- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Zaskakujące źródła probiotyków i prebiotyków
Mianem probiotyków określamy zawarte w niektórych produktach żywnościowych żywe kultury bakterii lub drożdży. Pełnią one niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka, gdyż chronią układ pokarmowy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Dowiedz się, które produkty spożywcze obfitują w probiotyki.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Mężczyźni na porodówkach. Czy obecność przy narodzinach dziecka to wciąż wybór czy już konieczność?
Kombucza
Kombucza najczęściej powstaje z niesfermentowanej herbaty zielonej, która po osłodzeniu zostaje poddana działaniu grzybka japońskiego.
Na skutek tego dochodzi do fermentacji napoju, co nadaje mu niezwykle korzystne właściwości. Herbata kombucza pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga leczenie niestrawności.
Przeczytaj także: Objawy, które świadczą o tym, że twoje dziecko je za dużo cukru
Mleko sojowe
Wiele osób dorosłych ma problem z tolerancją laktozy zawartej w krowim mleku. Zazwyczaj zastępują one ten napój mlekiem sojowym.
Warto wiedzieć, że niektóre odmiany tego mleka zawierają w składzie żywe kultury bakterii, które działają osłaniająco na układ pokarmowy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Prosty sposób na oczyszczenie jelit z toksyn
Kefir zaliczamy do grupy naturalnych probiotyków. Napój ten zawiera witaminy, minerały oraz aminokwasy. Ma niezwykle orzeźwiający smak i może być spożywany samodzielnie lub z dodatkiem owoców czy muesli.
Z kolei twaróg to źródło nie tylko cennych dla organizmu probiotyków, ale także wapnia – składnika niezbędnego dla zdrowych i mocnych kości. Stanowi on doskonały dodatek do kanapek, deserów, ale może być również spożywany samodzielnie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Woda po kiszonkach to eliksir zdrowia
Kiszona kapusta to produkt spożywczy często goszczący na polskich stołach. Stanowi ona idealny dodatek do surówek. Można z niej również przyrządzić pyszny, aromatyczny bigos.
Spożywanie kiszonej kapusty jest korzystne dla naszego zdrowia nie tylko ze względu na dużą zawartość witaminy C, ale również zawartość bakterii kwasu mlekowego, które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej organizmu człowieka.
Czosnek
Czosnek doskonale jest nam znany ze swoich właściwości leczniczych. Zawarta w jego składzie allicyna wykazuje działanie bakteriobójcze, a tym samym może łagodzić, bądź redukować, objawy chorób powstających na podłożu bakteryjnym.
Warto wiedzieć, że czosnek zaliczamy również do grupy naturalnych prebiotyków, które pośrednio wpływają na ochronę układu pokarmowego przed zatruciem.
Zobacz też: Dlaczego nie powinniśmy jeść pangi?