszym ciele spustoszenia. Jednak jeżeli będziemy to robić codziennie, może się to źle dla nas skończyć.
Mimo że niewątpliwie pączek znajdzie tu wielu fanów, naukowcy nie mają co do niego złudzeń. W jego wnętrzu znajdziemy pszenną mąkę, cukier i tłuszcze trans. Ponadto w ich składzie często występuje akryloamid, który może być rakotwórczy. Dlatego lepiej unikaj jedzenia takich słodkości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl