Trwa ładowanie...

Te owoce mają najwięcej pestycydów. Wymagają specjalnego czyszczenia przed zjedzeniem

Avatar placeholder
08.01.2025 13:43
Mycie owoców pod bieżącą wodą to często za mało, zwłaszcza w przypadku tych, które mają nierówną skórkę, jak winogrona, jabłka czy truskawki
Mycie owoców pod bieżącą wodą to często za mało, zwłaszcza w przypadku tych, które mają nierówną skórkę, jak winogrona, jabłka czy truskawki (Getty Images)

Jabłka, winogrona czy cytrusy mogą być narażone na działanie pestycydów, konserwantów i innych chemikaliów. Na szczęście ich usunięcie ze skórki jest bardzo proste i wymaga jedynie jednego składnika, który większość z nas trzyma w kuchni.

spis treści

1. "Najbrudniejsze" owoce

Owoce z wysoką zawartością pestycydów to zazwyczaj te o cienkiej skórce lub takie, które są podatne na ataki szkodników i wymagają intensywnej ochrony chemicznej. Co roku różne organizacje, takie jak amerykańska Environmental Working Group (EWG), publikują raporty dotyczące pozostałości pestycydów w żywności.

Na podstawie tych raportów możemy wyróżnić owoce, które są nimi najbardziej zanieczyszczone. Zaliczamy do nich m.in.: truskawki, jabłka, winogrona, gruszki, borówki, maliny, brzoskwinie i cytrusy.

2. Jak dobrze wyczyścić owoce?

W dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób zwraca uwagę na dokładne oczyszczanie owoców przed spożyciem. Wiele z nich zanim trafi na nasze stoły, jest narażonych na działanie pestycydów, konserwantów i innych chemikaliów.

Zobacz film: "Jak myć warzywa i owoce?"

Mycie owoców pod bieżącą wodą to często za mało, zwłaszcza w przypadku tych, które mają nierówną skórkę, jak winogrona, jabłka czy truskawki.

Jednym z najprostszych i najbardziej naturalnych sposobów na usunięcie zanieczyszczeń jest zastosowanie roztworu wody i sody oczyszczonej. Ta metoda jest tania, skuteczna i nie wymaga specjalistycznych produktów.

Soda oczyszczona, dzięki swoim właściwościom alkalicznym, skutecznie neutralizuje pestycydy i pomaga usunąć brud oraz bakterie.

3. Jak przygotować roztwór wody z sodą oczyszczoną?

Przygotowanie mieszanki jest niezwykle proste.

  1. Weź miskę z litrem letniej wody.
  2. Dodaj do niej 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  3. Dokładnie wymieszaj, aby soda się rozpuściła.

Owoce należy umieścić w roztworze na około 10-15 minut. Po tym czasie można je delikatnie pocierać rękoma lub szczoteczką, zwłaszcza jeśli mają twardą skórkę. Na koniec wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć.

Jeden z najzdrowszych owoców rośnie w Polsce. Mogą jeść nawet cukrzycy
Jeden z najzdrowszych owoców rośnie w Polsce. Mogą jeść nawet cukrzycy

Super-żywność to termin, który zyskuje coraz większą popularność. W czasach, gdy wiele produktów spożywczych

przeczytaj artykuł

4. Korzyści płynące z używania sody oczyszczonej

  1. Usuwa pestycydy - Badania wykazały, że soda oczyszczona jest skuteczna w usuwaniu nawet trudnych do zmycia pestycydów z powierzchni owoców.
  2. Naturalność i bezpieczeństwo - Soda jest nietoksyczna i bezpieczna dla zdrowia, w przeciwieństwie do niektórych specjalistycznych preparatów do mycia owoców.
  3. Wszechstronność - Roztwór z sody można stosować do większości owoców, zarówno tych o gładkiej, jak i szorstkiej skórce.

Podczas oczyszczania owoców warto pamiętać, że metoda ta działa głównie na zanieczyszczenia znajdujące się na powierzchni. Nie usuwa substancji, które mogły wniknąć w głąb owocu, szczególnie jeśli skórka jest cienka lub uszkodzona. Dlatego warto wybierać produkty ekologiczne, gdzie stosowanie chemikaliów jest ograniczone.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze